Aquest 4 de desembre es compleix un any de la mort de Joana Raspall. L’escriptora i poetessa santfeliuenca va morir al seu domicili de Sant Feliu de Llobregat als 100 anys d’edat, just quatre dies després de la celebració de l’acte de cloenda de l’Any Joana Raspall que es va dur a terme durant el 2013 i en el marc del qual es van celebrar més de 200 activitats arreu de Catalunya. La commemoració de l’Any Joana Raspall va aplegar exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres i conferències per difondre l’obra i la trajectòria de la poetessa

inauguració any joana raspallEntre els actes més destacats de l’Any cal citar l'”Enfilall de mots” organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, així com l’acte institucional de l’1 de juliol, dia en què l’escriptora va complir els 100 anys, al Palau de la Generalitat i que va estar presidit pel president Artur Mas. En aquest acte, es va lliurar a la poetessa la Medalla Centenària que atorga el Departament de Benestar i Família a les persones que fan 100 anys.

Tot just fa uns dies, a Sant Feliu es va presentar la “Maleta pedagògica de la Joana Raspall”, un material didàctic per a les escoles de la ciutat.

La poesía de la Joana Raspall ja és part indestriable del llegat cultural del Baix Llobregat:

endavantraspall

Passió per la llengua i la cultura

joana_raspall_01Joana Raspall i Juanola va néixer l’1 de juliol de 1913 a Barcelona però als 3 anys es va traslladar a viure a Sant Feliu. Als catorze anys inicia la seva activitat literària i també de reivindicació, sempre en català. Les seves primeres publicacions apareixen a les revistes locals dels anys vint i trenta com El Eco del Llobregat i Camí Claror. Després de la Guerra Civil, reprèn la seva tasca literària i comença a escriure i a publicar textos en català en els espais clandestins o tolerats per la censura com Jocs Florals, concursos literaris i festes populars.

També rep a casa seva tothom qui vol fer classes de català i comença la creació de les fitxes, que anys després donarien vida als tres diccionaris de llengua catalana, el de sinònims, el de locucions i frases fetes i el d’homònims i parònims. El seu entusiasme per la llengua i la cultura també queda palès amb la seva col·laboració amb una secció fixa sobre llengua a la revista Va i ve.

Joana Raspall cultiva sobretot el teatre infantil i la poesia. El seu amor per la poesia i els infants la porta a escriure poemes per als més menuts, cosa que la fa una de les pioneres del gènere a Catalunya. Tot i que sempre escriu poesia, es decideix a publicar-la ben entrada la maduresa.

joana_raspall_02

La seva voluntat d’apropar la poesia a la gent jove la porta a fundar el Premi de Poesia Martí Dot de Sant Feliu el 1974. L’any 1990, juntament amb integrants de la Comissió del Premi Martí Dot, posa en marxa la “Tertúlia Literària” per tal de crear un marc d’intercanvi i de trobada entre els afeccionats a la poesia. També dóna nom als premis del Concurs de Relats Breus per a Dones Joana Raspall, certamen creat el 2004 pel Casal de la Dona.

Al llarg de la seva trajectòria professional Joana Raspall va rebre diversos premis i condecoracions, com la Medalla d’or de la ciutat de Sant Feliu el 1993 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2006.

Més informació: www.joanaraspall.cat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here