8a edició de la Festa dels Miquelets, el 3 i 4 de setembre, ja s’acosta. De fet aquest dijous s’ha presentat a la premsa i ciutadania, i ho ha fet destacant l’aposta d’enguany per la gastronomia, el rigor històric (el seu principal tret característic) i amb la voluntat de superar les xifres de visitants de les darreres edicions (quan més de 10.000 persones van passar per Olesa en motiu de la festa)

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, vadestacar  l’esforç de molts olesans per fer possible una festa que “és una lliçó d’història en viu” va dir, i va encoratjar a la ciutadania a participar-hi massivament. 

De fet, segons els organitzadors, la Festa 2016, declarada d’interès local i Festa Oficial del Miquelets de Catalunya, comptarà enguany amb més grups de recreadors, més activitats programades, més veïns vestits de civil, i més empreses col·laboradores. I és que la Festa dels Miquelets s’ha consolidat ja dins el calendari festiu olesà, i poc a poc ho fa també dins el calendari festiu català, sobretot pel que fa a festes de recreació històrica. 

Puimedon recordava i posava en valor l’acord unànime per atorgar a la festa la categoria de Festa d’Interès Local, a una festa d’alt rigor històric que recorda moments fonamentals de la historia d’Olesa i de la corona catalano-aragonesa, deia. 

Els Miquelets, van ser unitats d’elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. La Festa dels Miquelets permet doncs a la ciutadania fer un viatge en el temps de més de 300 anys, fins la Guerra de Successió (1705-1714), i fins als fets que succeïren llavors a Olesa i al seu entorn, esdeveniments que per molts historiadors podrien haver canviat la història de Catalunya. 

I és que a Olesa va acollir el maig i agost de 1714 els consell de guerra amb la presència dels més destacats coronels i en el qual es va organitzar l’intent de salvar Barcelona del setge. El fracàs de l’objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l’11 de setembre. També a Olesa van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió, i als que el Memorial 158 ret homenatge.

Va ser precisament l’espai on es troba la fita commemorativa del Memorial 158, exactament sobre on hi havia hagut l’antic hospital, i on una llosa de marbre recorda als combatents amb el lema: als defensors de la llibertat, l’espai triat per l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets per presentar els actes i novetats de la Festa d’enguany, el cartell (obra de l’olesà Pol Buch), i la nova pàgina web (www.festadelsmiquelets.cat).

Destaca l’aposta per la gastronomia. I és que enguany, al marge de que fins a 10 restaurants de la vila oferiran al llarg del 3 i 4 de setembre un menú especial de Miquelets, també hi ha un destacada novetat: per primer cop es podrà tastar i comprar el Pa dels Miquelets, elaborat especialment per l’ocasió per l’olesà Miquel Jané, recentment nomenat mestre artesà. 

També enguany es podrà tastar el Vermut dels Miquelets, a la Vermuteria. De fet, de les 36 activitats previstes, 4 més que l’any passat, un 16% tenen com a protagonistes la gastronomia i els aliments de l’època, com la presentació del llibre de Jaume Fabrega “La Cuina de 1714”, l’exposició “La cuina dels olesans del segle XVIII”, un sopar popular per 400 comensals a base de xai rostit i amb plats que recreen també els estris de l’època, el mercat barroc de dissabte i diumenge on podem trobar productes de la terra, o la xocolatada final. 

Però més enllà de gastronomia, la Festa manté la seva aposta ferma pel rigor històric de cadascuna de les activitats previstes. Miquel Paloma, president de L’associació Cultural La Festa dels Miquelets, destaca que enguany hi hauran dos nous grups de recreació històrica (Sanguen Honoris i els Defensors de Girona) que s’afegiran als ja habituals i que permetran que el Casc Antic d’Olesa es vegi literalment ocupat per campaments i més de 110 recreadors.  

Un dels moments més espectaculars de la Festa dels Miquelets és la recreació de la batalla que va tenir lloc a finals de juliol de 1714 a prop d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic, i la posterior captura, empresonament i judici al general Maria, i el combat urbà. Dues propostes que mantenen el format d’anys anteriors. Es millora també la recreació del Consell de Guerra que l’estiu de 1714 es va produir a Olesa amb la presència dels més destacats coronels i en el qual es va organitzar l’intent de salvar Barcelona del setge.  

En termes de recreació històrica, la festa d’enguany també ha previst una altre novetat: un concurs de tiradors, és a dir, concurs de destresa i tir a càrrec de fusellers escollits entre els diferents regiments participants.

També enguany, els més petits seran protagonistes perquè la Lleva de la Carbasseta tornarà a sortir als carrers d’Olesa.

Pep Boltà, coordinador de La Festa de Miquelets per nens, va destacar la importància del creixement en el nombre de persones implicades, perquè cada nen i nena que es suma a la festa arrossega a la família, i això dona continuïtat a una festa ja consolidada a Olesa. De fet, des de l’organització calculen que enguany hi haurà 35 persones més, grans i petits, que per primer cop es vestiran tal com ho feien els olesans de 1714, arribant a la xifra de 60 persones que faran el paper de civil durant la celebració.

Per ells, i per als visitants, la festa dels Miquelets ha previst tallers per construir jocs habituals entre la població de 1714, per fer corones i tabals, podran també practicar els moviments més habituals de l’instrucció de l’exèrcit català, conèixer les cançons tradicionals, o participar a la pedregada (guerra de farina) i posterior xocolatada.                

Pel que fa a les propostes musicals, enguany passarà per la Festa dels Miquelets el grup El Pont d’Arcalís, i es repetirà també l’experiència de l’any anterior d’organitzar un concurs de fotografia en motiu de la festa.

Tot pensat per fer créixer una festa que recrea els fets ocorreguts a Olesa entre els anys 1705 i 1714 en la Guerra de Successió i que ja l’any passat va atreure fins a 10.000 visitants a Olesa, convertint el municipi en la “capital de la recreació de la Guerra de successió”. Una xifra de visitants que enguany s’espera superar durant el cap de setmana del 3 i 4 de setembre, tot plegat gràcies a la prevista implicació de centenars d’olesans vestits d’època i més de 110 recreadors vinguts d’arreu de la Península.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here