El Parlament se suma així a una llarga reivindicació de les institucions, partits polítics i la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans

 

La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va aprovar dijous passat, per unanimitat, la proposta per tal que el 2016 es licitin les obres d’ampliació de l’Hospital de Viladecans.

 

L’aprovació d’aquesta proposta arriba després d’una llarga reivindicació per part de les entitats veïnals, els moviments socials, personal sanitat i ciutadania que integren la Plataforma i els ajuntaments de Gavà i Viladecans.

 

L’institut Català de la Salut va presentar el mes de gener el Pla funcional d’ampliació de l’Hospital de Viladecans. L’ampliació suposarà mantenir la cartera de serveis actuals de l’hospital i cobrir, com a hospital bàsic de referència, les necessitats assistencials de més de 180.000 veïns i veïnes de les 5 poblacions a les quals presta servei: Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent”.

 

L’ampliació, comporta un increment del 90% de la superfície construïda, ja que es passarà dels 13.500 metres quadrats actuals, als 25.700. Aquest increment, farà possible que s’augmenti el nombre de llits d’hospitalització fins a 152, el que permetrà aconseguir que un mínim del 20% de les habitacions siguin individuals i la resta dobles. Amb això es millora de manera notable l’estructura actual de l’hospital que encara compta amb un nombre significatiu d’habitacions de 4 llits.

 

Altres millores previstes es concentren en l’àrea quirúrgica. Actualment, el centre té 5 quiròfans separats en dos blocs i es passarà a tenir un sol bloc de 7 quiròfans, un dels quals es destinarà a urgències. Al costat s’ubicarà un àrea de cirurgia menor ambulatòria.

 

A més en el marc del Pla de Salut de Catalunya, es recullen els efectes dels canvis en el model assistencial com ara les alternatives a l’hospitalització convencional, potenciant l’hospitalització domiciliària i l’Hospital de Dia que passa de tenir 8 places a 21 i addicionalment comptarà amb 4 places per a pacients oncològics d’acord amb el model d’atenció oncològica de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

 

L’àrea d’urgències passarà de 24 boxos a 38, amb 6 boxos addicionals per a l’atenció al pacient greu. L’espai de consultes externes s’incrementa un 54% passant de 43 consultes o gabinets d’exploració actuals, a 66 espais.

 

Mentre aquesta ampliació es converteix en una realitat, tant els ajuntaments de Gavà i Viladecans com la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans, han demanat al conseller una major dotació econòmica i técnica per tal de millorar els serveis.

 

L’alcaldesa de Gavà, Raquel Sánchez, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz van obtenir en una reunió mantinguda a l’abril amb el conseller de Salut, Boi Ruiz,  el compromís verbal de dotar de major pressupost a l’hospital per tal de recuperar recursos, reduir les llistes d’espera i donar una millor atenció. El mes de maig, la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans, va convocar una concentració per exigir novament aquesta ampliació de recursos durant el temps en que es realitzen les obres d’ampliació de l’hospital.

 

La proposta aprovada ahir i presentada per ERC el mes de febrer, s’ha enriquit amb aportacions d’altres grups. En l’aprovació s’insta novament a la Generalitat a posar els mitjans necessaris perquè, mentre l’ampliació no sigui una realitat, es compleixin els terminis establerts per a totes les operacions quirúrgiques, diagnòstics i consultes d’especialista, i que cap pacient no hagi de prorrogar estades al quiròfan o al postoperatori per manca de llits d’hospitalització, definint uns temps d’espera màxims, també per a urgències.

 

També es demana que les derivacions de pacients fora del territori es vagin reduint. Així mateix, es vol instar el govern de la Generalitat a treballar, conjuntament amb els professionals, per evitar els col·lapses de les urgències i l’ocupació dels passadissos pels pacients, reduir el temps d’estada a urgències i garantir-los el confort i la intimitat.

 

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers.cat)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here