El president d’ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, acusa Mas de trencar la unitat i deixa en suspens la continuïtat de l’acord de governabilitat amb CiU

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va demanar aquest dimarts al president de la Generalitat, Artur Mas, que convoqui unes eleccions catalanes per aconseguir “una majoria parlamentària per declarar la independència de Catalunya”.

En roda de premsa, l’alcalde baixllobregatí va assegurar que ajudarà a Mas amb la nova proposta que ha fet per votar el 9 de novembre, malgrat que va advertir que no el convenç i preferiria que el *Govern recuperés la consulta tal com estava prevista i pactada”.

Malgrat avalar la proposta de Mas, Junqueras  va acusar al president català de trencar la unitat dels partits proconsulta fent marxa enrere amb el 9 de novembre original i el va advertir que aquesta decisió genera desconfiança: “Costa confiar en qui no compleix els acords”.

Amb les eleccions anticipades, que les proposa per al més aviat possible, Junqueras vol una majoria que declari la independència des del Parlament, la qual cosa equivaldria a una declaració unilateral d’independència: “No renunciem a cap camí democràtic per complir el mandat dels ciutadans”.

El president d’ERC  va evitar parlar de llistes unitàries amb CiU, ja que primer vol saber si aquesta aliança portaria al programa declarar la independència en cas de guanyar els comicis per àmplia majoria: “La primera qüestió rellevant és: Unes eleccions per fer què? Després ja parlarem del qui i del com”.

Aliança?

Junqueras no ha aclarit si el seu descontentament amb la proposta que ha llançat Mas per al 9N suposarà que ERC retiri a CiU el suport parlamentari que els està brindant des que al desembre de 2012 van signar l’acord de governabilitat que sustenta el govern d’Artur Mas.

“És una qüestió que haurem d’anar veient”, va exposar Junqueras, que va apuntar que l’acord se sustentava en la consulta del 9 de novembre tal com s’havia plantejat al principi, i no en la nova proposta que va llançar aquest dimarts el president Mas.

Llacunes

Junqueras va assenyalar les llacunes que ell veu en el nou pla de Mas, com que amb la consulta inicial s’havien previst més de 4.000 col·legis electorals i la que ha proposat el president suposarà que només puguin haver-hi “uns 600 col·legis”.

També va considerar que la proposta inicial de 9 de novembre hagués permès a la Generalitat obtenir un “mandat democràtic” per avançar cap a la independència en cas que guanyés el doble ‘sí’, mentre que ara el resultat haurà de reforçar-se amb unes eleccions.

Així, ERC es compromet a ajudar amb “totes les seves forces” al nou procés participatiu que Mas ha dissenyat pel 9 de novembre però, alhora, li exigeix recuperar la consulta com inicialment estava prevista, ja que era el que generava consens entre les forces sobiranistes.

Junqueras, que va comparèixer després de reunir-se amb els diputats d’ERC en el Parlament i amb altres càrrecs institucionals d’ERC i de la seva Executiva, també va explicar que les últimes setmanes hi han hagut converses “reals i serioses” perquè ERC entrés al Govern per reforçar la consulta, però sense arribar a fructificar mai.

 

Font: ACN i Europa Press

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here