Diversos municipis de la comarca han destinat parcel·les de terreny a la creació d’horts urbans tant per al seu ús lúdic com per a persones en risc d’exclusió social

Els darrers municipis en fer aquesta aposta han estat Pallejà i El Prat. En el cas de l’últim, treballa des del 2007 en un programa que vincula els horts urbans amb la inserció social.

Pallejà

L’Ajuntament de Pallejà treballa en la redacció d’un projecte que ha de permetre la creació d’una quarantena d’horts urbans al municipi, amb una superfície variable de 40 a 80 m2. La previsió és que estiguin ubicats en uns terrenys situats a la banda riu de la ronda Santa Eulàlia, a l’alçada de la riera Boter. Es tracta d’un espai de 2.200 m2, accessible per a la ciutadania i que disposa de connexió als serveis urbans existents. La iniciativa pretén posar en valor els beneficis que aquests espais agrícoles ofereixen als ciutadans atès que els permet ocupar el seu temps lliure i millorar, alhora, la seva qualitat de vida.

El projecte preveu la incorporació d’un hort comunitari que es destinarà a projectes socials i la construcció d’un nou equipament destinat a acollir un centre d’educació ambiental. Aquest espai ha de servir per a difondre aspectes relacionats amb l’agricultura i amb altres qüestions d’interès ambiental com el cicle de l’aigua, el tractament de residus o el canvi climàtic. Es preveu que sigui un centre obert a la ciutadania i, especialment, als alumnes dels centres educatius de primària i secundària del municipi

El Prat

L’Ajuntament ha destinat temporalment 45 horts de 60 metres quadrats a persones de la ciutat d’entre 18 i 60 anys.

L’any 2007 la regidoria de la Gent Gran de l’Ajuntament del Prat va posar en marxa el projecte d’horts lúdics per a aquest col·lectiu. Davant d’aquesta bona experiència, l’Ajuntament ha creat recentment 45 nous horts al camí de la Bunyola, al costat dels horts per a gent gran, destinats a persones d’entre 18 i 60 anys. També s’han fet 5 horts més de caràcter social, que gestionarà directament l’Ajuntament. 

Els horts s’han adjudicat mitjançant un sorteig en què les persones en atur han tingut preferència, i s’han distribuït de la següent manera: 15 horts a joves d’entre 18 i 30 anys i 30 horts a persones d’entre 31 i 60 anys.

Les persones adjudicatàries d’un hort podran fer-hi una activitat que fomenta el treball físic i la salut, el cultiu per a l’autoconsum, una nova perspectiva sobre l’ús de productes ecològics, el consum de productes saludables, la cooperació,  la socialització i la cohesió social. Els horts no tenen una funció lucrativa.

Als horts s’hi podran plantar productes tradicionals d’aquesta zona, com tomàquet, pebrot, albergínia, carbassó, pastanaga, meló, síndria, maduixa… També s’hi podran cultivar plantes aromàtiques o medicinals com julivert, romaní, orenga, farigola, menta, sàlvia, alfàbrega, aloe vera, violeta… Als horts no està permès plantar-hi arbres fruiters.

Estan previstos dos cursos de formació per als nous adjudicataris. El primer sobre com planificar un hort i el segon curs tractarà sobre com fer front a les plagues. En els propers dies es començaran a lliurar les claus de les taquilles a les persones que ja hagin presentat tota la documentació i estigui autoritzada. 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here