Aquest Agost intensifiquem la subsecció que, durant aquest mes, amb una periodicitat diària, us aproparà a una recomanació d’oci i turisme a la nostra comarca. En col·laboració amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, durant l’Agost cada dia recomanem alguna sortida, visita o excursió per a que gaudiu de l’estiu al Baix Llobregat

El Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat i els seus jardins, són una construcció del segle XVII, quan Jaume Falguera va construir un gran palau, amb uns jardins que arribaven fins al riu Llobregat i que ha estat la residencia de pagesos, mercaders i nobles, lloc de visita de reis i reines.

El 1636 el mercader barceloní Jaume Falguera va adquirir dues cases contigües al pagès de Sant Feliu Jaume Rovira, que són l’origen de l’actual palau. És un edifici senyorial del segle XVII, modificat durant els dos segles següents.

El palau té una superfície de 2.800 m2 i està envoltat d’uns extensos jardins. L’any 1750 la casa s’havia ampliat considerablement unint les dues cases inicials en una sola façana. La façana principal que s’obre al jardí, obrada a l’entorn de 1870 per encàrrec de Josepa Falguera, és d’estil eclèctic amb barreja d’elements neoclàssics amb elements derivats del romanticisme. Els diferents elements decoratius són de terracota, i representen l’horta, el jardí, l’abundància… mentre que sobre les portes i a les sanefes, s’hi poden observar motius vegetals.

També es va planificar el jardí, que es podia contemplar des de la gran terrassa del palau. L’any 1890 el marquès de Castellbell, va fer construir l’oratori que es troba a la part exterior al lloc on hi havia hagut unes construccions auxiliars. S’estructura de forma simètrica entorn d’un cos central més alt on hi ha el rellotge, coronat amb l’escut dels Falguera.

Decoren la façana quatre pilastres amb capitell compost que flanquegen la porta, damunt la qual hi ha una fornícula ovalada amb una figura de dona que representa l’Abundància.

Aquí s’hostatjaren els reis Joan Josep d’Àustria, Felip V o Alfons XIII. Durant la dictadura de Primo de Rivera va ser lloc de reunió d’aristòcrates i burgesos. La Guerra Civil provocà l’abandonament del palau per part dels seus propietaris i l’ocupació consegüent de l’UGT i el PSUC, fins que Franco el retornà a aquells. Falguera, Càrcer, Peguera, Amat i Vilallonga són els noms dels seus successius residents fins a la venda de l’edifici a una empresa japonesa i després, a l’Ajuntament.

L’Ajuntament organitza visites guiades que permeten les persones visitants i a les escoles, conèixer la història i els detalls del patrimoni modernista de la ciutat. La ruta inclou també la visita al Palau Falguera on es manté permanentment un espai d’exposició i un audiovisual del modernisme.

INFORMACIÓ ÚTIL

C. Falguera, 6-8
08980 Sant Feliu de Llobregat Barcelona
Espanya
Telèfon: 93 666 35 27
Email: visitespf@llobregat.info
cecbll@llobregat.info
Web: www.cecbll.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here