Aquest Agost intensifiquem la subsecció que, durant aquest mes, amb una periodicitat diària, us aproparà a una recomanació d’oci i turisme a la nostra comarca. En col·laboració amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, durant l’Agost cada dia recomanem alguna sortida, visita o excursió per a que gaudiu de l’estiu al Baix Llobregat

La Cripta Gaudí declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el juliol de 2005, està situada dins la Colònia Güell, una colònia tèxtil plena de sorpreses a tan sols 20 minuts de Barcelona. Una visita que no deixarà indiferent ningú i que donada la magnitud de la visita, voldreu repetir per seguir descobrint aquest lloc màgic del modernisme

La Cripta és l’església de les columnes tortes (a la fotografia), el laboratori de la Sagrada Família i obra on el genial arquitecte del modernisme català Antoni Gaudí va experimentar moltes solucions arquitectòniques.

Al mateix temps de contemplar l’obra de Gaudí, la Colònia Güell ofereix al visitant la possibilitat de recórrer els carrers contemplant les construccions modernistes més significatives de la vida de la colònia i de gran interès arquitectònic.

A més, es pot visitar el Centre d’Interpretació, ubicat a l’edifici de l’antiga cooperativa de consum, que disposa d’una exposició permanent per entendre el conjunt de la colònia i l’església en particular.

La Colònia Güell

El recorregut per la Colònia industrial d’origen modernista captiva als visitants per el seu encant i la tranquil·litat del seu entorn que transmet l’atmosfera del segle XIX que encara és present en els seus carrers fent-la tant especial. A la Colònia Güell s’hi conserva un important patrimoni històric i artístic.

El visitant pot passejar observant edificis singulars i de gran bellesa creats pels arquitectes modernistes de l’època i trobarem els trets més característics d’aquest moviment. D’una banda la utilització del maó vist com a reivindicació d’una arquitectura popular i tradicional catalana, i la incorporació de noves tècniques i nous materials constructius com el ferro o el trencadís de ceràmica.

La Cripta Gaudí

La importància de l’església de la Colònia Güell en l’obra de Gaudí es deu a que és la primera vegada que utilitza de forma unitària les seves innovacions arquitectòniques. Tal com va dir el propi Gaudí si s’hagués finalitzat hauria estat “una maqueta monumental de la Sagrada Família”.

A l’església trobem els arcs de catenària que, al mateix temps que simplifiquen el problema de les càrregues, determinen l’ús de murs exteriors amb forma de paraboloides hiperbòlics. Al mateix esperit integrador es deuen el tractament dinàmic i fluid de l’espai interior o els mecanismes de fusió de l’edifici amb el mitjà natural els diferents nivells de les naus s’adapten al pendent del turó i els materials són de colors i textures similars als del sòl i la vegetació.

Totes aquestes aportacions constitueixen originals solucions que responen a la voluntat de síntesi entre plantejament estructural, tècniques constructives i formes arquitectòniques, però que també s’enriqueixen amb el valor estètic i simbòlic dels elements purament ornamentals. L’església de la Colònia Güell inclou també nombrosos exemples del domini de les arts aplicades per part de Gaudí, tant pel que fa als elements del mobiliari com als purament ornamentals.

La Fàbrica

L’Antiga fàbrica tèxtil ocupava quasi 6 Ha, en el que avui és el Recinte Industrial de la Colònia Güell, el qual està delimitat, com aleshores, per un mur perimetral.

La fàbrica es començà a construir el 1890. Tot just un any després estava acabat el primer edifici i es posà en funcionament la màquina de vapor de la filatura. Després, s’anaren acabant de construir els altres edificis destinats als tenyits, secadors, telers, etc. que completaven el procés de transformació del cotó en panes, velluts i vellutets.

La fàbrica tancà el 1973 en el marc d’una crisi generalitzada del sector tèxtil. En els anys següents l’empresa propietària anà venent l’espai de la fàbrica en petites porcions que acabaren conformant un complex entramat d’usos i instal·lacions, arribant a afectar el patrimoni arquitectònic i a l’imatge del conjunt.

Amb el canvi de segle, una empresa dedicada a la rehabilitació de patrimoni industrial endegà un procés de compra dels espais ocupats per les petites empreses.Els edificis més emblemàtics han estat rehabilitats o estan en procés de ser-ho. El projecte de rehabilitació dels primers edificis va ser redactat per l’Arquitecte Òscar Tusquets.

Actualment la fàbrica funciona com a centre de negocis, raó per la qual no estan permeses les visites turístiques.

Consulta la INFORMACIÓ ÚTIL (horaris, preus, com arribar, etc.) aquí: http://www.gaudicoloniaguell.org/ca/info-practica/horaris-preus-comprar-entrades

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here