L’any 1977 l’Organització de les Nacions Unides va declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones. Arreu de la comarca es commemora aquest dia i es fan activitats de sensibilització als municipis, per reivindicar la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, i lluitar contra la discriminació vers les dones

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de les Dones és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York, en el que van morir un centenar de treballadores que s’havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.

La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company, el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l’any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de les Dones foren, per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l’any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin proposà l’establiment del Dia Internacional de les Dones per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.

El Dia Internacional de les Dones queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917. El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials.

Al llarg del s.XX el Dia de les Dones s’utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení. La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, implantada oficialment per les Nacions Unides el 1977.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here