La nova seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, ubicada a Sant Feliu, es va inaugurar el 28 de març en un acte en què hi va assistir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, i l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José

En les seves declaracions el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va fer èmfasi en què “El país que té en compte la memòria col·lectiva és una país capaç de mirar endavant”, referit-se a la importància del material que recull l’Arxiu. L’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, al fet que l’Arxiu “és una suma de voluntats, de coneixements, que representen la identitat de Sant Feliu i la comarca”. Per la seva part, el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, va destacar en el seu discurs que “Els arxius són intel·ligència i motor cultural de les ciutats”.

El nou equipament, amb una superfície útil de 1872 m2, garanteix la conservació, la preservació i la difusió del patrimoni documental de caràcter local i comarcal. El Departament de Cultura ha realitzat una inversió de 4.343.212,59 euros per a la construcció i l’equipament de l’Arxiu, i l’Ajuntament de Sant Feliu en va cedir el terreny.

L’edifici, de nova planta, és obra dels arquitectes Xavier Vendrell i Claudi Aguiló, S’ubica al barri del Mas Lluí, situat a pocs metres d’altres equipaments públics de Sant Feliu de Llobregat, com l’Institut de batxillerat Olorda, l’escola Martí Pol i comparteix edifici amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

L’arxiu, edificat en tres plantes, es divideix en dues àrees: la interna i la pública. La primera disposa de moll de descàrrega, sala de recepció i tria de la documentació, àrea de desinfecció, magatzems, sales de treball, despatxos, sala de reunions, cinc dipòsits de documentació amb una capacitat potencial de 14 quilòmetres i dos dipòsits de suports especials: un per a documentació fotogràfica i electrònica i un altre per a suports de gran format, com pergamins, plànols i cartells. Els espais públics es divideixen en una sala de consulta apte per a 19 persones, que també conté part de la biblioteca auxiliar, i una sala polivalent amb un aforament de 60 persones.

Per a la seguretat, preservació i conservació de la documentació, l’arxiu disposa de sistemes de control ambiental (temperatura i humitat relativa), així com de sistemes de seguretat (alarma anti intrusió i detectors de fum).

Des del punt de vista del tractament de la informació, compta amb un equipament informàtic de digitalització, amb aplicacions de gestió documental en línia accessibles des del web i amb serveis de conservació segura i a llarg termini de la documentació digital a través d’un Repositori Segur de Documents (DIDAC).

L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat custodia 124 fons, entre els quals hi ha els arxius municipals de Sant Feliu de Llobregat (des del 1757), de Castellví de Rosanes, Collbató (1817), Corbera de Llobregat (1761), Santa Coloma de Cervelló (1841) i Torrelles de Llobregat (1716), així com el fons del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Conté prop de 2.300 protocols de les diverses notaries del districte de Sant Feliu de Llobregat (des del finals del segle XVIII) i diversos fons institucionals, d’associacions, patrimonials, eclesiàstics, d’empreses i de particulars de la comarca.

A més, guarda el fons del Consultorio para la mujer Elena Francis (1951-1972), amb més de 70.000 cartes que recullen aspectes de la quotidianitat de les dones durant el franquisme. També conserva algunes col·leccions documentals (efímers i cartells) i més de 110.000 imatges i disposa d’una biblioteca especialitzada en història local, amb més de 9000 títols, i d’una hemeroteca amb més de 600 capçaleres del Baix Llobregat.

Es presenta al Centre d’Estudis Comarcals el Llibre Blanc de la Cultura del Baix Llobregat

llibreblancculturabll

El mateix dissabte 28 de març va tenir lloc al Centre Cívic Mas Lluí la presentació del Llibre Blanc de la Cultura al Baix Llobregat, en un acte presidit també pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà; i l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, i la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals, Conxita Sànchez. L’acte va ser organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

 

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here