En el ple municipal d’octubre, celebrat el dia 27 a la Capital del Baix Llobregat, es va donar llum verda a l’aprovació inicial del Pla de Rescat Social. Tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament van donar suport al projecte, a excepció del PP que es va abstenir

Amb aquest tràmit s’obre un nou període en què es convidarà la ciutadania, les entitats i institucions, així com el conjunt de formacions polítiques a fer aportacions i treballar plegats per tal d’incorporar en el Pla tots els aspectes que es considerin necessaris per completar el projecte. 

De fet, en els propers dies s’engegarà un procés participatiu que previsiblement es durà a terme fins al gener de 2017. Posteriorment, entre els mesos de febrer i març de l’any vinent es tornarà a portar el Pla de Rescat Social al ple municipal per fer l’aprovació definitiva.

Què és el Pla de Rescat Social?

És un dels projectes estratègics del mandat de l’Equip de Govern, un document que recull el conjunt de polítiques municipals destinades a atendre les persones i famílies més vulnerables de la ciutat. Es tracta, per tant, d’un instrument per combatre l’emergència social i garantir el compliment dels drets de les persones seguint criteris de justícia social. 

El Pla inclou tot un seguit d’actuacions amb l’objectiu de cobrir els drets a l’alimentació, a l’habitatge, a l’educació, al treball i a l’autonomia personal i a la salut. Tal com va explicar en el ple la regidora de Serveis Socials, Mireia Aldana, es vol que el Pla de Rescat Social sigui “un projecte de ciutat que incorpori la visió de tot el consistori, així com de gent, entitats i institucions del territori”. 

En aquest sentit, Aldana va explicar que el document inicial aprovat és un punt de partida “per començar a treballar plegats i poder fer un document complert que respongui a les necessitats de tothom”. La regidora també va explicar la importància “de fer un seguiment” sobre com es desenvolupa el Pla, funció que assumirà una comissió específica creada a tal efecte en el marc del Consell Municipal de Serveis Socials. 

Suport polític al projecte

Les diferents formacions polítiques municipals van donar suport al Pla de Rescat Social, a excepció del PP, qui en veu de la seva portaveu, Elisabet Ortega, va justificar l’abstenció en el vot per tal de poder treballar conjuntament en el document durant el procés participatiu, i amb la voluntat “de donar el vot afirmatiu quan arribi l’aprovació definitiva”.

Pel que fa a Junts per Sant Feliu (JSF), Luis Serrano, va agrair la feina feta i va “aplaudir el fet que es posi l’essència de les persones i del rescat social per davant de tot”.

El representant de Veïns per Sant Feliu, Jordi Sospedra, va explicar que el seu partit dóna suport a les polítiques socials. Tot i això va trobar a faltar el fet que no s’hagi incorporat el cost de les diferents accions en el document.

Des de CDC, Rosa Maria Martí, va expressar el seu vot a favor del Pla de Rescat Social tot recordant que “el 95% de les coses que recull ja estan en execució, i moltes ja es venien fent en els vuit anys que vaig estar com a regidora”. En aquest sentit va precisar que el Pla “dóna forma” als projectes en marxa, fet que va valorar molt positivament. Pel que fa al nom elegit per designar el Pla, va mostrar-se en desacord argumentant que “quan parles de rescat social parles d’emergència, i la gent que és tractada des dels Serveis Socials, no tothom està en aquesta situació”.

D’altra banda, Alex Cano, portaveu de C’s, qui també es va mostrar a favor del projecte, va destacar alguns punts dèbils que afecten la ciutat en l’àmbit social. Cano es va referir a l’elevada taxa d’atur del municipi, superior al 10%, així com a les més de 6.000 persones de la ciutat que es considera es troben en situació de risc econòmic, o les persones aturades de més de 45 anys. També va reclamar millorar la gestió en les ajudes a joves menors de 35 anys.

Per ERC, Oriol Bossa, va felicitar la iniciativa i va destacar especialment el valor de la diagnosi del Pla de Rescat Social en tant que “és fonamental per conèixer la realitat de Sant Feliu i poder elaborar propostes per pal·liar la situació de la ciutadania més vulnerable”. Alhora va considerar essencial que es faci una correcta avaluació del Pla, i va demanar que la ciutadania pugui accedir a les avaluacions que es facin. 

Consulteu aquí el document de presentació del Pla de Rescat Social.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here