Superat el desè aniversari, l’associació La Festa dels Miquelets i el regidor de Cultura asseguren que encara hi ha molt de marge per a que la festa encara evolucioni i ofereixi més sorpreses i fets històrics ocorreguts a Olesa durant la Guerra de successió
Un any més, la Festa dels Miquelets ha demostrat que és un dels grans esdeveniments de l’any a Olesa de Montserrat. Ho demostra la gran quantitat de persones tant veïnes del municipi com arribades de diferents indrets que han gaudit dels nombrosos actes organitzats, i també ho demostra la gran participació i implicació popular en una cita que, a més, ha comptat amb pràcticament tot els grups de recreació història que existeixen al nostre país. D’aquí que la valoració que fan els responsables de la Festa dels Miquelets, així com l’Ajuntament d’Olesa, sigui altament positiva i que les expectatives per a la propera edició encara siguin més elevades. 

Mercaders, artesans, pubilles i fadrins… Caminar pels carrers del centre d’Olesa aquest cap de setmana era ben bé com fer un salt en el temps fins al segle XVIII. I vistes la quantitat de soldats i combatents instal·lats en diferents campaments, el salt es feia en concret cap al 1714, i cap als importants esdeveniments que van tenir lloc a Olesa a les acaballes de la Guerra de Successió. I més que recordar la història, el que han pogut fer les persones que han gaudir de la Festa dels Miquelets ha estat viure aquesta història de ben a prop, gràcies a la recreació de batalles, condemnes, i consells de guerra.

La valoració, per tant, de tots els implicats no pot ser més favorable. Des de l’Ajuntament d’Olesa, el regidor de Cultura, Xavier Rota, ha remarcat que ” l’èxit de la festa és gràcies a la festa continuada de l’associació La Festa dels Miquelets durant tot l’any, amb el suport de l’Ajuntament, que ha afirmat Rota, hi seguirà donant suport. De fet, segons Rota (que va ser precisament qui, com a responsable de l’Arxiu parroquial, va fer la investigació que va donar com a fruït el memorial 158, la llavor de la festa) encara hi ha molt material històric que pot fer que la festa ofereixi més novetats a partir de l’onzena edició, “com ara cançons de miquelets d’Olesa que hi ha recollides, llegendes que parlen dels miquelets d’Olesa, una obra de teatre inèdita sobre els miquelets d’Olesa obra d’apel·les Mestres”. Segons Rota, “en deu dedicions hem posat la base per tenir tot el gruix de voluntariat i és a partir d’aquesta base quan potser a partir d’ara ens podrem plantejar si fem més coses i com ho fem”.

Des de l’Associació Festa dels Miquelets, el seu president, Martí Vallès, tampoc podia amagar aquest diumenge la seva satisfacció dels bons resultats de la festa d’enguany, sobretot perquè la festa ha tingut més participació que mai, tant pel que fa a public “vingut d’arreu”, com pel que fa a col·laboradors i recreadors. Vallès també ha destacat el gran rigor històric que té la festa, i que tots els participants intenten que la recreació sigui “molt didàctica, sobretot per a la canalla”. 

Després de la intensa jornada de dissabte, les activitats de la Festa dels Miquelets han arrencat avui amb un altre dels plats forts de la festa: el combat urbà per diferents carrers del casc antic. Ha estat un combat diferent al recreat al parc municipal dissabte, amb els dos bàndols amagant-se i atacant per diferents carrers del nucli antic, seguits novament per una multitud. Els trets, els crits i els soldats “morts” han estat els protagonistes d’una recreació que ha demostrat que les persones que integren els Miquelets viuen i respiren en ple segle XXI ben bé com si fossin soldats i oficials del segle XVIII. Els tallers infantiols i el de dansa barroca, novetat aquest any, també han tingut molta participació, així com el dinar popular i la sessió de cançons de taverna que ha tingut lloc a la placeta de Joan Povill.

La Festa dels Miquelets 2017 s’ha clos a la tarda amb La Pedregada, un combat amb bombardes de farina que va fer les delícies dels nens, i una gran llimonada per a la canalla.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here