Les preguntes giraran al voltant de la preservació del pla de Can Llimona i sobre la qualificació urbanística dels terrenys del camp de futbol municipal

El proper 22 de febrer se celebrarà a Olesa la consulta ciutadana sobre temes urbanístics sol·licitada per l’Ajuntament i autoritzada pel govern central a mitjans del mes de desembre. Finalment, l’Equip de Govern ha superat els esculls tècnics i legals que havien retardat la convocatòria oficial de la consulta, generats precisament pel fet que Olesa és pionera en aquest tipus de referèndum. L’alcalde ja ha pogut signar el decret de convocatòria, que aquest dimecres es publicarà al Butlletí Oficial de la Província.

Va ser en el Ple municipal del 30 de gener de 2014 quan l’Ajuntament va acordar celebrar una consulta popular amb tres preguntes de caràcter urbanístic que afecten l’àmbit local del poble. D’acord a la llei de consultes populars per via de referèndum de 2010, doncs, l’Ajuntament va sol·licitar la preceptiva autorització al Govern de l’Estat, que ho va resoldre a mitjans del mes de desembre. La notificació oficial de l’autorització, però, no va arribar fins al 7 de gener.

Dels tres temes plantejats, el Consell de Ministres n’ha autoritzat dos: el relacionat amb la preservació dels terrenys del camp de futbol per a ús d’equipament municipal; i sobre el pla de Can Llimona. Per contra, ha rebutjat la pregunta relacionada amb l’Àrea Residencial Estratègica.

Les preguntes que es formularan en la consulta del 22 de febrer són les següents:

Pregunta 1: Els terrenys del camp de futbol d’Olesa de Montserrat tenen una qualificació urbanística que permet construir-hi habitatges. Voleu que es preservin aquests terrenys per a ús exclusiu d’equipament?

Pregunta 2: El Pla General d’Ordenació Urbana d’Olesa de Montserrat vigent preserva el pla de Can Llimona, zona delimitada per la riera de Can Carreras a la dreta i per les Planes a l’esquerra, amb la qualificació d’agrícola. Voleu que en el futur el planejament urbanístic municipal mantingui aquesta qualificació d’agrícola al pla de Can Llimona?

El portaveu municipal, Jordi Martínez, creu que aquest tipus de consulta popular “és una manera de democràcia directa a la qual no hi estem prou acostumats” i per això és difícil saber quina participació tindrà la consulta olesana, en la qual hi podran participar els majors de 18 anys que constin al padró municipal. El portaveu municipal ha lamentat que no es pugui preguntar sobre l’ARE, ja que totes aquestes preguntes de caire urbanístic són importants, afirma, de cara a poder elaborar el proper mandat el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. I és que, segons el regidor, és bo poder conèixer abans l’opinió de la ciutadania. Per això s’ha mostrat molt satisfet que l’Ajuntament pugui fer aquesta consulta, malgrat els esculls.

I és que Jordi Martínez també ha destacat els problemes tècnics i legals amb els quals s’ha trobat l’Ajuntament d’Olesa per poder convocar la consulta. Semblava que l’escull més important era aconseguir el permís del govern central, però un cop donada la llum verda per part del Consell de Ministres, l’Ajuntament es va trobar amb què, com que no hi ha pràcticament precedents d’una consulta similar a cap municipi, no hi ha directrius clares sobre com s’ha de convocar aquesta consulta. Per exemple, no quedava clar com s’ha de crear la Junta Electoral que ha de vetllar pel referèndum olesà. Per això el consistori olesa ha hagut de treballar a contrarellotge per mirar de solucionar aquest problema, ja que el termini perquè l’alcalde fes el decret de convocatòria finalitzava aquest dijous 22 de gener, just un mes abans de la data escollida, que és el 22 de febrer.

En aquest sentit, el decret de convocatòria indica que l’administració electoral que té encomanades les funcions de control i seguiment del procés serà la que es constitueixi d’acord amb la normativa corresponent.

Tot i que encara hi ha detalls del funcionament de la consulta que s’han d’acabar d’aclarir, un cop estigui designada la junta electoral, la idea amb la qual treballa l’ajuntament és la d’habilitar dos col·legis electorals, amb entre quatre i sis meses a cadascun d’ells, on es faran les votacions en base al padró municipal, ja que no es pot fer servir el cens electoral. La celebració de la consulta disposarà dels mitjans materials i personals, que subministrarà l’Ajuntament, d’acord al que determini l’administració electoral competent i segons les necessitats d’aquesta celebració.

La campanya informativa serà de 10 dies naturals i estarà compresa entre els dies 11 i 20 de febrer de 2015, ambdós inclosos. En aquest període, les diferents formacions polítiques també podran fer campanya pel sí o pel no en les dues preguntes que es plantejaran, deixant el 21 de febrer com a dia de reflexió.

 

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here