El Govern ha acordat declarar béns culturals i patrimonials d’interès nacional les Termes romanes de Sant Boi de Llobregat. Les Termes Romanes de Sant Boi són els banys pertanyents a una propietat privada de l’època més ben conservats de Catalunya. Van ser construïdes durant les acaballes del segle II dC, en un època d’esplendor de la zona. L’edifici termal va estar en ple funcionament fins al segle V de la nostra era. Al segle XVII s’hi va construir una casa al damunt, la qual cosa n’ha permès una millor conservació

façana termesEl Consell Executiu ha distingit les Termes, en la categoria arqueològica, perquè es tracta d’un jaciment “de referència” per a l’estudi del territori de la Barcino romana, així com per la seva rellevància per a l’anàlisi del món romà gràcies al seu estat de conservació.

En el reconeixement a les Termes romanes de Sant Boi de Llobregat, la Generalitat ha recordat que són singulars perquè és un dels exemples “millor conservats” d’edificis termals privats a Catalunya. Així, el jaciment conté un seguit de característiques que el diferencien de la resta de balnea que formen part d’una vil·la romana.

D’altra banda, el seu estat de conservació és “excel·lent i excepcional”, ha apuntat la Generalitat, ja que s’ha preservat pràcticament tota la planta de l’edifici termal i fins a 4,80 m d’alçada dels murs per sobre del paviment de l’hipocaust.

El Govern ha destacat que això ha permès museïtzar i adequar l’espai per a visites, de manera que el jaciment s’ha convertit en un recurs patrimonial per comprendre els sistemes termals del món romà. Les termes eren de caràcter privat (‘balnea’), ja que formaven part d’una vil·la rural, d’època Baix Imperial -entre finals del s. II i principis del s. III dC fins al s. V dC-.

“La monumentalitat” de les restes conservades i “la sumptuositat” de les tècniques en la construcció confirmen la importància, tant de la vil·la romana de la qual formaven part, com del nucli de Sant Boi en època romana, sentencia el Govern.

termesstboi

Les termes es van localitzar l’any 1953 gràcies a un document de 1826, interpretat per l’historiador santboià Carles Martí i Vila. Ramon Mas i Campderrós va encetar-ne l’excavació que, un any després, va continuar sota la direcció de l’arqueòleg Josep de Calassanç Serra i Ràfols.

L’any 1959 la Diputació de Barcelona va promoure la construcció d’un edifici per protegir les restes. La mateixa institució va tornar a fer una intervenció en el conjunt l’any 1989, que va acabar oficialment el dia de la inauguració del monument, l’Onze de Setembre de 1998.

Les termes de Sant Boi estaven formades per dos cossos d’edificació paral·lels. L’un contenia les cambres fredes: l’apodyterium o vestidor i el frigidarium i la cella piscinalis (la sala i la piscina freda). L’altre albergava les cambres calentes: tepydarium o sala tèbia, sudatorium o sala de bany de vapor i caldarium o sala de bany calent. Amb el descobriment dels banys també es va localitzar un centre de producció d’àmfores a sota del frigidarium datat del 30-20 aC.

Informació útil
Av. Maria Girona, cantonada C/ Hospital
08830 Sant Boi de Llobregat
Tel. 93 635 12 50
Més informació a la pàgina web del museu www.museusantboi.org

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here