Hi ha ganes d’anar a votar. Almenys, així ho expressa la majoria de la gent que s’avé a parlar amb els periodistes. Som a Cornellà de Llobregat, al col·legi dels Pins al Barri Centre, la zona amb més població catalanoparlant i amb més presència de vot sobiranista, en el context de la ciutat

Les poques persones que no manifesten estar especialment motivades per votar, és perquè «sempre ho estan molt», i es mostren convençuts que aquest serà un dels anys que votarà més gent.

Els interventors de varis partits, que porten molts comicis sent-ho, però, en treuen ferro. «No sé si la gent ve a votar amb més ganes o menys, això és molt personal», però «veuen més o menys la mateixa gent que sempre, i poca més participació. És poc abans de les 14h, quan acaba la primera onada de votants. «La majoria de gent vota de 10h a 14h, abans de dinar» o «de 18h a 20h, després de la pel·lícula», afirmen els interventors.

«Poc abans de les 14h, no para de sortir gent orgullosa d’haver votat, ningú s’amaga, tothom diu orgullós quin partit ha votat i en parla amb la premsa»

A Cornellà el PSC governa amb majoria absoluta des de fa 30 anys. Tothom que va a votar és conscient que, probablement, seguirà així, però no volen renunciar a expressar-se.

Un home gran que assegura que «el Balmón guanyarà, però aquest cop no podrà fer el que vulgui». Anuncia que ha votat «comunista», com fa sempre, als d’Esquerra Unida, segurament, en el cas d’aquesta ciutat parla de Movem Cornellà, que aglutina gent d’ICV-EUiAi diversos moviments socials i veïnals.

Segueixen sortint persones. Un altre home de 60 anys afirma taxatiu que «tot anirà bé, com sempre va aquí. He votat el PSC com sempre faig, pensant en l’atur, com hauria de ser.»

La independència comença a Cornellà?

«Hauríem de pensar en clau local, però jo he vingut a votar pel procés independentista», admet un home de poc menys de 40 anys, amb la seva parella. «Algun cop havia votat ERC, però ara Convergència». Un noi jove, ho manifesta en un sentit semblant, «algun cop havia votat ICV o els socialistes, però ara voto ERC. Sóc d’esquerres, però també ens juguem el procés». Els dos afirmen haver votat sempre que han pogut, que sempre ho han fet amb ganes, «però aquest és el cop que ho segueixo amb més interès», afirmen tant un com l’altre.

Es mostre pessimistes, des del seu punt de vista, amb els resultats. «Ja sabem qui guanyarà aquí, malgrat que es desinflin tenen molta força, però volem que el poc independentisme de la ciutat estigui representat».

Votar per després poder queixar-se

«Mentre segueixen sortint votants, es constata que la major part venien decidits de casa».

Però hi ha opinions de tots els gustos, per exemple, una dóna gran fidel a Ciutadans que assegura haver-los votat des de que es presenten; assegura que abans havia votat. Admet que «no segueixo massa com va per Cornellà», però assegura que vota per mostrar la seva indignació, ja que sinó després no es podrà queixar. Una parella gran diu que «hem votat Podem» (a Cornellà es presenta amb el nom Cornellà en Comú), «perquè es vegi que estem molt enfadats».

El vot de la nova candidatura a la ciutat no és homogeni, però. Una noia de poc més de vint anys, explica que només ha votat la CUP el 2012, i que ara ho farà per la Crida per Cornellà. Afirma ser una persona «de conviccions fermes», es mostra escèptica amb que el PSC es desinfli, però és molt optimista amb els resultats del partit que ha votat, i orgullosa «de fer el que havia de fer».

«Les motivacions per votar són molt particulars, des del socialista que «tot vol que vagi bé com sempre» fins als que admeten que els és impossible no pensar en el procés. Passant per vots indignats votant Ciutadans, o el vot ideològic a Cornellà en Comú.»

A primeres hores del dia voten les persones més motivades, a més, costa treure conclusions objectives de la participació, però, malgrat tot, totes les persones que parlen amb nosaltres afirmen «venir a votar amb més ganes» o amb les «mateixes de sempre, però que en són moltes». És un fet que les ganes de votar han augmentat. Caldrà veure si això fa augmentar la participació o provoca que la gent que participa sempre només ho faci amb més ganes. O les dues coses.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here