El ple municipal de Sant Andreu de la Barca aprovarà aquesta setmana una declaració institucional, donant compliment a l’anunci previ fet er el l’alcalde de Martorell de que s’estava preparant un text per reclamar solucions, que presentarien tots els consistoris de la zona. A més, la repercussió de la situació insostenible de l’hospital durant el puc de grip, també va provocar la visita de la Diputada d’ICV, Marta Ribas, que es va reunir amb el Comitè d’Empresa de l’Hospital

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha reclamat a la Generalitat la millora urgent de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, referent pels ciutadans del municipi, que es doti del personal i els mitjans tècnics necessaris i que es reforci l’atenció primària per evitar el col·lapse del servei.

El consistori té previst aprovar aquesta setmana al ple municipal una declaració institucional, que destaca que l’estructura física de l’Hospital és insuficient per donar resposta a la demanda assistencial generada en la seva àrea d’influència.

L’Ajuntament reclama una reunió institucional amb el conseller de Salut, Toni Comín, per plantejar de primera mà la situació del centre hospitalari, referent per a una població de 160.000 persones.

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha destacat la importància de dotar als CAP’s i als CUAP’s de recursos i mitjans per ser resolutius “reduir el nombre de visites a les urgències hospitalàries i acostar els serveis de salut als ciutadans, evitant desplaçaments i llargues esperes”.

El text subratlla que les reiterades retallades econòmiques han deteriorat el servei i la manca d’inversions i dotació es tradueix en demores per la realització de proves diagnòstiques, llistes d’espera per visitar als pacients i llistes d’espera quirúrgiques.

La situació de l’Hospital de Martorell no és nova i des de fa anys es planteja la necessitat d’ampliar el servei, fins i tot l’any 2007 el departament de Salut va plantejar la construcció d’un nou hospital i els anys 2008 i 2015 es van presentar al departament de Salut Plans Estratègics i Directors per intentar donar resposta adequada i objectiva a les mancances assenyalades.

Al seu text, l’Ajuntament reclama desenvolupar el Pla Estratègic i Director que garanteixi l’ampliació de l’Hospital de Martorell, amb la millora estructural i els professionals necessaris per donar resposta adequada i necessària a la demanda de salut de la població de referència.

Una altra de les peticions és reclamar al departament de Salut la dotació econòmica necessària per desenvolupar les millores adequades i exigides. En concret i de manera prioritària:
a. El desenvolupament d’una Unitat d’Hospitalització Domiciliària i una unitat de subaguts a l’àrea.
b. L’ampliació dels recursos sociosanitaris per donar resposta a la complexitat dels pacient crònics.
c. La millora dels recursos destinats a l’atenció primària per afavorir la prevenció i les activitats comunitàries i augmentar al seva capacitat de resolució dels processos assistencials, que han de permetre que es resolguin la majoria de les urgències de nivell 4 i 5 fora de l’àmbit hospitalari i que els pacients siguin atesos satisfactòriament al nivell assistencial que correspongui apropant l’assistència als ciutadans.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ja va fer públic la setmana passada que s’estava impulsant una moció conjunta amb els alcaldes dels 13 municipis del Baix Llobregat Nord i l’Anoia que depenen de l’Hospital Sant Joan de Déu, per demanar al Servei Català de la Salut els recursos necessaris per atendre en condicions tots els usuaris, fins i tot en moments de màxima afluència. La moció es portarà al ple del febrer.

“La direcció de l’Hospital Sant Joan de Déu ha pres mesures per pal·liar l’epidèmia de grip d’aquestes setmanes, com ara aturar les intervencions quirúrgiques no urgents per alliberar llits per als ingressos que vénen d’urgències. També s’ha reforçat el personal mèdic i d’infermeria, que fa una tasca encomiable doblant serveis i torns. L’hospital te tots els llits oberts i està a plena ocupació. Però les mesures no són suficients perquè hi ha un dèficit estructural”, va dir l’alcalde Fonollosa.

Fonollosa va explicar aleshores, que s’havia posat en contacte amb alcaldes dels municipis del Baix Llobregat Nord i l’Anoia on dóna servei l’Hospital: “Consensuarem un document conjunt pel febrer, on demanarem al Servei Català de Salut que doni prioritat perquè es faci front a les inversions estructurals que calen a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell”.

L’alcalde va agraïr als professionals sanitaris de l’Hospital el seu esforç en aquests dies de més afluència i va insistir que cal una inversió important que reforci no només les urgències sinó la capacitat del centre, que dóna servei a 160.000 usuaris amb 127 llits, lluny dels necessaris per atendre als ciutadans de referència.

Amb tot, Fonollosa va destacar que el Pla Director, el Pla Estratègic i el Pla Funcional, aprovats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, encara no s’han executat però ja s’hi preveu un augment de 35 llits a Martorell. I d’aquí la importància de demanar conjuntament, amb la força institucional dels ajuntaments, que es doti l’Hospital dels recursos estructurals i humans necessaris tan aviat com sigui possible.

“Al conseller Comín li hem reiterat el problema estructural que té l’hospital des de fa temps i ens va dir que érem prioritaris dins les inversions i contractacions d’activitat que el Servei Català de la Salut farà properament”, va afegir l’alcalde. “També estem en contacte amb el comitè d’empresa de l’Hospital i hem parlat amb el responsable de zona del Servei Català de la Salut, per fer-li arribar el nostre neguit”.

“En una època en què en aquest Ajuntament hi havia uns altres responsables polítics, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) del Baix Llobregat Nord, que dóna servei 24h al dia els 365 dies l’any, en lloc de a Martorell, al costat de l’hospital, es va instal·lar a Sant Andreu de la Barca, una decisió tècnicament injustificable i que avui també contribueix a explicar, en part, l’actual situació”, va lamentar Fonollosa.

“Aquesta no és ni hauria de ser una lluita de partits, com pretén algú. La reclamació de millores a l’Hospital i a l’atenció primària són una demanda institucional per poder atendre adequadament els ciutadans de Martorell i de tots els municipis de l’àrea d’influència de l’Hospital. Cal anar a la una, ens hi juguem molt”, va afegir l’alcalde.

marta_riba i regidors_blnPer altra banda i sumant-se a l’onada de reclamacions per a la millora de l’Hospital de Martorell, la diputada Marta Ribas de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) es va reunir amb el comitè d’empresa de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell per avaluar l’impacte de l’epidèmia de la grip en el centre. Riba va estar acompanyada per regidors d’ICV de diverses poblacions del Baix Llobregat Nord, on dona cobertura l’equipament sanitari.

Segons va explicar la diputada vallesana, “Els plans de reforços d’hivern han arribat molt tard per tots els centres de primària i hospitals de Catalunya i la ciutadania no es pot trobar que cada any en aquesta època de grip que els hospitals quedin saturats. No és normal que cada hivern no acabem donant resposta”. Ribas també va explicar les accions que volen impulsar com “Una resolució al Parlament en la línia del que està demanant el comitè d’empresa i els alcaldes de la zona, en un moment que s’està preparant el pressupost 2017 de la Generalitat, per posar en marxa el Pla Director 2010 promès però mai executat i que és l’ampliació del centre hospitalari”.

La presidenta del comitè d’empresa de l’hospital, Vicky Cabau, va explicar que la via per trobar la solució d’aquest i d’altres problemes del centre és el Pla Director. Quan a les mesures que s’ha pres per fer front a l’epidèmia de grip ha explicat que “durant 15 dies s’han anul·lat intervencions per no ocupar llits i s’habilitat una nova sala a urgències, en la mida que permet el centre. També vam informar als alcaldes perquè s’impliquin i sempre ajudarà més a les nostres reivindicacions. El conseller encara no ha donat resposta a la petició d’una reunió feta la setmana passada i el dijous 26 de gener ens rebrà l’alcalde de Martorell i president de la fundació.”

Des d’ICV del Baix Llobregat Nord van emetre un comunicat donant total suport a les peticions del comitè d’empresa i anunciant que tenen previst presentar una moció a tots els ajuntaments que dona cobertura l’hospital per tal que s’compleixi el Pla Director 2010 i sobretot perquè s’inclogui en els pressupostos d’aquest any de la Generalitat 2017.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here