La petició es produeix arran l’enèsima fuita al col·lector actual, ocorreguda el passat 7 de juny dins el terme d’Esparreguera

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, juntament amb els alcaldes d’Esparreguera, Eduard Rivas, i Abrera, Jesús Naharro, han reclamat a l’Agència Catalana de l’aigua (ACA) que prengui les mesures necessàries per iniciar “amb la major brevetat possible” les obres del nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. També han demanat una reunió urgent per tal que els responsables de l’ACA els informin sobre l’estat del projecte del nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat en el tram comprès entre Monistrol de Montserrat i Abrera, així com les accions realitzades des de la darrer trobada entre l’ACA i els Ajuntaments. La petició es produeix arran la nova fuita originada el passat 7 de juny al col·lector de salmorres al seu pas pel terme municipal d’Esparreguera, a prop de la carretera C-55.

En una carta adreçada al director de l’ACA, Jordi Agustí, signada pels tres màxims responsables dels municipis d’Olesa, Esparreguera i Olesa, aquests manifesten la seva “inquietud i malestar” envers les fuites constants del col·lector de salmorres al seu pas pels tres termes municipals. Les afectacions d’aquests fuites són diverses, però especialment preocupa als alcaldes l’elevat impacte que genera sobre l’aqüífer de la Cubeta d’Abrera i el bosc de ribers de l’espai de la Xarxa Natural 2000 “Montserrat-roques Blanques-riu Llobregat”, danys que, afirmen, són permanents en el temps. Alhora, les fuites impliquen una inseguretat dels tres municipis “per la possible afectació als pous de captació d’aigua potable”.

Per aquesta raó, l’alcaldessa d’Olesa i els alcaldes d’Esparreguera i Abrera insten l’ACA a prendre les mesures necessàries per iniciar en breu les obres del nou col·lector, el qual, tal i com han manifestat també els Ajuntaments en diferents informes mediambientals d’al·legacions, “s’ha de construir de forma respectuosa amb el nostre entorn”. Puimedon, Rivas i Naharro també han demanat una reunió urgent per tal que se’ls informi sobre l’estat del projecte del nou col·lector de salmorres.

El col•lector de salmorres és una conducció que transcorre des de fa 30 anys entre el Bages i el Prat de Llobregat i que transporta l’aigua de les surgències salines i les procedents de l’activitat minera de la Catalunya central. Aquesta aigua amb elevades concentracions de sal arriba fins l’afluent de la depuradora del Prat per a ser traslladada mar endins. En el 2009 es va posar en servei el desdoblament del col·lector en el tram comprès entre Abrera i El Prat de Llobregat.

El nou col·lector tindrà una longitud de 112 quilòmetres, i transcorrerà per un total de 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat, entre ells Olesa. També tindrà una capacitat de transport de 317 litres/segon, més del doble que l’actual conducció. De fet, la nova conducció té el doble objectiu tant de substituir l’actual col·lector, que està obsolet i pateix nombroses fuites, com d’ampliar-ne la capacitat de transport. Des de l’ACA es va quantificar en el seu moment l’obra en prop de cent milions d’euros.

Sobre el projecte de nou col·lector, l’Ajuntament d’Olesa, juntament amb la Comunitat Minera Olesana, van presentar al·legacions sobre el seu traçat de les quals encara no han obtingut resposta.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here