Ernest Cauhé és nét de Joana Raspall i fundador de Tics Mediàtics, organització impulsora del projecte que pretén que molt aviat a les tauletes i mòbils de les criatures de Catalunya hi sigui present la gran poetessa baixllobregatina Joana Raspall, de la mà de l’App “Un món de poesia”

Text extret de la web http://www.unmondepoesia.cat/

Per què crear “Un món de poesia”?

Era qüestió de temps que la manera d’entendre el joc amb les paraules de Joana Raspall s’adaptés al suport digital i interactiu. Probablement si ella hagués nascut dues generacions més tard, no només hauria escrit un enfilall de versos per explicar el món, sinó que hauria imaginat un entorn gràfic, tàctil, participatiu i educatiu per als seus “petits poemes per a nois i noies”.

La idea no és recent. El seu nét, l’Ernest Cauhé, avui periodista, va compartir amb Joana Raspall matins, tardes i nits aprenent a jugar amb les paraules, les lletres, els ritmes, els sons i la musicalitat de la llengua. Aquesta llengua catalana que ella tant va maldar per protegir. Abans de morir, l’Ernest va anunciar a la seva àvia la intenció de convertir el seu llegat poètic en una experiència dos punt zero, en contacte amb els lectors a través de les xarxes socials i les noves tecnologies. 

Ella, confiada i sense entendre gaire què volia dir-li, va assentir: “si ha de servir perquè més nens i nenes agafin el gust per les paraules i la lectura, feu el que calgui”.

Els pares i mares, avui preocupats per l’ús i abús que fan els nostres fills i filles dels dispositius mòbils, trobareu a “Un món de poesia” una manera de reconciliar-vos amb la tecnologia, almenys una estona, per deixar-los navegar de la mà de la poesia de Joana Raspall, que s’ha entestat en anar a caçar paraules per construir un món nou pels infants.

En què consisteix exactament l’App?

“Un món de poesia” s’inspira en la concepció alegre, divertida i juganera que té la poesia per infants de Joana Raspall, un material valuosíssim perquè fa entendre als nens i nenes la literatura com un fet quotidià i omnipresent. La poesia pot ser en una conversa entre dos animals, en el retrat d’un paisatge o en el desafiament de canviar la lletra d’una cançó popular.

Aquest projecte és pioner en integrar contingut literari, gràfica interactiva i jocs educatius en una mateixa aventura. I ho fa amb una de les figures cabdals del gènere infantil i juvenil de l’últim segle a Catalunya. Destinada a criatures d’entre 6 i 11 anys, l’aplicació combina l’entorn gràfic d’un videojoc amb el contingut d’un llibre electrònic que cal aconseguir superant pantalles. Serà compatible amb iOS i Android, i també per a navegadors convencionals pels ordinadors de les escoles.

“Un món de poesia” oferirà la possibilitat de viure tres aventures diferents, vinculades als temes per Joana Raspall als seus poemes:

  • Els animals
  • Les lletres
  • La natura

Contindrà en total 27 activitats interactives que permetran a les criatures (i també als no tant criatures) ajudar a Joana Raspall a construir els seus poemes, a caçar paraules o a salvar llibres abans que s’esgoti el temps. Passatges també relacionats amb la biografia de l’autora, com el que emularà l’operació de Raspall per salvar els llibres de la biblioteca de Vilafranca en l’esclat de la guerra civil.

El videorecitador també està cridat a ser una revolució poètica per a les xarxes socials. Els nens i nenes podran gravar-se recitant el seu poema de Joana Raspall i –sempre amb el consentiment dels pares- podran penjar els vídeos a les xarxes socials o enviar-los per whatsapp per felicitar el Nadal o fer gaudir família i amics d’uns segons de poesia.

A què es destinaran les aportacions?

“Un món de poesia” a dia d’avui ha assolit un 70% del finançament necessari per a la primera fase, a través d’aportacions d’institucions i entitats públiques i privades, que més endavant detallem.

Aquesta campanya de micromecenatge preveu recollir 3.000€, que es destinaran al disseny, programació i desenvolupament per completar la primera fase de l’App. Especialment els recursos es dedicaran a crear el “Món de la natura”, el tercer dels universos de l’App. Inclou 10 jocs interactius amb els poemes de la Joana Raspall relacionats amb els arbres, les plantes, els elements naturals…

Volem presentar aquest projecte complet el desembre d’aquest any, coincidint amb el segon aniversari de la mort de Joana Raspall. Les feines de disseny i programació ja estan en marxa per poder arribar a temps a la data d’estrena prevista. La teva aportació suposarà l’impuls definitiu a la realització completa d’aquesta primera fase del projecte.
Consulta tota la informació a http://www.unmondepoesia.cat/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here