La diputada Eva Granados reclama al govern català que afronti les necessitats urgents de la comarca per a garantir la cohesió social i els serveis públics dels municipis

L’oficina parlamentària socialista del Baix Llobregat ha concretat 73 esmenes als pressupostos presentats pel govern català, moltes d’elles destinades a garantir el bon funcionament de serveis essencials com l’educació i la sanitat. Un seguit de propostes al pressupost de la Generalitat que, en paraules de la diputada al Parlament, Eva Granados, són “imprescindibles per a mantenir la cohesió social, la sostenibilitat i els serveis públics de qualitat a la comarca”.

La diputada socialista ha denunciat que “la despesa social continuarà congelada el 2015 a nivells de fa 11 anys. Només per fer un repàs en algunes partides crítiques i les retallades que han patit en termes reals podem trobar davallades del 23,3% en educació, del 20,9% en salut, del 20% en protecció social, del 79,2% en recursos dedicats a la indústria i fins el 62,9% en polítiques d’habitatge.”

Pel que fa a les inversions que es preveu per a la comarca del Baix Llobregat “depenen exclusivament d’uns ingressos consignats als pressupostos vinculats a acords amb el Govern Espanyol”, ha assegurat Granados. “El Conseller Mascolell s’està especialitzant en maquillar pressupostos per prometre inversions amb recursos que mai arriben a les arques públiques”. El pressupostos del 2014 tenen 2300 milions d’ingressos provinents de vendes patrimonials dels quals només s’ha ingressat 300. En els pressupostos del 2015 es consignen 2183 que depenen d’acords “entre dos governs que només es parlen a través dels tribunals” tal i com ha recordat Granados. Tot i així, si la mitja d’inversions en el període 2004-2010 va ser de 229.467.905 any, pel període 2012-2015 la inversió es sitúa en 104.887.450.

A l’àmbit de la salut, des del PSC ha demanat que la previsió pressupostària de la Generalitat contempli partides per a la construcció de nous centres d’atenció primària molt necessaris com el de Ca n’Aimeric (Castelldefels), Bellaterra (Cornellà), Can Clota (Esplugues) i el CAP 3 previst a Gavà. També hem recordat la greu situació que es viu al servei d’urgències de l’Hospital de Sant Joan Despí, Moisès Broggi, així com la manca d’altres serveis d’urgència a ciutats amb un àrea d’influència important, com Sant Feliu, que ha deixat al municipi, i d’altres del seu entorn com Molins de Rei, sense farmàcia de guàrdia en horari nocturn. “Tenim les llistes d’espera més llargues, tant en visites, diagnòstics i operacions; s’han incrementat en un 40%”, senyala Antoni Poveda, Primer Secretari del PSC del Baix Llobregat. Una situació que s’agreujarà l’any proper “per la disminució de recursos que tindran els hospitals, que hauran d’afrontar l’augment de l’IVA en els materials mèdics i quirúrgics que han passat del 10 al 21%”.

A educació, els i les socialistes reclamen la construcció, ampliació i millora dels centres educatius imprescindibles, tant de primària com de secundària, a Abrera, Castelldefels, Cornellà, Viladecans, Gavà, Torrelles, Martorell i Pallejà. D’especial gravetat considerem, també, la manca de cobertura per a les escoles bressol municipals, així com per a les escoles qualificades de màxima complexitat. “Es prioritza un model educatiu, el de CiU, que resta valor als centres públics i que dificulta la igualtat d’oportunitats, augmentat la desigualtat entre els alumnes”, assegura Poveda.

Des del PSC reclamen el punt final de les retallades als serveis socials de la comarca, que estan afectant a l’atenció de les persones amb més necessitats. Mesures com ampliar les places de residència concertades per a persones amb discapacitat, fer una major dotació per a les beques menjador, assegurar la garantia alimentària per als nens i nenes o mantenir el servei d’informació especialitzada a les víctimes de violència de gènere són algunes de les mesures proposades des de la comarca al conjunt dels Serveis Socials.

Han prioritzat un total de 22 actuacions concretes a les infraestructures que necessita la comarca entre les què destaquen la B24 al seu pas per Viladecans, la col•locació de pantalles de protecció acústica a la C32 i C31 a Castelldefels, la millora de la seguretat a l’estació de Rodalies de Sant Feliu o la construcció del centre intermodal del Prat, vinculat a la línia 9 del metro. Són accions que no només dinamitzen el territori “sinó que són la garantia per a la promoció i el desenvolupament econòmic de la comarca.”

La diputada Eva Granados ha tornat a reclamar que la Generalitat executi la Llei de barris, que inclou gran quantitat d’intervencions integrants en barris de diferents ciutats de la comarca, i que el govern de CiU ha deixat “al calaix de l’oblit”. La Llei de Barris va ser una de les grans apostes del govern socialista, fonamental per millorar la qualitat de vida dels ciutadans a la vegada que per donar solucions estructurals a moltes deficiències dels nostres barris. A l’àmbit de l’habitatge, a més, reclamem el manteniment de les oficines locals d’habitatge, que estant tenint un paper essencial en moments de crisis com l’actual, ajudant a moltes persones que necessiten mantenir el seu habitatge.

En relació al cuidat del medi natural, històricament molt maltractat a la comarca, els i les socialistes reivindiquen, un any més, la preservació dels espais fluvials, així com el desenvolupament d’una mobilitat sostenible entre els municipis del Baix. La regeneració ambiental del riu Llobregat i del tram final del Anoia, més aportacions per a que el parc de Collserola o la creació de un corredor natural Collserola-riu Llobregat-Montserrat- Ordal- Garraf- Delta, són algunes de les propostes que reclamen des del PSC del Baix.

Els i les socialistes volen que sigui tinguda en consideració la defensa del model esportiu català, basat en la projecció de l’esport base i que està actualment en perill a ran de les inspeccions massives que promouen el Ministerio de Empleo y Seguridad Social, sota el pretext de la seva regulació laboral. “Davant la inacció del govern català, els i les socialistes demanem la dotació de recursos suficients per a que el Consell Esportiu del Baix Llobregat pugui donar recolzament i protegir a les nostres entitats esportives”, afirma Antoni Poveda.

“Son masses oblits, masses necessitats desateses” senyala la diputada socialista Eva Granados, per a qui es “simptomàtic de la manera de governar d’Artur Mas amb uns pressupostos de la Generalitat no serveixen per combatre la desigualtat, castiguen a les classes mitjanes i prometen inversions pel Baix Llobregat lligades a ingressos irreals”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here