Més de 400 persones van ser a l’Àtrium Viladecans per a l’entrega d’aquests premis que atorga de manera bianual el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i que van rebre enguany una vuitantena de candidatures. A més, va destacar en aquesta edició 2014 un nou premi a “La personalitat baixllobregatina de l’any” que en aquesta primera edició va guanyar l’actriu de Sant Just, Clara Segura. El premi especial a un projecte, actuació o iniciativa dins de l’àmbit dels països de parla catalana va ser per a Ómnium Cultural

premisreconeixementtitularL’edició 2014 dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, es va celebrar el passat 14 de novembre de 2014, a l’ATRIUM de Viladecans, amb l’objectiu de reconèixer de manera pública la tasca realitzada per persones, col·lectius, entitats, institucions, empreses o organismes de la comarca.

Va ser durant la cerimònia d’entrega, que es van anar desvetllant les candidatures guanyadores a les 13 categories. Així com també es va fer públic durant la vetllada el Premi Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) que s’atorga a una entitat o organisme dels territoris de parla catalana i el nou premi corresponent a La Personalitat Baixllobregatina de l’Any (enguany disputat entre l’actriu Clara Segura i el presentador de televisió, Jordi Évole).

Es va tractar, doncs, de 15 premis atorgats al món de la literatura, la cultura popular i el folklore, la música, les arts visuals, les arts escèniques i el cinema, la recerca, la comunicació, la preservació del patrimoni, el reconeixement cívic, la pedagogia, la iniciativa comarcal, el premi especial del CECBLL i el premi per votació popular a La Personalitat Baixllobregatina de l’Any.

La vetllada, a més, va ser una explosió d'”orgull cultural baixllobregatí”, amb nombroses reivindicacions a favor de trencar amb l’estigmatització de la comarca i de reivindicar l’aportació cultural i histórica del Baix Llobregat a Catalunya.

Teatre, música -amb una adaptació de la cançó “El meu país” popularitzada per Lluís Llach, adaptada al Baix Llobregat i amb una meravellosa actuació de flamenc, entre d’altres- i audiovisuals explicatius de la riquesa de la comarca i de la seva història. (Una de les actuacions de l’acte:  La corda de saxos de l’Ateneu de les Arts de Viladecans, amb el tema “Over the Rainbow”)

I entroncant amb aquesta història, i de manera indestriable d’aquesta en els últims 40 anys, un vídeo commemoratiu del quarantè aniversari del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, que va recordar a les persones assistents, la necessària tasca que realitza aquesta entitat i la seva vinculació a la comarca.

La nit es va tancar amb una foto de familia i un pastís per celebrar  el 40è aniversari del CECBLL
La nit es va tancar amb una foto de familia i un pastís per celebrar el 40è aniversari del CECBLL

Entre les intervencions més destacades de la nit, les de les dues dones premiades de manera particular.

Muriel Casals, va recollir el premi especial del Centre d’Estudis a un projecte, actuació o iniciativa dins de l’àmbit dels països de parla catalana, en nom d’Òmnium Cultural. En la seva intervenció va manifestar sentir-se “fascinada” pel potencial del Baix Llobregat i va voler posar en valor que “per sort, Catalunya l’ha construït gent vinguda d’arreu, i aquesta comarca n’és un bon exemple”.

L'actriu Clara Segura recollint el premi a la "Personalitat Baixllobregatina de l'Any"
L’actriu Clara Segura recollint el premi a la “Personalitat Baixllobregatina de l’Any”

Per la seva banda, l’actriu santjustenca Clara Segura, va ser escollida per votació popular, Personalitat Baixllobregatina de l’Any. L’actriu -que ha protagonitzat pel·lícules com Mar Adentro o Una pistola en cada mano, així com en infinitat d’obres teatrals de gran pestigi- va agraïr especialment “un premi que em donen a casa. Perquè jo sóc de Sant Just i sempre fa més il·lusió que et reconeixin a casa que a fora”. Segura també va fer broma amb la “fortalesa mediática” del seu “contricant” en aquests premis, el periodista de Cornellà Jordi Évole. L’actriu va defensar que “per sort el Jordi Évole no ha fet campanya per guanyar, perquè si no jo no hagués guanyat mai”.

Aquests premis van rubricar una nit carregada d’emocions, que van tancar els parlaments institucionals. La Presidenta del Centre d’Estudis del Baix Llobregat, Conxita Sánchez, va reivindicar -com també havia fet en l’obertura de l’acte, el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Viladecans, José Luís Atienza- la integritat del Baix Llobregat, la vàlua de la diversitat de les seves ciutats i municipis, del nord, el sud, el delta, la vall baixa… De tots i cadascun dels trets característics de la nostra comarca, que conformen un ens divers i per això ric en la seva pluralitat. Sánchez també va citar la lluita contra Eurovegas com a exponent d’una comarca lluitadora en la defensa del seu patrimoni, així com per posar en valor la gran riquesa que atorga el Parc Agrari a la comarca -precisament el Consorci del Parc Agrari es va endur el Premi Ramon Farreras i Ollé de Preservació d’Espais Naturals, la Sostenibilitat i la Cultura Rural.

Va tancar l’acte l’alcalde de Viladecans, ciutat amfitriona de la vetllada, que va felicitar tots els premiats i va reivindicar el potencial del Baix Llobregat com a motor industrial i cultural de Catalunya.

Aquestes van ser les candidatures guanyadores dels premis:

PRC 2014:Fundació Lola LizaranPremi Rosa Moragas i Duran d’Arts Escèniques i Cinema:  Fundació Lola Lizaran d’Esparreguera

 

PRC 2014-Juanjo EstebanPremi Antoni Serra i Fiter d’Arts Visuals:  Laboratori d’Art Comunitari de Sant Boi de Llobregat

 

PRC 2014- P. Agna CanaliasPremi Agna Canalias Mestres de Literatura: Joan Margarit de Sant Just Desvern

 

PRC- Coral La LiraPremi Joan Cererols i Fornells de Música:  Agrupament Coral la Lira de Viladecans

 

PRC 2014-P. Llorenç PresasPremi Llorenç Presas i Puig de Recerca:  Centre d’Estudis Martorellencs

 

PRC 2014- P. Joana raspallPremi Joana Raspall i Juanola de Pedagogia i Divulgació:  Joana Llordella d’Esparreguera

 

PRC 2014-P. ComunicacióPremi de Comunicació:  ETV Televisió d’Esplugues de Llobregat

 

PRC 2014-P. Josep Maria JujolPremi Josep Maria Jujol i Gibert de Preservació del Patrimoni Cultural: Refugi Antiaeri de Gavà

 

PRC 2014-P. Ramon FerrerasPremi Ramon Farreras i Ollé de Preservació d’Espais Naturals, la Sostenibilitat i la Cultura Rural:  Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat

 

PRC 2014-Pau Bertrán i BrosPremi Pau Bertran i Bros de Cultura Popular:  Setmana Santa de Sant Vicenç dels Horts

 

PRC 2014-P. Jaume CodinaPremi Jaume Codina i Vilà d’actuacions d’Àmbit Comarcal i de Cohesió del Territori:Associació per la Recuperació de la Memòria Història i Democràtica del Baix Llobregat

 

PRC 2014-P. Joan García- NietoPremi Joan N. García-Nieto al Compromís Cívic i la Cohesió Social:  Centre Ocupacional Fundació CAVIGA de Viladecans

 

PRC2014- P. Virginia Amposta AmpostaPremi Virginia Amposta Amposta a l’Equitat de Gènere i els Drets Socials:  Maruja Pelegrín i Carmina Balaguer del Prat de Llobregat

 

PRC 2014-P. CECBLLPremi Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat:  Òmnium Cultural

 

PRC 2014-P. personalitat baixllobregatinaPremi Personalitat Baixllobregatina: Clara Segura de Sant Just Desvern

El pastís d’aniversari del CECBLL va posar el colofó a una nit que ens fa esperar amb moltes ganes la propera edició dels Premis, que acollirà al 2016 Sant Joan Despí.

Durant la nit, elBaix.cat va retransmetre la gala en directe, mitjançant Twitter, amb el hashtag #PremisReconeixement14. Podeu recuperar-ne els tuits, cercant l’etiqueta o al nostre perfil de Twitter (@elbaixcat)

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here