La instal•lació estava precintada des del setembre de 2015 amb l’aval del Ministeri d’Indústria

Vodafone ha retirat aquest dijous al matí la polèmica antena de telefonia mòbil instal•lada a un bloc de pisos del carrer Antoni Rubió i Lluch, al barri Marianao de Sant Boi de Llobregat. El desmantellament posa punt i final a més de dos anys de pugna dels veïns i l’Ajuntament contra l’operadora de telefonia, que a principis del 2015 va instal•lar l’antena gràcies a un acord amb la comunitat de propietaris de la finca. La instal•lació va revoltar el barri, on els veïns es van organitzar en una plataforma ciutadana per exigir la retirada de l’antena, alertant que suposava riscos per a la salut. El Ple també s’hi va mostrar en contra i l’Ajuntament va ordenar el seu precintament, que es va produir el setembre de 2015 amb l’aval del Ministeri d’Indústria. Des d’aleshores, l’antena ha estat gairebé dos anys sense funcionar i avui ha estat finalment retirada.

L’operadora va instal•lar l’antena al número 9 del carrer Antoni Rubió i Lluch a principis del 2015, emparant-se en la Llei General de Telecomunicacions de l’any 2014, que permet acords directes amb els propietaris de les finques per situar-hi antenes de telefonia, sense necessitar l’aval de l’Ajuntament. Amb tot, el consistori va expressar el seu rebuig amb una moció aprovada al Ple de forma unànime, on instava la comunitat de propietaris i Vodafone a reconsiderar l’acord i retirar l’antena.Donat que l’operadora va fer cas omís a la petició de l’Ajuntament, el govern va incoar un expedient de protecció urbanística i va demanar al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme un informe per poder precintar l’antena de forma provisional. L’estat espanyol va donar el vistiplau a la suspensió d’usos, argumentant que aquesta instal•lació contravenia el Pla municipal d’antenes de Sant Boi –vigent des del maig de 2015-, segons han recordat aquest dijous els veïns de la Plataforma Contra Les Antenes.

El juny de 2015, l’Ajuntament va requerir formalment a Vodafone que retirés l’antena en un termini de tres mesos, però la companyia no va complir l’ordre i el consistori va precintar la instal•lació. La situació va desencadenar un litigi judicial: Vodafone va presentar un recurs als jutjats demanant la suspensió de la decisió municipal, però els tribunals van donar la raó a l’Ajuntament. Des d’aleshores, l’antena ha seguit ubicada a la finca del carrer Rubió i Lluch sense funcionar.La Plataforma Contra Les Antenes ha acusat Vodafone d’”anteposar els seus interessos econòmics a la salut dels ciutadans”, i ha carregat de nou contra la Llei General de Telecomunicacions, assegurant que és massa permissiva i que contradiu les recomanacions del Consell d’Europa respecte les radiacions permeses a les antenes de telefonia mòbil. 

La Plataforma ha senyalat que un estudi de la Direcció General de Telecomunicacions de la Generalitat va determinar que l’antena del barri Marianao emetia 7 vegades més radiacions de les permeses. Aquest dijous, els pisos pròxims a l’edifici que acollia l’antena encara lluïen pancartes contra la instal•lació. La Plataforma ha aplaudit la retirada de la infraestructura i ha atribuït l’acció de Vodafone a la pressió veïnal i institucional. Al mateix temps, ha instat l’Ajuntament a “liderar un projecte de ciutat segura i el màxim saludable en l’àmbit de la contaminació electromagnètica”. Per això demana al consistori que s’impliqui en els moviments ciutadans per demanar la derogació de la Llei General de Telecomunicacions i exigir la redacció d’un nou marc legal.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here