Aquest personatge, amb tants nassos com li falten a l’any, es passejarà per Gavà aquest dissabte, a partir de les 11 hores

Aquest dissabte, 31 de desembre, i com és tradició, Gavà rebrà la visita de l’Home del Nassos, el personatge mític amb tants nassos com li falten a l’any. En aquest cercavila, que donarà inici a les 11 hores des de davant de Mercagavà, l’acompanyaran els meravellosos mestres de cerimònies i la fantàstica banda de músics.

El grup passarà per l’avinguda Joan XXIII, l’avinguda Eramprunyà, la Rambla de Maria Casas i el carrer dels Màrtirs de 1714, fins acabar a la plaça Major.

L’Home dels Nassos és un personatge imaginari-i a voltes sinistre- que es fa creure a la mainada que apareix l’últim dia de l’any. Se’ls diu que aquest dia surt “un home que té tants nassos com dies té l’any”. Els infants no entenen aquest joc de paraules i, innocents, pensen que veuran un ésser terrorífic, estrafet, amb 365 nassos.

Aquesta tradició tan arrelada en la cultura catalana sembla que té el seu origen en una degeneració d’un personatge mitològic que simbolitzava l’any i que sovint era representat per l’arbre dels nassos, una espècie d’arbre molt estrany que es creia que era la llar de l’esperit de la vegetació. Al Pirineu Oriental francès es va començar a dir que l’Home dels Nassos vivia dins la soca d’un arbre i que el darrer dia de l’any sortia del seu amagatall i es vestia amb fulles de quatre colors diferents i d’una dotzena d’arbres, llest per iniciar el camí des d’Occitània fins a Catalunya.

Aquesta versió del mite és la que finalment ha arrelat, i tradicionalment s’explicava als nens que l’Home dels Nassos només surt de casa seva el darrer dia de l’any i, per tant, el 31 de desembre és l’únic dia que se’l pot veure. La broma s’adornava sovint dient que se li havia vist a les canonades de l’aigua, i als pobles petits es solia dir que apareixia a l’església i buidava la pica de l’aigua beneïda.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers) 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here