La Colònia Güell, de Santa Coloma de Cervelló, celebra anualment la Festa del Modernisme per evocar les formes de vida del seu passat obrer i industrial, i per reivindicar la conservació del seu patrimoni arquitectònic. Enguany, tindrà lloc del 16 al 18 d’octubre

Les festes del modernisme

El format de festa inclou jocs infantils, titelles, ball amb pianola, activitats artístiques a la Taverna del Modernisme, i entronca amb exposicions, visita guiada a la fàbrica, fires i representacions teatrals al carrer que recorden la colònia d’ara fa més de cent anys.

Hi participen prop de dos-cents actors i figurants vestits d’època, tècnics i col•laboradors diversos que s’esforcen a fer una festa lluïda i a acollir degudament els visitants.

El matí dels dies de la festa, el cotxes desapareixen dels carrers i la colònia recupera el seu aspecte tradicional. Al decorat no li cal cap complement. El paisatge urbà és autènticament igual que fa cent anys.

Aquest any celebrem el 125 aniversari de la fundació de la Colònia Güell

Al mes de març de 1890 Don Eusebi Güell va assenyalar els fonaments de la fàbrica de la colònia, acte que equival a la col•locació de la primera pedra i que es recorda com el moment de la fundació.

La fàbrica i la colònia són hereves del Vapor Vell de Sants, la fàbrica que havia fundat Joan Güell i Ferrer el 1846. Es fabricava pana i vellut. A finals del segle XIX la fàbrica s’havia d’ampliar, i també s’havia de buscar la manera d’establir unes relacions més tranquil•les amb el moviment obrer que, a Sants, era molt fort.

D’aquí en va sortir la idea de fundar una colònia, on tota la família treballadora quedés estretament vinculada a l’empresa no sols per la feina, sinó també per la casa, l’escola, i els serveis socials proporcionats per l’amo.

Es van contractar unes poques famílies de confiança, provinents de la fàbrica de Sants, i la resta van ser majoritàriament famílies pageses que fugien de la pobresa del camp català per anar a treballar a la indústria, sense experiència sindical de cap mena, capaces d’agrair als amos el fet d’haver-los donat feina, casa i escola pels seus fills.

ELS MATINS DE LA FESTA

Les representacions al carrer

Al llarg del matí del dissabte i del diumenge, es fan fins a vint representacions en diferents racons de la colònia, evocant les formes de vida del passat: el barber, les bugaderes, la dida, les tartanes del Ninyo, la guarderia de les monges i altres.

Aquest any s’escenifica l’acte de fundació de la colònia, amb la presència dels senyors Eusebi Güell, Ferran Alsina (el director), el Governador Civil, l’alcalde Cardona, el capellà i altres autoritats.

Paral•lelament s’organitzen grups per fer la visita guiada a la fàbrica.

Fires i mercats

La pagesia de la comarca fa el seu mercat dels dissabtes, de fruites i verdures de proximitat , i torna a posar parada el diumenge.
Al carrer Barrau es fa una fira d’artesans.
Al carrer Claudi Güell es fa un mercat evocador del primitiu mercat de la colònia, amb venda de ceràmica i queviures diversos.

Exposicions

Al Centre Municipal Sant Lluís hi ha l’exposició “Les colònies industrials del Llobregat”, amb un apartat dedicat als inicis de la colònia Güell, en ocasió del 125 aniversari de la fundació.

També hi ha l’exposició de pintura “Pinzellades suggerents”, de Cisco Colominas.

I per la mainada…

Els titelles Xayovilàndia sempre n’expliquen alguna d’en Gaudí.
Jocs a la Plaça Joan Güell.
Jocs de bitlles al Camet

Per refrescar i menjar alguna cosa

A banda dels bars i restaurants de la colònia, la Festa organitza la Taverna del Modernisme, al Pati de les Monges, amenitzada per música de piano. Es serveixen begudes i entrepans.
Amb el tiquet de pagament voluntari de l’aparcament del cotxe es dóna un val per una consumició a la Taverna.

Altres coses per visitar a la colònia

Es pot visitar l’església de Gaudí i el Centre d’Interpretació de la colònia Güell.

Per acabar el matí

La festa del matí acaba amb un ball a la plaça amenitzat per una pianola, en els que es troben tots els actors i figurants,

LES TARDES DE LA FESTA

A les tardes estan obertes les exposicions.
Dissabte a la tarda i vespre:
– Tallers per a menuts i menudes: taller de fotografia, taller de sabons i taller “Teixim sense teixir”.
– “La Taverna menuda”, amb actuacions dels més petits.
– “La Taverna Gran”, amb sopar de tast, actuacions musicals, entrepans i begudes.

PER A MÉS INFORMACIÓ:
Associació La Colònia Modernista: http://www.coloniamodernista.cat/
Regidoria de cultura: scc.regidoriacultura@santacolomadecervello.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here