Per primera vegada des de l’inici, fa 23 anys, del projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc del Garraf, s’ha realitzat una avaluació d’aquestes poblacions utilitzant gossos ensinistrats. L’acció s’ha fet a deu espais seleccionats i ha cobert una superfície total de 40 ha

El programa de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc del Garraf, va començar fa 23 anys, coordinat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Aquest programa es desenvolupa seguint les indicacions del pla de conservació d’aquesta espècie, elaborat l’any 2002 pel CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) i que consisteix bàsicament en reintroduccions de tortugues en els indrets més favorables del medi natural, en la millora dels hàbitats i en el seguiment de l’estat d’aquestes poblacions introduïdes.

Per primer cop des del inici del projecte, s’ha realitzat una avaluació de la població utilitzant gossos ensinistrats. L’acció es va realitzar a deu espais seleccionats i es va cobrir una superfície total de 40 ha. Els resultats obtinguts amb els gossos s’han pogut comparar amb l’eficàcia dels mètodes tradicionals del seguiment realitzats fins ara (tècnics de camp). El mètode usat s’ha de millorar per poder adaptar-lo a la nova situació del Garraf, desprès d’aquest període d’alliberaments d’unes 5.000 tortugues. Cal remarcar que l’ús de gossos no substitueix, sinó que potencia i complementa els rastrejadors experimentats.

Tanmateix, el fet d’haver utilitzat gossos ha permès la localització d’alguns exemplars de tortuga que estaven molt amagats o, fins i tot, enterrats, i que d’altra manera haurien passat desapercebuts. De les onze tortugues trobades, tan sols dos exemplars adults i tres nounats es trobaven a la vista. En els espais estudiats, la localització de tortugues ha estat complicada atesa la gran densitat de vegetació arbustiva i la profunditat de la capa orgànica del sòl, que presenta grans quantitats de fullaraca, on les tortugues troben un refugi molt confortable.

Els resultats en quant a la densitat d’adults indiquen que la mida de la població correspon a la fase fundadora, però no establerta, amb una taxa reproductora important, si tenim en compte el nombre total de nounats localitzats en els seguiments amb gossos (sis nounats), més els nou detectats per la prospecció seguint la metodologia tradicional. Hi ha un fet preocupant, però, que podria posar en risc la població del Garraf: la depredació dels exemplars nounats per part de, possiblement, senglars, gossos assilvestrats, guineus, genetes, fagines i altres rosegadors.

Un dels aspectes fonamentals per a la supervivència d’aquestes poblacions de tortuga és la gestió del seu hàbitat, que permet millorar la qualitat i la disponibilitat d’àrees per a la nidificació i l’alimentació.

En qualsevol cas, cal continuar alliberant exemplars que garanteixin tant la supervivència com la sostenibilitat de la població del Garraf.

Més informació, aquí.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here