OTEM2000 i la UIB (Universitat Illes Balears) signen la instal·lació del pilot del primer tram de carril bici solar que es durà a terme a finals del mes de novembre al campus universitari, dins del Projecte SmartUIB. Aquesta actuació es realitza amb el cofinançament del PO FEDER 2014-2020 de les Illes Balears i del Govern Balear

Amb l’objectiu de desenvolupar i provar tecnologies eficients i intel·ligents que puguin transferir-se a la societat, fomentant a la vegada l’esperit innovador i emprenedor, a més de sinergies entre persones i grups que treballen en temes relacionats, el Projecte SmartUIB acull el pilot del primer carril bici solar, desenvolupat per la start-up OTEM2000, que pel seu disseny i tecnologia permet a més de la fotovoltaica, combinar altres fonts de generació d’energia verda, com la cinètica, i integrar en la mateixa via sistemes de senyalització fixa de l’amplada de via mitjançant LED i senyalització dinàmica, essent el primer a escala mundial d’aquestes característiques.

El projecte pilot és escalable. En aquesta primera fase s’instal•larà un tram de carril bici únicament solar, que serà ampliat en una segona fase instal·lant tecnologia cinètica, donant lloc al primer carril bici híbrid. Aquesta actuació està cofinançada pel PO FEDER 2014- 2020 de les Illes Balears i pel Govern Balear. La infraestructura produirà una part de l’energia elèctrica per al consum de l’edifici de Ca ses Llúcies. Per altra banda, l’execució d’aquest pilot permetrà als alumnes de la universitat testar les seves solucions smart, interactuar i convertir-se en un showroom per a la comunitat universitària i la resta de ciutadans de l’illa.

El Projecte SmartUIB neix l’octubre de 2013 i es defineix principalment pels seus valors de respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, i pels seus objectius de disseny d’un marc per a transformar la UIB que permeti desenvolupar i adaptar a l’entorn universitari els diferents eixos de les ciutats intel·ligents. El seu Director, Bartomeu J. Serra ho defineix com “un entorn capaç de mantenir viva la il·lusió. De mimar i alimentar les ànsies de canviar el món de la nostra joventut. De millorar la societat, obrint possibilitats d’emprenedoria, de col·laboració, de fertilització creuada d’idees que entusiasmen”.

Per a OTEM2000 poder formar part del Projecte SmartUIB és una gran oportunitat. Sovint succeeix que les oportunitats sorgeixen en entorns amb un ADN que no és l’adequat per a testar tecnologies d’aquestes característiques. En aquest cas la idoneïtat és indiscutible perquè l’objectiu és comú: avançar cap a un model d’universitat més sostenible, eficient, innovadora i participativa, transferible a les ciutats del futur.

OTEM200

OTEM2000, projecte fundat per Toni Ortí i Eva Carmona, va néixer el gener del 2012 i va començar a créixer al viver d’empreses del Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner de Martorell. En aquest camí, van participar en el programa Erasmus per a emprenedors de la Unió Europea i van presentar-se a diversos concursos d’innovació aplicada a les smart cities.

En un primer moment, la seva idea era convertir-se en representants d’altres empreses que volguessin incorporar solucions d’energia neta als seus negocis. No obstant això, aviat van fer un estudi de mercat i es van fixar que no hi havia cap tecnologia que aprofités tant l’energia cinètica -que es crea amb el moviment- com la fotovoltaica de manera combinada.

Així, doncs, van patentar el disseny que han desenvolupat a Rotterdam mitjançant un consorci amb l’empresa holandesa Energy Floors B.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here