Ens rep Carles Ruiz, actual alcalde de Viladecans i un dels líders del PSC que s’ha posicionat obertament a favor de Pedro Sánchez

No està sent una setmana fàcil pels socialistes. Imagino que abans de parlar de les primàries toca recordar Carme Chacón.

Ha sigut un cop molt fort. Per la proximitat personal que ens unia. Era una persona amb qui vaig compartir militància a les joventuts socialistes, vam estar junts molt temps. Va ser la primera persona que em va mostrar el seu suport quan vaig prendre el càrrec d’alcalde. Em produeix molta pena el que ha passat.

Va assolir moltes responsabilitats polítiques, començant la seva carrera al Baix Llobregat.

Va ser una personalitat política amb una dimensió inqüestionable. Va trencar tots els sostres, va ser vicepresidenta i ministra. Tenia una voluntat de ferro, de superar els problemes tant a la vida personal com en la seva carrera política.

Imagino que no ha de ser fàcil pensar ara en unes primàries que són, tanmateix, clau en el PSOE.

Ha sigut un cop pels socialistes en general. Recordem Sevilla on ella podria haver sigut secretària general del PSOE. Si ella ho hagués estat, ara no estaríem en la situació que estem. Ha sigut un cop molt fort. Cal treballar entre tots per tornar a il·lusionar la gent.
Per Carles Ruiz hi ha una idea clara que s’anirà repetint al llarg de la conversa: la societat ha canviat i, segons ens explica, el PSOE també ho ha de fer. Ruiz també apunta elements de la candidatura de Pedro Sánchez estretament lligats amb la Comarca del Baix Llobregat.

Sabem que t’has posicionat a favor de Pedro Sánchez. Per què?

Els socialistes hem de pensar en un partit del segle XXI i no en un del segle passat. Hi havia qui pensava que després de la crisi tot seria igual i no ho està sent. El valor salarial dels treballadors s’ha reduït molt i el treball és un valor central. Qui més s’identifica amb aquesta visió i qui és plenament conscient d’aquesta nova societat que necessitem és Pedro Sánchez. Les propostes que vam generar durant el passat van estar molt bé, però ara toca actualitzar-les.

Pedro Sánchez ha sigut força crític amb el PSOE i ha apuntalat un deriva neoliberal dins del partit. Reclama replantejar la socialdemocràcia

Crec que efectivament la socialdemocràcia s’ha de replantejar perquè la societat ha canviat. Hem d’ actualitzar el discurs, generar una visió nova incorporant la robòtica, el 3D, les xarxes, les compres online, etc. També altres elements com la transició energètica que fa uns anys no estava a l’agenda política a primer nivell, però que ara és crucial. Cal una mirada global a la societat que volem. Li hem d’oferir a la gent respostes noves a problemes nous.

Alguns sectors veuen radicalitat en Pedro Sánchez

Més que radicalitat, el que es produeix amb Pedro Sánchez és un acte de coherència. Nosaltres hem dit que no estàvem a favor de la reforma laboral ni tampoc del Partit Popular. La nostra opció no és mantenir el PP i fer-li de crossa, sinó substituir-lo i governar Espanya amb polítiques diferents. Sánchez és coherent. Va dir no a Rajoy i a les seves polítiques. Crec que aquesta coherència és la que veritablement li dóna valor.

Les últimes enquestes donen a Pedro Sánchez com a guanyador, en contrast al suport de líders autonòmics i provincials.

Jo crec que Pedro Sánchez també està rebent el suport de líders polítics destacats. Per exemple, l’Alcalde de Valladolid, Núria Parlon o jo mateix li hem donat suport. Té el suport de molts líders locals. Una altra cosa és la jerarquia històrica del partit que en aquest cas ha sigut més de sostenella y no enmendalla. Va haver-hi una situació a l’octubre al Comitè Federal vergonyosa, fins i tot Susana Díaz ho ha reconegut. Alguns, penso, vist a posteriori, s’ho haguessin pensat dues vegades abans d’actuar d’aquella manera. Jo crec que molts ara es mouen d’una manera mimètica per no tirar enrere el que ja van decidir. En tot cas, el SG de València també dóna suport a Pedro Sánchez. El que és evident és el suport de la gent.

Ho has notat en primera persona?

Doncs sí, justament ara, tornant d’un acte, m’he trobat uns votants socialistes. M’han preguntat, escolta, guanyarà Pedro, no? Jo crec que el suport dels militants i les militants a Sánchez és inqüestionable

I Susana Díaz?

És una bona candidata com a Presidenta d’Andalusia. Allà ho ha fet bé, en un context difícil ha sigut capaç de treure un vot rural que es perd a les eleccions generals. Respon a la realitat Andalusa. Ara bé, Espanya és molt diferent. Catalunya, València i el nord d’Espanya tenen altres realitats, són zones molt més urbanes. Copiar el model d’Andalusia en aquestes zones no funcionaria. Hi ha diversitats plurinacionals, socials i econòmiques que requereixen una visió molt més àmplia.

Què li sembla Patxi López?

Al PSOE tenim tres candidats molt bons. Cada un amb unes característiques molt diferents. Patxi López ve de molts anys a la política, té molta experiència. Tot i compartir moltes coses amb Patxi López, crec que Pedro Sánchez representa el liderat que necessitem.

És Pedro Sánchez més proper a Podemos?

Aquestes diferències en relació amb altres partits són un error. Susana Díaz governa amb el suport de Ciudadanos, a Castella es governa amb Podem, a la Comunitat Valenciana amb Compromís (una formació nacionalista) i a Astúries s’han aprovat els pressupostos amb el suport del PP. La realitat és molt diferent. Les declaracions que es fan durant les primàries són, sobretot, per generar polèmica. El que sí que és imprescindible és generar un bloc progressista i d’esquerres que faci polítiques diferents a Espanya.

Seguint les primàries del PSC a Catalunya hi havia la sensació de certa tranquil·litat pels resultats. Tens la mateixa percepció amb aquestes primàries al PSOE?

Bé, és cert que vam tenir unes primàries molt tranquil·les. Ahir vaig coincidir amb Parlon, amb qui tenia diferències a les primàries del PSC, però ara estem units per Pedro. A Catalunya hem demostrat que les primàries no suposen una situació caïnita. Potser en aquest País les primàries venen de nou, però s’haurien d’incorporar més en la vida política. Ha d’anar incorporant-se la idea de què persones amb maneres de fer diferents puguin exposar-les obertament en un procés de primàries. Això amb el temps s’anirà consolidant.

Veurem a Pedro Sánchez al Baix Llobregat?

Bé, Pedro Sánchez viu ara mateix una campanya intensíssima a tota Espanya. Evidentment visitarà Catalunya. Ens estem trobant grans aglomeracions de gent allà on va. La idea és que, com a mínim dues vegades, visiti Catalunya.

Creus que Pedro Sánchez pot aportar alguna cosa al Baix Llobregat que no aportin la resta de candidats?

El primer que està aportant és il·lusió. Està portant molta gent a treballar, discutir i elaborar propostes. Pedro ha despertat la il·lusió de moltes persones del Baix Llobregat. Ha fet que persones que feia un temps que no estaven tant al partit perquè estaven una mica tristes, perquè les coses no anaven del tot bé…ara s’han incorporat amb molta il·lusió i moltes ganes. Ha sigut un revulsiu pel Partit tant a Catalunya com a altres Comunitats.

I quines altres aportacions pot fer?

Bé, nosaltres som una àrea industrial i urbana. La societat que tenim en aquesta comarca se sembla més a la del segle XXI i la que hem de gestionar. Per això el discurs de Pedro Sánchez encaixa bé amb el tipus de societat que tenim aquí al Baix Llobregat.

El PSC, tot i ser neutral, als inicis estava més vinculat a Pedro Sánchez que no pas a Susana Díaz. S’ha entès bé el protagonisme que està tenint el Llobregatí Antoni Balmón a la candidatura de Susana Díaz?

Jo crec que és bo visualitzar que al Baix Llobregat hi ha diferents opcions. Jo veig molt positiu que s’expressin diferents opinions, és símbol que el PSC al Baix Llobregat està fort a nivell d’idees.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here