L’històric ‘cinturó roig’ va passar del vermell socialista al taronja de Ciutadans a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre i es van tenyir de lila el 20 de desembre amb la ‘primera volta’ de les eleccions generals. Després del 26J, l’àrea metropolitana es manté violeta amb En Comú Podem com a força més votada en la majoria de municipis, sobretot als de més volum de població

Els ‘comuns’ també són líders a les principals capitals de comarca i a la majoria de ciutats destacades. Un dels municipis que no es pinta de lila als mapes és Sant Cugat del Vallès, un històric feu convergent on, per primera vegada, ha guanyat ERC. Els republicans sumen 751 vots més que al desembre i apleguen el 21% dels sufragis.

A la segona i tercera ciutat catalanes –L’Hospitalet de Llobregat i Badalona– En Comú Podem repeteix l’èxit del desembre i es manté com a primera força, tot i perdre alguns suports respecte al 20-D, però encara a una àmplia distància del PSC, que es consolida com a segona opció preferida pels electors.

El mateix passa a les principals capitals de comarca metropolitanes, com Granollers, Mataró, Sabadell, Terrassa i Sant Feliu. Els de la formació morada lideren les votacions en aquestes ciutats, seguits d’un PSC que ja el mes de desembre va cedir el lideratge històric de l’anomenat ‘cinturó roig’.

El guió es repeteix a altres ciutats de pes com Cornellà, El Prat, Esplugues, Gavà, Sant Boi, Viladecans, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Montcada i Reixac o Mollet. En aquests municipis, a més, es dóna la circumstància que PP i Cs s’alternen com a tercera i quarta força i els partits independentistes queden relegats a les últimes posicions.

En Comú Podem també guanya a Castelldefels, on la caiguda del PSC és encara més pronunciada i els socialistes passen de segona a quarta força en benefici de PP i Ciutadans.

Una de les ciutats que ha canviat de color després de la repetició de les eleccions espanyoles és Sant Cugat del Vallès. L’històric feu convergent passa a mans d’ERC, que guanya per primera vegada en aquesta ciutat. Els republicans són també forts a ciutats de la segona corona, com Sant Sadurní d’Anoia, on torna a guanyar, o a Vilassar de Mar, on passa per davant d’En Comú Podem en relació als resultats del 20D.

També a Sant Just Desvern s’hi ha fet un bon forat ERC, que gairebé empata a vots amb En Comú Podem avançant-lo per menys de mig punt. En tercera posició hi trobem CDC, seguit de PP, C’s i finalment, el PSC que sorprenentment ocupa la darrera posició, malgrat ostentar l’alcaldia de la localitat baixllobregatina.

ERC també es manté forta a l’extrem sud metropolità. A Vilafranca del Penedès els republicans són primera força i eixamplen diferència amb En Comú Podem, mentre que a Vilanova i la Geltrú ERC retalla distància amb els de Xavier Domènech, que es mantenen com a força més votada a la capital del Garraf. A Sitges, ERC passa de quarta a segona força i manté també el segon lloc a ciutats com Premià de Mar o Molins de Rei.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here