El baixllobregatí, que va deixar fa poques setmanes l’alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, també dirigirà la Conselleria d’Economia i Hisenda i serà l’únic vicepresident del Govern

Format al Liceu Italià, Junqueras (Barcelona, 1969) és llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctorat en Història del Pensament Econòmic per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on ha exercit com a professor.

Va iniciar la seva vida política l’any 2007 com a cap de llista d’ERC a Sant Vicenç dels Horts, aconseguint l’alcaldia quatre anys després: s’ha mantingut en el càrrec fins al 23 de desembre de 2015, quan va renunciar per centrar-se en el “futur polític” de Catalunya.

Junqueras va començar com a regidor i després ho va compaginar amb ser eurodiputat d’ERC (2009-2011) sense tenir encara carnet de partit: a principis de 2011 va decidir afiliar-se, i l’1 d’octubre va assumir el lideratge del partit, en un congrés celebrat a Girona. 

El nou vicepresident va heretar l’any 2011 un partit dividit per les lluites internes, en caiguda lliure i relegat a cinquena força al Parlament, però ja a les catalanes de 2012 va aconseguir revertir la tendència i es va situar com a segona força, convertint-se en cap de l’oposició.

Malgrat aquesta condició d’opositor, Junqueras va signar amb Mas un pacte d’estabilitat parlamentària (2012-2015) en l’etapa que el líder de CDC va virar cap a l’independentisme: la complicitat en el soberanisme va fer que rebés nombroses crítiques per no ser suficientment bel·ligerant davant les retallades socials de CiU. 

El projecte independentista va fer precisament que ERC i CDC decidissin unir-se sota les sigles de JxSí a les catalanes de 2015, cosa Junqueras va rebutjar al principi, però que va acabar acceptant, després d’una tensa negociació i la pressió de las entitats soberanistes.
Sobre les seves espatlles recaurà ara una de les parts clau del procés sobiranista: crear una hisenda pròpia catalana i un banc central català amb la segura oposició de l’Estat. També haurà d’assumir les sempre difícils relacions de la Generalitat amb el Govern a compte del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que ha originat més d’una crisi política entre tots dos gabinets, encara que ara com ara no sap amb quin ministre haurà de negociar, ja que el Govern Central està en funcions. 

La fins ara vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, assumirà la Conselleria de la Presidencia del govern de Carles Puigdemont. Fins ara també era consellera de Benestar Social.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here