[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]avant la convocatòria per part del conseller Santi Vila de la mesa de contractació que va adjudicar la gestió d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) al consorci encapçalat per Acciona, la plataforma Aigua és vida vol manifestar un cop més la seva defensa de la gestió pública de l’aigua a Catalunya i la denúncia del procés de privatització d’ATLL, una autèntica estafa ciutadana.

Després de la resolució del ja extint Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) i del cúmul de sentències del TSJC i del Suprem, totes en contra de què es mantingui la gestió d’Acciona mentre es resol l’anulació definitiva, era qüestió de temps que la Generalitat comencés un nou procés administratiu.

Agbar, l’altra companyia que competeix pel contracte i que va impugnar la licitació, és titular al seu torn de bona part de les concessions per distribuir l’aigua als municipis catalans (més de 120), i per tant principal comprador de l’aigua d’ATLL. Davant del camí que anaven prenent les pugnes judicials, en un acte total de xantatge i guerra empresarial que té a com a hoste la pròpia Generalitat, va decidir no pagar a Acciona des del moment en què es va fer pública la darrera sentència del suprem (30 Octubre passat), que aparta Acciona de la gestió d’ATLL.

Ara, les opcions que es planteja el Govern, però, no son la defensa de l’interès públic, com és la seva obligació, sinó repetir el concurs o bé adjudicar directament la gestió a Agbar. El nostre Govern en cap moment es planteja que siguin els poders públics els que controlin una estructura d’Estat com és ATLL a Catalunya, i emprendre el camí per què l’empresa torni a mans públiques, quan aquesta anul·lació li brinda una oportunitat per fer-ho.

El Govern de Catalunya està a temps de posar fi a una privatització que encarirà el servei innecessàriament i que no respon a cap argument tècnic, econòmic, ambiental o social. Ans al contrari, el criteri de maximització del benefici al que estarà sotmès el servei exigirà una reducció de les inversions, un menor manteniment de les instal·lacions, una reducció de personal, un augment de les tarifes, subcontractacions opaques a empreses afins i la desconsideració cap a la Directiva Marc de l’Aigua , el Pla Hidrològic de Catalunya i el bon estat de les nostres masses d’aigua, és a dir, comportarà una pèrdua de la qualitat del servei i del medi ambient, així com a una pujada de tarifes desmesurada, doncs la privatització haurà de respondre a nous costos que no son necessaris en el marc de la gestió pública.

A més, l’adjudicació d’ATLL a Acciona, com ja és costum recent als grans contractes públics com el del projecte Castor, es va fer de forma que obliga la Generalitat a indemnitzar Acciona en cas de retirada de la concessió. Una vegada més, què ens constarà a la ciutadania aquesta gestió calamitosa dels recursos públics?

Els processos privatitzadors com aquest acostumen a justificar-se amb l’estalvi que proporcionen a les finances públiques, i per tant a la ciutadania, quan la realitat és que acaben sortint molt més cars: per les butxaques del usuaris i usuàries, pels poders públics i pel medi ambient.

Des d’Aigua és Vida, manifestem que a Catalunya és imprescindible un gran pacte polític que faciliti i garanteixi el bon estat de les nostres fonts de vida i l’accés universal a l’aigua; un dret fonamental. Per aconseguir-ho la solució no és una altra que la gestió pública de l’aigua, transparent i participativa, que s’allunyi del gran entramat d’interessos que s’han gestat al voltant de l’aigua a Cat

 

Per la Plataforma Aigua és Vida

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here