L’avís preventiu s’ha fet després de constatar que la mitjana diària dels nivells de PM10 d’ahir va ser superior al valor de 50 µg/m3

La Generalitat ha emès un avís de contaminació atmosfèrica i ha informat a administracions i indústries per activar els seus protocols davant l’arribada de pols africana que ha elevat els nivells de partícules en suspensió en l’aire, especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L’alerta salta quan en més d’una de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA) es registra una mitjana diària superior a 50 µg/m3dels nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). Segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat, des de dilluns passat i fins ahir dimecres això va passar a sis estacions: dos a Barcelona (Eixample i Poblenou), i a les de Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac i Sant Vicenç dels Horts. Avui dijous, a més, també s’ha superat aquest valor de referència a nou estacions: tres a Barcelona (de nou la de l’Eixample, la de Gràcia-Sant Gervasi i la de Palau reial), una altra vegada a les de Granollers, Sant Vicenç dels Horts i L’Hospitalet de Llobregat, i a les de Reus, Rubí i Santa Perpètua de Mogoda.

Per aquest motiu, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha emès un avís preventiu de contaminació atmosfèrica en la conurbació de Barcelona, zona on la concentració d’aquest contaminant és més elevada. Segons el mateix organisme, el seguiment de l’evolució de l’avís es realitzarà diàriament amb la informació que proporcionen els models predictius de dispersió de contaminants per a les properes 24 hores. Aquest avís preventiu és la fase prèvia a una possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament.

L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per intentar evitar un episodi ambiental, i per això la Generalitat ha informat que els nivells de contaminació són moderadament elevats, perquè la població prengui consciència i pugui emprendre actuacions individuals per reduir-la, com utilitzar el transport públic o la bicicleta. També han informat a les administracions i a les indústries que activin els protocols prèviament consensuats per a aquestes situacions perquè evitin llançar més partícules a l’atmosfera.

Segons la darrera actualització d’aquest avís, que data de les dues d’aquesta mateixa tarda, la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i que, com la intrusió de pols africana persistirà durant avui dijous, es continuarà superant el valor diari de 50 µg/m3dels nivells de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here