Setembre no és només un mes de manifestacions. Ara també ho és de manifests. Avui mateix, a la Plaça de la Vila del Prat de Llobregat, s’ha presentat un document signat per una vuitantena d’antics polítics municipals de diversos partits (PSC, PSUC – després ICV) que reivindica el seu ple recolzament a la celebració del referèndum que el Govern de la Generalitat pretén celebrar el primer d’octubre

Aquesta comitiva encapçalada per Frederic Prieto, primer alcalde de l’era democràtica a Cornellà pel PSUC, ha assegurat a través del manifest que els partits que un dia van representar ara s’han convertit en còmplices de la violació de drets humans fonamentals per part del govern central espanyol.

A part de Prieto, la llista de personalitats d’influència històrica a la comarca era considerable: Montserrat Gibert, alcaldessa de Sant Boi durant 20 anys; Lluís Parés, l’exregidor i Portaveu d’Unió de Pagesos al Baix; o, fins i tot, l’actual alcalde de Torrelles de Llobregat, Ferran Puig, entre d’altes. Tots ells amb una consigna clara: la democràcia està en mal estat.

La raó de disconformitat amb els seus antics partits recau, per tant, en la degradació i reducció dels drets fonamentals durant la última dècada. La retallada sobre l’Estatut aprovat el 2006, la negativa invariable respecte la identitat nacional, etc. En declaracions posteriors, Prieto ens ha especificat que “la majoria de signants, ja ni tan sols se senten socialistes”.

Aquest sistema ha allunyat la política dels ciutadans, explicaven els ponents. Segons el manifest, els consistoris haurien de ser l’eina més propera i fidel al principi democràtic. I aquesta crida a la participació a l’1-0 es resumeix en una concepte que ha volat tot el matí per la plaça pratenca i que de simple i efectiu semblava cridar “No podem negar les urnes, quan som el que som gràcies a elles”.

La clau, l’acció local
El manifest, tot remarcant el greuge multiforme de l’Estat els últims anys – econòmic, lingüístic, estructural -, deixa olorar la crida en concret a la llibertat dels governs locals. Tot i així, Frederic Prieto ens remarcava que no és “gaire optimista” amb les accions dels diferents ajuntaments socialistes al Baix Llobregat. Segons ell, “la pressió que pot exercir el partit sobre un càrrec públic en actiu és considerabilíssima”.

Aquesta iniciativa d’avui xoca frontalment amb una altra anunciada fa 5 dies, diametralment oposada al procés sobiranista. És la plataforma que es presentarà el 22 de setembre i que està impulsada per José Luis López Bulla, l’exsecretari general de CCOO, i Josep Maria Rañé, exconseller socialista i actual regidor a Sant Feliu de Llobregat. Un projecte que pretén recordar els llaços entre la classe obrera catalana i la resta d’Espanya i negar-se categòricament a participar a la consulta vinculant de Junts Pel Sí i les CUP.

En tot cas, Prieto ha apuntat a la polarització d’antics companys d’ideologia cap a diferents bàndols com a conseqüència directa de la crisi identitària del Partit Socialista. I ha tret ferro als arguments de la plataforma anti-procés afirmant que “ells estan en contra del dret a decidir. No importa el raonament que hagin utilitzat per justicar-ho”. Això sí, abans d’acomiadar-se, ens ha recordat que la llista de signants del seu manifest “encara resta oberta”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here