A partir de les 20h, Al centre Municipal Sant Lluís, Presentació de la 15a Festa del Modernisme. I a continuació inauguració de les exposicions: “125 anys de la Colònia Güell”, “Pinzellades suggerents” d’en Cisco Colomines. A més als cellers,“Història i futur d’un poble amb passat” i Obertura de la Taverna Modernista amb projeccions amenitzades amb piano

A més durant el cap de setmana destaquen les representacions de la vida de la colònia durant l’època modernista, on les persones visitants es submergiran en un viatge en el temps, on les teatralitzacions i els discursets us donaran la benvinguda i faran que sortiu encantats d’aquesta Festa del Modernisme!

Perquè fa més  de 100 anys, hi havia una colònia industrial, una colònia modernista, en la qual tots vivíen junts a les cases, treballàven junts a la fàbrica, anaven junts a missa i es divertíen junts els dies de festa. Acosteu-vos-hi i contempleu-la! Observeu aquest petit món fet de retalls de vida quotidiana. Sorpreneu-vos a cada cantonada de veure tot allò que passava fa cent anys, talment com si passés ara…

• Si voleu jugar, acosteu-vos a la plaça!…Veureu tothom com no para de saltar i ballar. També faran “enterros” i amagaran els secrets abans que arribin els primers freds!

• Si aneu per tot arreu, d’altres personatges veureu: El tintorer, el carter, les joves, que després de treballar tota la setmana a la fàbrica, no les han convidat a la gresca!

• La llevadora que no para!… per Nadal, sembla que tothom estava molt content…Ai! El fred!

• Si voleu conèixer les millors bugaderes de la comarca, al Pou les trobareu, rentant roba fina i fent sabó d’aquell que renta fins i tot les taques de carbó!

• Festa grossa a ca l’Espinal! Es casa la germana del senyor. Festa lluïda, i el padrí que no arriba!

• Si voleu conèixer la fàbrica, acosteu-vos-hi!… que en petits grups us l’ensenyaran! 

• M. Gaspar, si cal, també farà d’escolanet!…per començar a fer misses i posar ordre a les ànimes de les teixidores i obrers!

• Jugueu a bitlles amb els bitllots i afineu el cop, no sigui que li doneu a algun estaquirot!

Així, al llarg del matí del dissabte i del diumenge, es fan fins a vint representacions en diferents racons de la colònia, evocant les formes de vida del passat: el barber, les bugaderes, la dida, les tartanes del Ninyo, la guarderia de les monges i altres (quan arribeu les trobareu senyalades al mapa del que se us farà entrega). 

Aquest any s’escenifica, per conmemorar-ne el 125è aniversari, l’acte de fundació de la colònia, amb la presència dels senyors Eusebi Güell, Ferran Alsina (el director), el Governador Civil, l’alcalde Cardona, el capellà i altres autoritats de l’època. 

La Colònia està d’aniversari!
El mes de març de 1890, Don Eusebi Güell i Don Ferran Alsina van assenyalar els fonaments de la fàbrica que donaria origen a la Colònia Güell. Per tant, enguany fa 125 anys d’aquest fet.

Un any més tard es va posar en funcionament la màquina de vapor, de 1.000 cavalls de potència. El 2 d’abril de 1891 es van posar en funcionament les primeres seccions de la fàbrica i, al mateix temps, es construïen les cases de la colònia.

La fàbrica de la Colònia Güell va ser la continuació del Vapor Vell de Sants, fundat per Joan Güell i Ferrer el 1846.
La fàbrica filava, teixia, tenyia i acabava panes i vellutets. Güell va ser el primer fabricant d’aquests gèneres a Espanya, ja que abans s’importaven d’Anglaterra.
Hi van treballar fins a 1.200 obrers i obreres el 1916. El 1932 tenia 30.000 pues de filar i 859 telers.

La Colònia Güell té actualment unes 300 cases i 800 habitants. La va projectar Francesc Berenguer i Mestres, i hi trobem edificis singulars d’aquest mestre d’obres, de l’arquitecte Joan Rubió i l’església, d’Antoni Gaudí, que és Patrimoni de la Humanitat.

La fàbrica va tancar el 1973, quan la propietat havia passat a la família Bertrand Serra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here