Durant aquest cap de setmana les cireres continuaran sent les protagonistes als municipis de Torrelles de Llobregat i El Papiol. Els visitants podran gaudir de diferents activitats a més de gaudir de les delicioses cireres del Baix Llobregat

La Festa de la Cirera del Papiol

Els dies 4 i 5 de juny El Papiol tornarà a retre homenatge a la cirera, un cultiu que durant dècades ha estat molt important per a l’economia del municipi. Els organitzadors de l’esdeveniment estan convençuts que “amb inventiva, de la cirera, així com d’altres productes de la terra, encara se’n pot treure molt de suc”.

Un dels objectius és que la celebració prengui cada cop més forma de fira comercial i mostra de productes, i que promocioni també altres activitats econòmiques locals, com la restauració o el comerç. S’ha treballat per ampliar el recinte, el nombre de paradistes i el programa d’activitats.

La inauguració de la Festa de la Cirera del Papiol, que aquest any arriba a la 34ª edició, tindrà lloc dissabte 4 de juny al migdia i comptarà amb la presència del vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteres, i altres autoritats de la comarca.

Es vol que l’esdeveniment es vagi estructurant al voltant de la gastronomia i els productes de la terra i de qualitat. A banda de la cirera, hi podrem trobar altres productes autòctons, com els olis i els vins que actualment produeixen alguns papiolencs i papiolenques. La proposta es presenta amenitzada amb gran varietat d’activitats gratuïtes i especialment pensades per a un públic familiar, tant local com d’altres indrets de la comarca i la zona metropolitana. Aquest any, hi haurà més parades que l’any passat.

A conseqüència dels canvis del sector del camp, El Papiol ha deixat d’estar entre els principals productors de cireres, però aquest fruit i el seu conreu han quedat integrats a la seva identitat de poble, com a part del seu patrimoni agrícola. És per això que tant la pagesia local com l’Ajuntament afirmen que “la celebració no pot perdre la seva essència, el seu extracte”. I perquè això sigui possible, pensen que han de recórrer a la creativitat. “De la cirera, encara en podem treure molt suc, així com altres derivats, productes gastronòmics, per exemple”, explica Joan Borràs, alcalde del Papiol.

D’aquesta idea, surt, com a exemple, la proposta de fer un taller culinari al voltant de la cirera. Una altra de les propostes destacables del programa d’activitats és l’exposició ‘El Papiol, argila i bòbiles’, que quedarà inaugurada just després de la inauguració de la festa, dissabte 4 de juny al migdia. L’exposició, que és tot un treball de recerca del Museu del Papiol i que es podrà visitar fins al 19 de juny a la biblioteca municipal, parla d’una activitat relacionadíssima amb la terra i que durant molt de temps també ha estat molt productiva al municipi.

La festa també vol homenatjar la capacitat de reinventar-se que van demostrar els pagesos de començaments del segle XX quan, davant de la crisi alimentària provocada per la fi•loxera, van trobar en els cirerers una alternativa al monocultiu de la vinya.

Al Papiol, fa cent anys, no hi havia cireres, hi havia vinyes, bàsicament, i també oliveres. El raïm i l’oliva van ser dos cultius rellevants al Papiol abans que la cirera. De fet, es diu que tenen a veure amb els possibles orígens del nom de la població: pa-vi-oli. A causa de la plaga de fil•loxera que va afectar Catalunya, els pagesos d’aquell moment van haver de canviar de cultiu. Això va passar al Papiol i a molts altres camps del Baix Llobregat i del Barcelonès.

Ara farà 34 anys, El Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a organitzar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita. El poble, fins i tot, pot presumir d’una varietat de cirera local, que amb un nom inspirat en el topònim del municipi, la Papiola, s’ha comercialitzat arreu.

Com a homenatge al cultiu de la vinya, s’ha programat, dins de les jornades ‘La vinya i el vi a Collserola’ que organitza el Parc Natural de Collserola, un taller d’estampació de bosses reutilitzables amb fulles de parra.

La sala d’actes del Castell del Papiol serà l’escenari, una vegada més, de la mostra del resultat de la collita de cireres d’aquest any. Hi haurà, a més, una exposició del Parc Agrari del Baix Llobretat sobre aquesta fruita. Una oportunitat per visitar un dels edificis més antics i emblemàtics de la població.

Hi haurà altres activitats, per exemple: grallers i timbalers, activitats infantils diverses, sardanes, concerts, el popular esmorzar dels pagesos, una trobada de col•leccionistes de plaques de cava o un tastet de vins, entre d’altres.

I els bars de la localitat oferiran una promoció especial de tapes, la promo TapaBars.

Aquí podeu consultar el programa de la 34a Festa de la Cirera del Papiol. 

La Festa de la Cirera de Torrelles

Tornen les cireres de Torrelles de la manera més festiva!

La 36a Festa de la Cirera ja s’acosta i amb ella arriba el cartell anunciador, disseny de la il·lustradora torrellenca Maria Palet. Aquest és el símbol que la collita del fruit més selecte i apreciat de Torrelles és tota una festa, que se celebra cada any el primer cap de setmana de juny.


El reconeixement que les cireres torrellenques tenen arreu del país es deu a la seva qualitat en el sabor, la forma i el color. I això és gràcies al conreu de proximitat d’una desena d’agricultors que treballen la terra incansablement en un espai de centenars d’hectàrees. La història i l’economia de Torrelles estan estretament lligades al cultiu de les cireres.

Des de l’any 1980, cada primer cap de setmana de juny Torrelles organitza aquesta festa que, inicialment, estava destinada a celebrar l’èxit de la collita de cireres. La festa s’estructura al voltant de tres grans activitats que tenen com a protagonista a la cirera: l’Exposició de Cireres, el Mercat de la Cirera i la Fira d’Artesans. I és organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat amb la col·laboració dels pagesos i entitats locals.
Tot i que la festa està centrada en la cirera, Torrelles aprofita per donar a conèixer l’artesania de Catalunya mitjançant la Fira d’Artesans, on es poden trobar articles d’artesania diversa i productes típics de la gastronomia catalana, de la producció local i d’altres indrets, elaborats amb mètodes tradicionals. Una iniciativa per promoure els productes de qualitat i proximitat.

I des de l’any 2007, celebra la Ruta Gastronòmica amb la idea de potenciar la vessant culinària del producte local per excel·lència: la cirera. Una desena de restaurants i bars de Torrelles, s’apunten cada any a aquesta iniciativa, on els visitants poden degustar plats elaborats amb cireres i molta imaginació.

Si encara no les has provat, apropa’t a Torrelles el 4 i 5 de juny i descobreix les seves cireres!

Aquí podeu consultar el programa de la 36a Festa de la Cirera de Torrelles

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here