Un projecte amb rigor històric que es duu a terme aquest cap de setmana al Museu de Sant Boi i que ja suma més de 10 edicions. Amb diverses activitats programades, ret homenatge al important passat històric romà de la ciutat de Sant Boi com a punt estratègic de zona de pas del Rubricati, el nom com antigament es deia al riu Llobregat

El nom Rubricati -antic nom del riu Llobregat- prové d’un mot que significa ‘vermell’, ja que fa molts segles el sediment del riu era molt vermell, i semblava que les aigües baixaven ben roges, així van anomenar els ibers i després els romans, aquest riu que constituïa una entrada natural, des del sud, a la ciutat de Barcino.

L’extraordinària importància de l’espai termal de les Termes Romanes de Sant Boi, pel seu excel·lent estat de conservació i per ser les úniques termes privades encara conservades a Catalunya, ha fet que aquesta celebració es concentri al voltant d’aquesta zona i del a tocar Museu de Sant Boi, del que les pròpies Termes en fan part.

Els Ludi Rubricati són unes jornades lúdiques i festives on hi participen diferents grups de recreació històrica que mostren al públic assistent com es vivia a l’època romana i el fan participar a les propostes ambientades en un tema central que cada any va variant.

Els principals grups que hi participen són Kuan-Um, especialitzats en la recerca i recreació de la gastronomia romana, els Evocati, especialitzats en l’època alt imperial i els Propugnatores Barcinonenses, el grup resident al Museu i que està especialitzat en l’època baix imperial, com les Termes del municipi.

Totes les propostes es plantegen sota la filosofia d’un apropament integral al patrimoni del passat romà, duent als visitants potencials a gaudir de diversos aspectes de la vida de la gent que va treballar, sentir, olorar, menjar i, en definitiva, viure en un territori transformat per la història. Es tracta de donar una mirada activa al passat, en la que el visitant s’ha de sentir atrapat.

Aquesta mirada segueix un fil conductor, que enguany es centra en la dona romana, molt relacionada aquesta amb l’excepcional troballa del primer nom de dona santboiana, el de la romana PRIMITIVA.

Tant les reconstruccions històriques com els tallers, aniran al voltant d’aspestes relacionats amb la vida de les dones, dels diferents estatus: patricies, llibertes i esclaves, i la seva relació amb la societat. Així doncs, com a eines que ajudin a portar a terme la proposta temàtica, es compta amb tot un seguit d’activitats lúdiques i pedagògiques:

TALLERS

FIBVLAE. Les fibules foren unes agulles que enganxaven la roba i que acostumaven a fer-se servir com a ornament, formant part del vestit femení i masculí. Tot i que moltes cultures de l’antiguitat les elaboraven, entre els romans van prendre carta de naturalesa. Els participants realitzaran una d’aquestes fíbules elaborada amb el ferro de les mines de Sant Boi, i es decoraran de manera especial. Activitat per a tots els públics.

CORONAE. La corona és, a la vegada d’ornament, un símbol per excel·lència. Els romans les feien de flors, fulles, metalls, etc.. i fins i tot com a a senyal d’escarni (corona d’espines) Activitat per a tots els públics.

SPECULUM, etimológicament ve a dir, instrument per a mirar. En època romana, els miralls eren xapes convexes d’argent o de coure fos amb estany. Però de seguida aquests miralls es tornaven foscos i opacs per l’acció de l’aire, per la qual cosa s’havien de polir sovint. En aquest taller es fabricarà i decorarà un mirall romà. Activitat indicada per a menors de 16 anys.

ORNATRIX. L’ornatrix ajudarà a pentinar a tots i totes les participants. Activitat per a tots els públics, tot i que es requereix cabell una mica llarg.

RETICULUM. Una altra ornatrix ajudarà a realitzar el reticulum amb “fil d’or”

MUSAE. Teatre, titelles, dança, música. Activitat per a tots els públics.

LITTERAE, taller d’escriptura. Avui hem perdut el costum d’escriure cartes a la família, als amics. Però el fet és que escriure cartes ja era un costum romà. La troballa d’unes magnífiques tablilles al campament romà de Vindolanda, ens va acostar cartes manuscrites de dones que expliquen petites histories de la vida quotidiana. En aquest taller, reproduirem el text d’alguna d’aquestes, tal i com ho faríem aquelles romanes. Activitat per a tots els públics.

ROMANORVM LVDI. Jocs Romans. Activitat per a tots els públics.

ALABASTRITHECA. Realització d’una maqueta dins de la qual s’enganxaran els principals elements d’ús d’una ornatrix romana. Activitat per a tots els públics.

NODVS HERCVLEVS. Paulo Diacon ens parla de l’important paper que jugava el nus herculi en la fertilitat femenina. Ell mateix justifica el nom que rep aquet nus en que el mateix Hèrcules va tenir 70 fills. Les joves esposes romanes portaven a la cintura un cordó de llana lligat d’aquesta manera, que l’espòs devia deslligar a la dona en el llit nupcial. També Atenea i les verges vestals el portaven a la cintura, per la qual cosa es suposa la seva relació amb la virginitat. En aquest taller realitzarem un nus herculi en el nostre cinturó de llana. Activitat per a tots els públics.

VENERIS PANIS. Venus és la deessa de l’amor, pels grecs Afrodita, és la deessa més voluptuosa de totes. D’entre els aliments que li eren dedicats, hi havia el pa àzim. Realitzarem un d’aquests pans per a després poder-lo menjar. Activitat per a tots els públics.

FEMINARVM PANTHEON. Taller per a conèixer les principals divinitats del panteó romà. Activitat per a tots els públics.

SOLSTITIA, FORS FORTVNA. Espai d’endevinació. No hi ha divinitat que estigui tan estretament lligada a la màgia com Fortuna, ja que d’ella depèn el destí dels homes i fins dels déus. Rememorem aquí, pocs dies abans dels solstici, a la divinitat femenina de Fortuna, que es presentarà en el seu aspecte oracular. Activitat per a tots els públics.

DIANA VENATRIX, a càrrec d’Armillum. Activitat per a tots els públics.

AMBIENT ROMÀ I RECREACIÓ

Els “reenactors” Evocati i Propugnatores barcinonenses recrearan l’ambient romà. Evocati aporta el muntatge del campament imperial, els legionaris, així com la recreació d’ unes noces i un divorci, així com la participació de personal civil romà. Armillum aporta la seva botiga de recreacions històriques

EL MUSEU CONVIDAT

Enguany comptarem amb la presència del Museu de Guissona, custodi i dinamitzador de la ciutat romana de Iesso (comarca de la Segarra).

ESPAIS I HORARIS

La festa romana es desenvolupa, en paral·lel, als edificis de Can Barraquer, Can Torrents i a les Termes Romanes, espais que configuren el Museu de Sant Boi de Llobregat.

Activitats gratuïtes, aptes per a tots els públics.

Horari: Dissabte 13 : tarda de les 17 a les 21 hores
Diumenge 14: mati de les 10 a les 14 hores

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here