La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, juntament amb l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, van inaugurar dimecres passat la reforma i ampliació de la Biblioteca de Montserrat, així com la restauració del campanar gòtic de l’Abadia. Les obres, amb un import de 800.000 euros, han estat finançades per la Diputació de Barcelona d’acord amb el conveni subscrit amb l’Abadia el març de 2015

Gràcies a aquetes obres, la Biblioteca de Montserrat podrà albergar uns 100.000 volums més, entre llibres i publicacions, que se sumaran als més de 300.000 llibres del fons actual de la Biblioteca. 

Les obres d’ampliació de la Biblioteca van començar el novembre de l’any passat i han afectat la sala on es conserva la col·lecció de 1.500 papirs formada per Ramon Roca i Puig, una de les dues més importants de l’Estat, i que va cedir a l’Abadia.

En la seva intervenció, Mercè Conesa va definir el conveni que la Diputació de Barcelona va signar amb l’Abadia de Montserrat, com un treball de col·laboració que s’ha anat renovant al llarg dels anys, destacant el compromís de la Diputació amb Montserrat per la seva importància com a comunitat monàstica més rellevant dins el territori de la demarcació de Barcelona, però també pel seu paper històric, cultural, artístic i espiritual pel conjunt del país.

Per la seva part, l’abat Josep Maria Soler, va ressaltar la importància dels dos espais en els quals la Diputació de Barcelona ha aportat la seva col·laboració, com són la biblioteca i el campanar. 

La biblioteca, perquè, des que es va fundar el monestir el segle XI, ha comptat amb un escriptori i una biblioteca que conté valuoses obres, la més important de les quals és el Llibre Vermell, un llibre del segle XIV de cants i danses dels pelegrins de Montserrat. Les necessitats actuals a partir de les noves adquisicions i també intercanvi amb altres editorials, així com les donacions, ha fet necessària aquesta ampliació que podrà cobrir les necessitats dels propers cinquanta anys.

L’abat Soler també va destacar la importància del campanar, que és un element important per la comunitat, ja que és qui marca les hores de la vida monàstica. Les obres realitzades han permès consolidar la seva estructura així com restaurar alguns elements, especialment algunes gàrgoles, que necessitaven una acurada restauració, precisament pel pes i les vibracions de les campanes que han fet necessària aquesta intervenció.

La col·laboració més recent entre la Diputació de Barcelona i l’Abadia de Montserrat s’ha realitzat a partir del conveni de gener del 2011 pel qual es va rehabilitar l’hostatgeria del monestir així com la restauració de Santa Cecília, segons conveni de maig de 2013, que comportà la restauració de l’antic monestir i dels edificis annexos per acollir un espai d’art contemporani.

Font: Diputació de Barcelona 

Foto: Sergi Ramos / Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here