Les reaccions dels diversos agents socials (partits, sindicats,. govern de la Generalitat, govern central, etc) davant aquest 9N

SINDICATS

CCOO

CCOO de Catalunya ha valorat positivament la gran mobilització ciutadana en la jornada d’aquest 9-N i considera que ha de permetre “acumular forces” per continuar exigint el dret a decidir amb “plenes garanties democràtiques, vinculació jurídica i un debat previ sobre quin és el model de país que volem construir”.

Ara cal, segons afegeix, que des de la política es trobin els canals que permetin fer-ho possible. El sindicat considera que la jornada de participació d’ahir s’inscriu en un context de greu crisi política i institucional que posa en evidència l’esgotament d’un model territorial, social i polític que “ja no té capacitat de resposta davant dels problemes actuals de la ciutadania”.

UGT

El sindicat UGT ha exigit que el Govern i l’Estat obrin una via de diàleg perquè els catalans puguin decidir el seu futur després de l’elevada participació del 9-N.

En un comunicat, el sindicat ha valorat “molt positivament” l’alt nivell d’afluència a les urnes “l’èxit de mobilització” durant la jornada d’ahir, sobretot tenint en compte els “obstacles” que ha interposat el TC i les amenaces de l’Estat, i ha demanat al govern espanyol que doni una “sortida política a la situació que viu Catalunya”.

Amb tot, ha emplaçat els executius a establir un debat “en què participin tots els actors polítics” i s’expliqui “de manera clara i amb arguments” les opcions independentista, federalista o l’autonomista.

ANC I ÒMNIUM CULTURAL

Les presidentes de les dues entitats, promotores de la campanya Ara és l’hora, ha instat a treballar per iniciar a partir d’aquest dilluns una “nova etapa per construir la Catalunya del futur”, ha dit Carme Forcadell.

“Ja mai més demanarem permís per ser qui som”, ha afegit Casals en el que entén com un pas “irreversible”. “Tornarem a les urnes ben aviat per aconseguir la independència”, ha apuntat en l’única referència electoral.

Entre crits d’independència, Forcadell ha afirmat que les xifres de participació constaten que la justícia espanyola “ja no ens fa por per més que amenaci”.

SOCIETAT CIVIL CATALANA

Societat Civil Catalana ha tret tota credibilitat als resultats del 9-N i ha apuntat que només ha participat “una part minoritària dels 6,3 milions” de ciutadans convocats, “els compromesos amb el procés de secessió”.

“Els resultats d’aquesta jornada no mereixen cap credibilitat i no tenen valor polític i jurídic”, opina l’entitat en un comunicat, on ha reclamat als poders públics que “facin prevaldre l’estat democràtic de dret”.

Al seu parer, la Generalitat a actuat amb “deslleialtat” respecte als ciutadans organitzant un “acte de propaganda amb una deliberada intencionalitat partidista”, un “fraudulent procés participatiu” que deixa la societat catalana “més dividida i confrontada”.

ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha demanat “unitat als partits polítics pel repte que els ha llançat avui la societat catalana”.

Buch ha destacat que aquest diumenge “els ciutadans i milers de voluntaris” que han participat al 9-N han demostrat que creuen en el procés participatiu que va proposar el president de la Generalitat, Artur Mas, “després del no del TC a la primera fórmula de consulta”. A través d’un comunicat, el president de l’ACM ha criticat “l’actitud prepotent del Govern de Madrid i del president Mariano Rajoy” perquè, segons ell, ha seguit “amb sorna i prepotència” el procés.

MOSSOS D’ESQUADRA

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha dirigit un correu -al qual ha tingut accés l’ACN- als més de 17.000 policies del cos per “reconèixer” i agrair la seva “actitud” i “compromís” durant el dispositiu “més gran en la història” dels Mossos, amb 7.300 agents implicats.

Per a Trapero, durant aquesta jornada -on es va garantir “la normalitat”-, es va exemplificar “de manera nítida” que els Mossos treballen per “acompanyar a la ciutadania” i fer la seva vida “més digna, segura i lliure” des d’una actitud “proactiva, empàtica i de proximitat”.

El principal repte de futur per als Mossos serà esdevenir encara més una policia “de servei” i “sensible” a una “societat que es mou”.

Per la seva banda. eñs sindicats dels Mossos d’Esquadra celebren que el dispositiu policial que va desplegar-se per garantir la seguretat durant el 9-N funcionés “bé”. Però consideren que l’èxit del desplegament es deu sobretot a “la professionalitat” d’uns agents que van haver de treballar sota “les mancances” que pateix el cos.

“Es van fer guàrdies estàtiques molt llargues, algunes de quasi 12 hores”, assegura Toni Castejón, de l’SME. David Miquel, de l’SPC, insta a “revisar les condicions” amb què van actuar durant la jornada molts policies.

“Van faltar vehicles, telèfons mòbils i organització per fer els àpats” destaca Ramon Labrador, del CAT, qui també assegura que avui les comissaries acusen la falta d’agents.

OBSERVADORS INTERNACIONALS

La delegació d’observadors internacionals que ha supervisat el procés participatiu ha certificat que el 9-N ha estat “reeixit” i ha tingut un sistema de votació fiable i eficaç, i tot i dur-se a terme sota circumstàncies “inusuals i canviants”.

En un comunicat llegit pel seu portaveu, l’unionista escocès Ian Duncan, els 8 diputats de la delegació han posat de manifest que el procés ha tingut lloc en un ambient “calmat i obert” i que “ningú ha estat obligat o amenaçat”.

Els polítics europeus titllen el procés de “singular” i esperen que “en el futur” els catalans puguin participar en un procés com el d’aquest diumenge però “sense els desafiaments vistos avui”.

LA COMISSIÓ EUROPEA

Nova Comissió Europea, però mateix ‘no comment’ de sempre. El nou executiu de Jean-Claude Juncker s’ha negat aquest dilluns a respondre a les preguntes sobre el 9-N, mantenint el mateix posicionament que el de José Manuel Durao Barroso.

“No és el rol de la Comissió Europea expressar una opinió sobre qüestions d’organització interna i constitucional dels estats membres”, s’ha limitat a llegir el nou portaveu comunitari, Margaritis Schinas. Preguntat sobre si els més de dos milions de ciutadans europeus que han participat en la consulta no mereixen una reacció de Brussel·les, Schinas ha insisitit: “Mereixen les paraules que he donat ara, no tinc res més a dir”.

EL GOVERN DE LA GENERALITAT

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat en diverses entrevistes a mitjans de comunicació que l’executiu català ampliarà el recurs que el passat divendres va presentar davant del TC.

Homs considera que és una “vergonya” que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, digui que a Catalunya no se celebra ni una consulta ni un referèndum després de portar el 9-N davant l’alt tribunal.

“Una actitud tan hostil i antidemocràtica no la podem passar per alt i actuaren en defensa de les institucions catalanes i de la gent que han fet patir”, ha remarcat per després qualificar de lamentable la valoració del ministres de Justícia, Rafael Catalá, sobre el procés participatiu.

EL GOVERN CENTRAL

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha qualificat el procés participatiu del 9-N de “pura propaganda” de caràcter “polític” organitzada per “forces partidàries de la independència i sense cap tipus de validesa democràtica”.

Segons Catalá, “s’ha instat els ciutadans a participar en un simulacre inútil i estèril on Artur Mas vol ocultar el seu fracàs personal en no haver pogut convocar la consulta il·legal que va anunciar el 12 de desembre”.

PARTITS

CiU

El secretari general de CiU, Ramon Espadaler, ha assegurat que la federació no vol anticipar esdeveniments i no vol parlar encara d’eleccions plebiscitàries, sinó que aposta pel diàleg i per “fer les coses bé” en contraposició als tribunals de Mariano Rajoy i a la desobediència que proposen altres. “Demanem al president Rajoy menys tribunals, menys fiscalies i més política”, ha apuntat Espadaler.

Prova d’aquesta voluntat de continuar governant és la confirmació de la presentació dels pressupostos en dues o tres setmanes, i també la carta que enviarà el president de la Generalitat, Artur Mas, a Mariano Rajoy. CiU no vol posar terminis quan la carta no està ni escrita.

Per la seva banda, CDC vol obtenir ara un “mandat democràtic definitiu” i veu dues vies per fer-ho. Pactar amb la Moncloa un referèndum vinculant a l’estil d’Escòcia -la possibilitat d’aconseguir-ho és “molt baixa, improbable”- o bé treballar per anar a unes eleccions plebiscitàries en candidatura de país.

Així ho ha explicat el coordinador general del partit, Josep Rull, que ha comparegut acompanyat del comitè de direcció de Convergència. Rull, que ha explicat que ara s’adreçaran als votants de sí-no, ha apel·lat a la unitat i al diàleg entres les forces polítiques per parlar del “què” -“punt únic” al programa-, el “com” i en tercer lloc el “quan” sense que la proposta sigui “un pacte d’adhesió”.

VOX

VOX, la formació que presideix l’exdiputat del PP Santiago Abascal, ha anunciat aquest dilluns que presentarà pròximament una querella contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, davant el Tribunal Suprem per un suposat delicte de desistiment de funcions.

Segons Abascal, Rajoy és “el responsable que s’hagi produït un referèndum secessionista a Catalunya i de causar un gravíssim dany a l’interès general d’Espanya” i, per tant, ha d’afrontar els càrrecs per haver romàs “immòbil davant la permanent comissió de delictes per part d’Artur Mas”.

UPyD

El portaveu d’Unión Progreso y Democracia (UPyD) a Catalunya, Ramon de Veciana, ha reclamat al govern espanyol que apliqui l’article 155 de la Constitució i “rellevi” el president de la Generalitat, Artur Mas, de les seves funcions amb raó de la organització del procés participatiu del 9-N.

Durant una roda de premsa aquest dilluns, De Veciana ha denunciat que el president Mas va cometre “un cop d’Estat” i que el procés de diumenge és el pitjor “atac a l’ordre constitucional” des del 23-F. El portaveu de la formació magenta també ha avançat que el seu grup també iniciarà accions contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per ser un “cooperador necessari” en aquests “actes delictius”.

PSC

El PSC aparca oficialment la proposta d’impulsar un referèndum legal i acordat sobre la independència de Catalunya per centrar-se en la promoció d’una reforma constitucional federal amb el PSOE.

Així, del lema del PSC en les darreres eleccions al Parlament -“Referèndum sí, independència no”- es passa a la tesi expressada aquest dilluns per Miquel Iceta i Pedro Sánchez de “donar abans l’oportunitat de votar l’acord entre Catalunya i Espanya de donar l’oportunitat a votar la separació”.

El primer secretari del PSC ha aprofitat per explicitar aquesta prioritat del seu partit en el dia que el líder del PSOE ha visitat Barcelona per assistir a la comissió executiva del dia després del 9-N.

Després de reunir-se amb l’executiva del PSC, El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que des del PSOE “respecten la mobilització dels 2 milions de persones” que van participar del procés de diumenge.

Tot i això, Sánchez ha reclamat que “també s’han de tenir en compte pels responsables polítics els catalans que no van acudir” a votar en considerar que “no era la manera adequada” d’expressar-se. El líder del PSOE, a més, creu que el 9-N va posar en evidència “el fracàs del frontisme d’Artur Mas i de l’immobilisme de Mariano Rajoy”.

PSC del Baix Llobregat:

Des del PSC del Baix Llobregat remarquem la importància de la jornada d’ahir del procés participatiu sobre el futur de Catalunya, que es va desenvolupar amb total normalitat a la nostra comarca.

El primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, ha manifestat que “la participació ciutadana i la mobilització de milers de persones arreu de tots els municipis i comarques del Baix Llobregat i de Catalunya són l’expressió de la voluntat de canvi a Catalunya i que hi ha un desig de canvis reals i factibles en la relació de Catalunya amb la resta d’Espanya”. Poveda ha afegit que “molts ciutadans i ciutadanes han anat avui a votar per expressar el seu rebuig profund a l’actitud del Partit Popular i del president Rajoy”.

La jornada participativa d’ahir ha de ser el punt d’inici a una nova etapa per al canvi cap a una transformació democràtica de les institucions de Catalunya i d’Espanya. Antoni Poveda ha dit que “com portem dient els socialistes i les socialistes del PSC des de fa temps, pensem que un canvi cap a un Estat federal és el que pot donar resposta a les demandes socials, polítiques i econòmiques dels catalans i catalanes. Des del PSC del Baix Llobregat continuarem treballant per avançar cap aquest procés”.

La jornada d’ahir no va ser la consulta ni el referèndum que volem els socialistes. No hi ha hagut diàleg ni pacte per poder celebrar una consulta amb reconeixement jurídic. Però és indubtable que ha estat una forma de participació ciutadana i cívica.

Avui dia 10, l’endemà d’aquesta jornada, ha de començar de veritat el diàleg entre els governs de l’Estat espanyol i de Catalunya. Els ciutadans i les ciutadanes tenim el dret i l’obligació d’exigir-lo. Només així resoldrem la crisi institucional que estem patint.

Els socialistes volem un canvi en l’Estat i en les relacions de Catalunya amb la resta d’Espanya, i això s’haurà de resoldre fent la consulta als ciutadans i promovent una reforma de la Constitució que transformi l’Estat actual en un Estat federal.

ICV-EUiA

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha considerat aquest dilluns que el 9-N ha posat de manifest la voluntat dels catalans de decidir el seu futur en un referèndum legal però també de canviar les coses a Catalunya.

“Aquest país es mereix una consulta vinculant però també uns pressupostos justos”, ha assenyalat Herrera 24 hores després d’una jornada que ha qualificat “d’històrica”.

“El Govern ha de presentar uns comptes i dir amb qui els aprovarà”, ha reblat el líder d’ICV-EUiA, que ha aparcat la necessitat d’unes eleccions plebiscitàries. A banda, Herrera assegura que el 9-N “esquerda l’escenari polític” a Espanya i considera “absurd” parlar encara de diàleg amb l’Estat.

ICV del Baix Llobregat:

Per ICV del Baix Llobregat aquest 9N ha demostrat que el Baix Llobregat també vol poder decidir el futur de Catalunya

Els ecosocialistes valoren la mobilització d’ahir com una constatació de la voluntat de la ciutadania de participar en un referéndum vinculant i amb garanties i celebren la gran quantitat de signatures recollides per a denunciar a instàncies europees i internacionals que l’estat espanyol no deixa que Catalunya exerceixi el seu dret a decidir

Els dos coordinadors comarcals d’ICV han volgut, primerament, agraïr a tots les persones voluntàries la seva tasca durant el 9N, tant pel que fa als instituts on la gent va participar, com amb la recollida de signatures.

“Quan hi ha una mobilització massiva com la d’ahir, és quan les coses comencen a canviar”, ha dit el coordinador d’ICV Baix Llobregat, Arnau Funes, que ha afegit que el PP sap que té un problema extraordinari.

No obstant, el també regidor de Cornellà ha explicat que “ens hauria agradat una participació encara molt més elevada” i ha afegit que “en una consulta real la nostra voluntat és mobilitzar com a mínim al 70% de la població, que tothom es faci seva la pregunta i se sentí interpel·lat a participar de quin futur polític i quin model de país volem per a Catalunya”

Per a Funes, “el 9N no és el final de res, és un punt i seguit i una clara mostra que el Baix Llobregat i el país vol votar i que ens hem guanyat tenir un mandat democràtic per saber el país que volem tenir”.

Per a ICV ara és el moment de parlar de model de país. “Si ens emmirallem en el procés escocès, ara toca parlar profundament de model de país. Catalunya es mereix poder celebrar una consulta de manera legal, igual que es mereix uns pressupostos justos que garanteixin una societat sense retallades i on la ciutadania tingui les necessitats garantides, un país sense exclusió social i on hi hagi polítiques actives per a la lluita contra l’atur i la pobresa”.

ICV Baix Llobregat també ha destacat l’elevat número de signatures recollides a la sortida dels instituts, per tal de denunciar a instàncies europees i internacionals que l’estat espanyol no deixa que Catalunya exerceixi el seu dret a decidir. Els ecosocialistes, juntament amb ERC, CIU i l’ANC i Òmnium i també entitats socials, van ser a les taules d’arreu de la comarca, recollint milers de signatures. de les que aviat es farrà públic el número total.

ERC

El procés participatiu del 9-N és el punt i final de la via referendària per obtenir un mandat a favor de la independència. Aquesta és l’opinió que ha expressat aquest dilluns la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

“Hem esgotat la via de diàleg pel referèndum”, ha assegurat. “I, després d’escoltar les reaccions del govern espanyol al 9-N l’actitud continua sent la mateixa: no”, ha afegit.

Després de “l’èxit històric” del 9-N, els republicans interpreten que s’ha entrat en una nova fase que fa necessàries unes “eleccions constituents” per refermar el “mandat democràtic” que entenen que ja han donat els catalans durant les 11 hores de votació. “Ahir vam fer un acte de sobirania”, ha subratllat.

PP

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat aquest dilluns que el procés participatiu del 9-N s’ha dut a terme “al marge de la legalitat, i el govern espanyol, precisament per això, actuarà en conseqüència”.

Segons De Cospedal, ahir es va assistir a Catalunya a un “intent no aconseguit de vulneració de la sobirania nacional” que, en definitiva, va esdevenir un “simulacre inútil i estèril”. “Tots els espanyols tenim dret a decidir el nostre present i futur del nostre país, i alguns han provat de treure’ns aquest dret sense aconseguir-ho”, ha dit.

Per la seva banda, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, considera que el 9-N ha estat un “fracàs” que demostra que “el món independentista a Catalunya és minoritari”, perquè només el 35% dels convocats, ha dit, va anar a votar. La majoria silenciosa, ha continuat, “també va parlar” ja que 7 de cada 10 catalans van quedar-se a casa.

La dirigent popular ha acusat el president de la Generalitat de “ceguesa política” per no voler veure la realitat i per demanar “l’impossible” a l’Estat. Per això, ha emplaçat Mas a “governar o convocar eleccions”. “A veure si té nassos” de presentar-s’hi amb un programa independentista, ha reblat. Sánchez-Camacho també ha advertit que “saltar-se les lleis” té conseqüències.

CUP

La diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, ha assegurat aquest dilluns que Convergència i Unió no és un “agent vàlid” per tirar endavant el procés independentistes després de “totes les filigranes que ha fet per arribar fins aquí”.

En declaracions a RAC1, Vallet ha subratllat que després de la jornada d’aquest diumenge “ara toca executar el mandat independentista” malgrat els intents del Govern ha dit, “per intentar contendir la participació i intentar capitalitzar-la”. Per la diputada de la CUP, ara no pot haver-hi “cap altra temptació de pacte o de diàleg” perquè seria “un diàleg entre sords”.

”El full de ruta” de la classe política catalana, un cop superada la celebració de la jornada del 9-N, és ”bastant clar” i passa per ”alterar” les actuals majories i fixar un nou objectiu polític que si fins ara era la consulta a partir d’ara ha de ser ”construir una república catalana independent”, segons Quim Arrufat, portaveu adjunt de la CUP.

Arrufat ha assegurat que aquesta nova majoria que sorgeixi després de la celebració d’unes eleccions haurà de protagonitzar un ”procés constituent” per la independència. El portaveu adjunt de la CUP ha assegurat que després d’un 9-N, que ha desbordat totes les previsions, el govern espanyol ”ha perdut tota autoritat política sobre Catalunya”.

Ciutadans

Ciutadans no ha volgut valorar el recompte provisional del procés participatiu del 9-N perquè considera que sense cens ”no hi ha garanties”, i per això, no li dóna cap validesa política ni jurídica.

Albert Rivera però, respecta la mobilització de més de 2 milions de persones i assegura que no se sorprèn perquè creu que ja se sabia que entre un 20 i un 30% de la població es considera independentista.

Rivera ha criticat l’ús ”fraudolent” de diner i col·legis públics per aquest procés i ha tornat a demanar a Artur Mas que convoqui eleccions, uns comicis pels quals Rivera es fixa mobilitzar els dos terços de la població que aquest diumenge no va votar, arribant a un 80 o 90% de participació.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here