Emoció, esperança i reivindicació, en una vetllada que el Palau Sant Jordi mai oblidarà. Un concert per a les personas refugiades impulsat desde la plataforma ‘Casa nostra, casa vostra’, en la que dos baixllobregatins van protagonitzar alguns dels moments més rellevants de la nit 

Una nit en què 15.000 persones van cridar ben fort que volien acollir. Volen acollir refugiats i refugiades i totes aquelles persones que s’han vist obligades a fugir forçosament de casa seva, jugant-se la vida al Mar Mediterrani o en altres rutes. Volen acollir els que han d’arribar i els que ja són aquí.

Es tracta de l’esdeveniment artístic més multitudinari que s’ha fet fins ara a Europa des de l’esclat de la crisi dels refugiats, i va voler ser una mostra de la mobilització ciutadana vers aquesta causa. El concert, també va ser el més vist de la nit a Catalunya, amb un espectacular 17,8% de share i 379.000 espectadors. 

El concert es va celebrar a només una setmana de la manifestació ‘Volem Acollir’, que recorrerà els carrers de Barcelona el proper 18 de febrer. 

Aquest gran espectacle dirigit per La Fura dels Baus i que va comptar amb actuacions de moltíssimes personalitats del món de la música i les arts escèniques, va tenir entre els seus moments més destacats la intervenció de dos baixllobregatins: les dures paraules del periodista cornellanenc Jordi Évole i la emotiva actuació del músic santfeliuenc Joan Dausà i el seu “Com plora el mar”.

El periodista baixllobregatí va ser l’encarregat de presentar la segona de les tres parts de les que constava el recital. I en una de les seves intervencions, Évole, va qüestionar la presència d’un espai reservat a les autoritats quan el concert i la campanya eren, en part, fruit “de la seva incapacitat”, va dir el periodista. Unes paraules que van fer esclatar el públic del Sant Jordi, que va començar a corejar consignes com ‘Prou Excuses’ mirant directament a la llotja d’autoritats. 

“Ens agrada pensar que Catalunya és terra integradora, d’experiència no ens falta”, va assenyalar en un altre moment del seu discurs Évole, que va reivindicar també la lluita dels immigrants que van arribar a Catalunya als anys 50, 60 i 70 i que ara conviuen en major part amb aquesta població nouvinguda que busca, com ells dècades enrere, una oportunitat i una vida millor.

El moment àlgid es va produïr amb el cant coral de l’emblemàtic tema de Serrat ‘Mediterráneo’ -defensat com a mar agermanador i no com a frontera mortal-, que va comptar amb les veus del mateix Serrat, Gossos, Manolo García, Antonio Orozco, Pablo López, Marina Rosell, Sílvia Comes, Judit Nedderman, Ismael Serrano, Pemi Fortuny o l’Elèctrica Dharma, i que fer esclatar d’emoció el Sant Jordi.

La podeu escoltar aquí 

Però indiscutiblement, un altre dels moments més emotius de la nit va ser el protagonitzat per Joan Dausà i la seva cançó “Com plora el mar”,  acompanyada de la força de la magnífica escenificació de la Fura de Baus.


El cantautor de Sant Feliu és el compositor del tema “Com plora el mar”, dedicat a la crisi del refugi a Europa, amb el que Dausà va fer una mini-gira de petits concerts al carrer que el va portar per cinc ciutats catalanes, on va interpretar la cançó i va ajudar a difondre la campanya ‘Casa nostra, casa vostra’.

La podeu escoltar aquí

La nit va deixar altres actuacions magistrals com la de Lluís Llach i Manolo García cantant plegats ‘Venim del Nord Venim del Sud’; Marina Rosell i Paco Ibáñez interpretant ‘A Galopar’, poema musicat de Rafael Alberti, Sopa de Cabra cantant amb Amaral ‘Camins’, o l’emblemàtic “Qualsevol nit pot sortir el sol” de Jaume Sisa:

…Que casa meva és casa vostra, si és que hi ha cases d’algú… 

La veu del refugiat, la veu de l’activisme

A banda dels artistes i presentadors de la gala, el concert va comptar també amb la participació de testimonis els quals, en primera persona, van explicar la seva experiència com a persona refugiada. Van ser Meera M. Zaroor, una estudiant siriana de 18 anys establerta a Catalunya i la metgessa colombiana Rosario Vázquez, que viu a Barcelona des de fa 9 anys. 

En els parlaments també van intervenir persones que treballen activament a favor de les persones refugiades com Òscar Camps, Fundador de Pro Activa Open Arms; Toni Borrell, portaveu de l’entitat ‘Stop Mare Mortum’; David Zorrakino, voluntari de la Comunitat Eko i Jordi Armadans, director de Fundipau i portaveu de totes les entitats que formen part de la campanya ‘Casa nostra, casa vostra’.

Crida per a la manifestació del 18-F

El concert es va clausurar amb una crida a la participació per a la manifestació del pròxim dissabte 18 de febrer, que arrencarà a les quatre de la tarda de la plaça Urquinaona. 

La marxa baixarà per la Via Laietana, continuarà pel carrer Doctor Aiguadé, entrarà al parc de la Barceloneta i acabarà al passeig Marítim de Barcelona, davant del mar Mediterrani, on prop de 5.000 persones van perdre la vida només al 2016.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here