Milers de persones han omplert ja aquest dissabte el centre de Barcelona per reclamar que Catalunya sigui terra d’acollida de refugiats. Entre elles, centenars provinents del Baix Llobregat, des d’on molts ajuntaments i entitats de la comarca han organitzat sortides conjuntes per arribar en tren al centre de Barcelona


Una setmana després del concert multitudinari al Palau Sant Jordi, la campanya unitària ‘Casa Nostra, Casa Vostra’ culmina amb aquesta ‘marea blava’ –que ha fet un recorregut des la plaça Urquinaona fins a la Barceloneta, al peu del mar Mediterrani, malgrat a causa de l’èxit de la convocatòria molta de la gent no s’ha pogut moure- per exigir que s’acabin les «excuses» i arrencar el compromís de totes les institucions amb l’acollida. 

La mobilització pretén ser la més gran d’Europa a favor dels refugiats amb l’objectiu de forçar un canvi global de les polítiques de fronteres i de refugi. Aviat se sabran les dades oficials i les reaccions.

De moment, prop de 70.000 persones han signat el manifest i fins a 1.200 entitats s’han adherit a la manifestació, que compta amb una nodrida representació institucional, política, cultural i de la societat civil catalana.


La marxa insta el govern espanyol a complir la legalitat internacional i els compromisos d’acollida, i apel·la les institucions catalanes a donar una resposta «clara i contundent» a la crisi del refugi que viu Europa. El missatge és ben clar: «Volem acollir», i el lema de la capçalera de la marxa, portat per un grup de persones migrants- també ho és: «Prou excuses!». 

De fet, el manifest de ‘Casa Nostra, Casa Vostra’ demana al Govern que realitzi «les accions necessàries» per acollir un mínim de 4.500 refugiats a Catalunya. I es recorda a l’Estat que es va comprometre a acollir-ne 10.700 però que de moment només n’ha admès uns exigus 687. 

Al darrere de la marxa, una altra pancarta amb l’eslògan «No més morts. Obrim fronteres!» obre un bloc d’organitzacions socials que treballen migració i refugi. I un tercer bloc aplega entitats de la societat civil, amb la pancarta «Catalunya, terra d’acollida».

Al darrere, hi ha persones migrants, un bloc juvenil, i un grup de la Xarxa Educativa, que, en els últims mesos, ha portat a les escoles el clam per l’acollida i ha mobilitzat la comunitat educativa i les famílies.

El tancament: l’Astral i la Fura dels Baus

La manifestació ha d’arribar al parc de la Barceloneta. Allà, hi haurà una escenografia muntada per la Fura dels Baus, que va ser la responsable també de la del gran concert del Palau Sant Jordi. I, al port, hi haurà atracat el veler Astral, de Proactiva Open Arms.

Intervindrà la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, i hi haurà parlaments de dues persones refugiades: Dara Ljubojevic, que va arribar a Catalunya durant la guerra dels Balcans, i Meera Zaroor, que va venir de Síria ara fa tres anys. L’acte de tancament el presentarà la periodista Mònica Terribas. 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està previst que rebi a les 20 hores al Palau de la Generalitat els membres de l’organització de la campanya ‘Casa Nostra, Casa Vostra’.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here