Gràcies a una inversió propera als 4 milions d’euros la capacitat de recuperació de materials a la planta molinenca augmenta fins a les 5.000 tones, més d’un 30% del total de residus que rep. La instal•lació fa el triatge dels residus inorgànics de Molins de Rei, Castellbisbal, El Papiol, Torrelles de Llobregat i Corbera de Llobregat, així com de totes les platges metropolitanes

L’alcalde de Molins de Rei Joan Ramon Casals, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, la vicepresidenta de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Assumpta Escarp, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, van visitar aquest divendres la planta de triatge de Molins de Rei, després de les àmplies remodelacions i actualitzacions que s’hi han fet durant els últims mesos. Està previst que la instal•lació estigui en funcionament al 100% a partir d’aquest dilluns, 19 de gener.

Les obres han consistit en l’ampliació de la coberta de la nau en un 45% i la renovació total de la maquinària per adaptar-la a les últimes tecnologies, que permetran augmentar de manera important el rendiment que la planta oferia fins ara. Amb aquestes millores, la instal•lació tindrà capacitat per recuperar més de 5.000 tones de materials, més d’un 30% de les 16.000 tones de residus que rep anualment. Part del rebuig generat (el material no aprofitable) es destina com a combustible substitutiu del petroli per a la indústria cimentera. D’aquesta manera, augmentarà l’aprofitament dels residus com a recursos, amb els beneficis ambientals i econòmics que comporta.

Els treballs de millora, que s’han dut a terme al llarg de l’any 2014, han estat finançats per la Generalitat, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, a través d’una subvenció, i l’import total ha estat  3’9 milions d’euros. Durant l’aturada de la planta en motiu de les obres, el personal s’ha destinat a altres tasques de manteniment i neteja. La millora tecnològica de la planta no només no ha comportat la pèrdua de llocs de treball, sinó que n’ha millorat la qualitat.

A la planta de triatge de Molins de Rei hi arriben els residus del tipus FIRM (fracció inorgànica de residus municipals), una de les tipologies pròpies del sistema anomenat “de residu mínim”. Aquest sistema separa els residus en 4 categories: paper, vidre, matèria orgànica i FIRM, que conté una part important d’envasos de plàstic i metall. Els cinc municipis Metropolitans que segueixen aquest sistema de recollida (Molins de Rei, Castellbisbal, El Papiol, Torrelles de Llobregat i Corbera de Llobregat) envien aquesta fracció de residus a aquesta planta, on es procedeix al seu triatge. La instal•lació, a més, rep també els residus procedents del buidatge de les papereres de totes les platges i parcs metropolitans.

Després de la visita a les renovades instal•lacions, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, va explicar que “Molins de Rei va ser un dels primers municipis en apostar pel residu mínim, i aquesta inversió que hem presentat reforça aquest model que ha situat la nostra vila al capdavant del país en matèria de reciclatge”. Casals va recordar que “amb aquest programa evitem tenir contenidors grocs a la vila, i fem el reciclatge en aquesta planta on s’aprofita absolutament tot i, a més, gràcies a tecnologia catalana ja que les màquines que s’hi ha instal•lat són dissenyades i fabricades al nostre país”.

De la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, va voler subratllar que “sovint s’acusa a les administracions de passar-nos el dia barallant-nos i d’invertir només en allò que llueix, i aquesta actuació a la planta demostra tot el contrari”. Paz va incidir en el fet que “s’ha fet un esforç de col•laboració molt gran entre totes les administracions i estem segurs que obtindrem resultats amb forma d’índexs de reciclatge molt més alts”.

Aquesta planta està en funcionament des de l’any 1999, i només s’hi havien fet petites actuacions de condicionament el 2001, consistents en la instal•lació de vestuaris i d’una cabina de selecció de residus voluminosos.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here