L’acord es va prendre en el Ple municipal celebrat el passat dijous 23 de setembre al vespre i va rebre el suport del Bloc Olesà, ERC, CiU i Movem Olesa, així com el regidor socialista Carles Fernández. Olesa se suma així a Esparreguera i es converteix en un nou municipi baixlloregatí que aprova aquesta moció que reclama “el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya”

El Ple de l’Ajuntament d’Olesa ha aprovat (amb el suport de la majoria de regidors del consistori) declarar “persona non grata” el monarca Felip VI i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola en tant que representants “d’un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya”. L’acord es va prendre arran d’una moció presentada en el Ple municipal per ERC, que també implica evitar participar com a Ajuntament d’Olesa en qualsevol acció que suposi un reconeixement a la monarquia espanyola i a la figura de Felip VI.

Així, Olesa de Montserrat se suma a altres ajuntaments catalans, com ara Esparreguera, Sitges o Mollet, entre d’altres, que també han declarat el monarca espanyol “persona non grata” als seus municipis. A l’acord hi van votar a favor els regidors del Bloc Olesà, ERC, CiU i Movem Olesa, així com el regidor socialista Carles Fernández. L’altre regidor del PSC, Fernando Vicente, s’hi va abstenir. Hi va en contra el regidor del PP, José Francisco Ramírez.

La moció presentada per ERC ja havia anat a Ple el passat mes de juliol, però aleshores va quedar damunt la taula amb la voluntat d’arribar a un consens per al seu contingut que permetés que el màxim de forces hi donessin suport. I al que ERC va renunciar va ser a incloure en l’acord que s’havia de retirar del saló de plens la fotografia del Rei per ubicar-la, en mida més petita, a l’entrada de la sala, ja que la llei marca que la imatge hi ha de ser. Aquest era un punt amb el qual no hi estaven d’acord algunes formacions, i finalment, es va retirar.

Les raons per declarar el monarca Felip VI “persona non grata” a Olesa són diverses. D’entrada, la moció aprovada afirma que el Felip VI, en tant que cap del Regne d’Espanya, representa la màxima figura institucional d’un Estat que “impedeix el lliure exercici del dret a decidir”. També considera la institució monàrquica “una institució contrària als drets més fonamentals de la democràcia, totalment desfasada en el temps”, i que el rei actual de l’Estat espanyol “és fill del que va ser nomenat i preparat pel dictador Francisco Franco, sense haver estat mai escollit democràticament”, i per tant, indica la moció, la seva figura “ha estat imposada als catalans”. També s’argumenta que la monarquia com a institució representa uns valors completament allunyats de la igualtat entre ciutadans, i que la família De Borbón ha encarnat històricament “els valors de la repressió, imposició i negació dels drets individuals i col·lectius dels ciutadans dels Països Catalans”.

Les formacions que hi van donar suport van destacar també “la falta de respecte institucional” del monarca cap a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, quan el passat 11 de gener es va negar a rebre-la en audiència pública perquè li fos comunicat el nomenament del nou president de la Generalitat de Catalunya. Per a la majoria de partits olesans, això demostra una postura “no neutral” de Felip VI envers el procés polític que viu Catalunya, quan, a priori, “se li hauria de pressuposar neutralitat institucional que sí han adoptat altres monarquies com la britànica en el conflicte entre Escòcia i el Regne Unit”.

Els partits favorables a declarar “persona non grata” el rei Felip VI van centrar bona part de les seves intervencions al Ple d’aquest dijous a defensar la seva postura davant les irades crítiques del regidor del Partit Popular José Francisco Ramírez, que va titllar la moció de “disbarat” i va assegurar que l’única voluntat que tenia la proposta era la d’atacar “tot el que tingui relació amb Espanya”. Ramírez va argumentar que el rei no és qui impedeix realitzar un referèndum a Catalunya, “sinó la Constitució espanyola”, i quant a que la monarquia és una institució “desfasada”, el regidor popular va dir que estar desfasat és “portar-nos durant quatre anys al 1714 amb una història inventada per vostès”.

A aquestes crítiques del regidor del PP les respostes van ser diverses per part de la resta de grups. Des de Movem Olesa, el regidor Jordi Cornellas va argumentar que estar en contra de la monarquia en cap cas suposa estar en contra d’Espanya. De fet, va defensar que “es pot ser espanyol i estar en contra del rei, de la bandera i de l’himne” espanyol.

Des del grup municipal de CiU (integrat per Demòcrates de Catalunya i el Partit Demòcrata Català) , la regidora Mercè Jou també va defensar que “no té cap sentit” tenir un monarca que ha perdut “l’hipotètic paper d’àrbitre” de l’estat.

Carles Fernández, del PSC, va destacar que parlar de monarquia i república també és parlar “de valors i d’una forma de govern”, i que per aquesta raó és un tema sensible. D’aquí que anunciés que dins el seu grup hi hauria llibertat de vot entre els seus dos regidors. Precisament, del PSC, Carles Fernández va votar a favor de la moció, i el seu company de partit, Fernando Vicente, s’hi va abstenir.

Martí Fortuny, regidor d’ERC, va insistir en el fet que, en els seus discursos, el rei “deixa de banda una part del seu país”, i va recordar la decisió del monarca de no rebre la presidenta del Parlament de Catalunya. Amb aquesta opció, va dir Fortuny, Felip VI “va ofendre” una part del poble de Catalunya, i per tant, no hi ha raó per tenir-li “cap mena de respecte”.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, finalment, va agrair a ERC que acceptés retirar de la moció inicial la petició de retirar la fotografia del rei del salí de sessions, una acció que no acabava d’agradar a tots els regidors. També va destacar que la majoria de regidors del Bloc Olesà tenen “esperit republicà”, fet pel qual donaven suport a declarar “persona non grata” el rei Felip VI.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here