Pels volts de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, Sant Andreu de la Barca i Sant Boi han fet un pas endavant en inclusió

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca habilitarà jocs inclusius als parcs

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca instal·larà jocs inclusius als parcs de la ciutat amb la finalitat que tots els nens i nenes de la ciutat puguin compartir l’espai sense distinció.

La localitat ja compta amb gronxadors adaptats per a infants que es desplacen amb cadira de rodes a un dels seus parcs i ara treballa perquè totes les zones verdes incorporin jocs adaptats que puguin compartir tots els nens i nenes, amb independència de les seves capacitats.
La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, Eva Prim, recorda que “l’objectiu és que els nens comparteixin espais i jocs, no fer distincions, com una mesura més de fer una ciutat inclusiva, igualitària i cohesionada”.

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca va obrir un procés de participació ciutadana per conèixer l’opinió de la ciudadania, fonamentalment de les famílies que tenen criatures amb discapacitat, sobre on col·locar aquests jocs. La plaça de la Pau serà la primera on s’incorporaran gronxadors adaptats, un carrusel i un panel de jocs.

“La idea és que no hi hagi barreres arquitectòniques, que els jocs siguin accessibles des d’una cadira de rodes perquè els nens puguin jugar junts”, comenta Eva Prim.

Es previst que la zona de jocs inclusius de la plaça de la Pau estigui operativa durant el mes de gener de l’any vinent, quan també es previst que la plaça de Charlie Rivel sigui una zona inclusiva. 

“L’objectiu del govern municipal és, a mesura que anem renovant els parcs, introduir millores perquè tots els espais de jocs siguin inclusius”, segons l’alcalde de la ciutat, Enric Llorca, que ha destacat que “també treballem en la supressió de barreres arquitectòniques o la creació de carrers de plataforma única per afavorir la mobilitat”.

Una altra de les millores previstes pel govern municipal és facilitar l’accés de les persones amb discapacitat a esdeveniments de gran afluència.

Així, per exemple, es condicionarà un espai perquè les famílies amb infants amb discapacitat puguin veure amb tranquil·litat i comoditat l’arribada dels Reis Mags i es reservaran places d’aparcament quan hi hagi un esdeveniment, com ja es va fer a la passada Festa Major.

Sant Boi inaugura un itinerari inclusiu a la vora del riu Llobregat

El passat dia 1 de desembre es va inaugurar a Sant Boi un circuit inclusiu a la vora del riu Llobregat. Aquest itinerari surt del Camí del Sorral i arriba fins el Parc Lúdic Fluvial del Prat de Llobregat, amb una distància de 5.180 metres i un desnivell acumulat pròxim a 0 metres. 

L’acte es va emmarcar dins de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre). La inauguració va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Lluïsa Moret, que va destacar la tasca de l’Ajuntament per aconseguir que els espais i l’entorn de la ciutat siguin inclusius.

La inauguració va coincidir amb una de les rutes per l’entorn natural programades per les persones usuàries de gimsuau (col·lectiu gent gran que també n’és usuari potencial). Durant la marxa, les persones que van participar van poder fer ús de bicicletes adaptades. L’alcaldessa va destacar el potencial de la pràctica esportiva com a instrument de cohesió i inclusió.

L’itinerari inaugurat és fruit de la col·laboració entre diversos àmbits municipals participants en el projecte (Medi Ambient, Esports, Inclusió Social i Igualtat) i la Fundació Itinerarium, que ja ha dissenyat d’altres itineraris inclusius aptes per a tothom arreu de Catalunya (impulsats per la Fundació Anna Vives i l’Eduard Jornet i amb el padrinatge del Kilian Jornet). 

També hi han col·laborat l’Ajuntament del Prat (atès que el punt intermedi de l’itinerari és situat al seu terme municipal) i el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat (per les facilitats que ens han donat per la propera col·locació d’un punt de càrrega per a les bateries de les cadires de rodes elèctriques a Can Comas i per la propera adaptació del mobiliari de lleure que faran del mateix indret).

El recorregut s’ha senyalitzat com a itinerari inclusiu i va ser prèviament realitzat per components de l’Associació Aramis de Sant Boi, per tal de verificar de manera pràctica la seva accesibilitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here