S’acaba l’agost i torna a augmentar l’atur al Baix Llobregat. Però aquest cop, en el nombre més gran de persones dels últims 5 anys. Dada especialment colpidora, ja que aquest inici d’estiu s’havia creat també menys ocupació que els dos anys anteriors

Segons la recent publicació de les dades de l’Observatori del Treball de la Generalitat de Catalunya, aquest darrer mes s’han sumat 1.393 persones a les llistes de desocupats de la comarca. Si bé durant els mesos previs s’havien sumat moltes més altes de treball, aquest és el principi del declivi estacional previst.

Com és costum, durant els tres primers mesos de proximitat estiuenca (maig, juny, juliol) es produeixen nous llocs de treball que se’n van amb la calor quan l’estiu s’esgota. En aquesta franja temporal d’inici estival es van registrar a tot el Baix Llobregat 3.110 baixes a l’atur. Per tant, el saldo de maig a agost, de moment, guarda un balanç positiu de 1.717 incorporacions al mercat laboral.

La raó d’aquesta tendència, tal i com apunta Josep Ginesta, el secretari de Treball de la Generalitat, és l’alta taxa de temporalitat en els contractes. Tot referint-se al global de Catalunya, les dades del 2017 són especialment alarmants ja que “dels 1,6 milions de contractes nous, la meitat són temporals” explicava en un compareixença aquest mateix agost.

L’any passat, en la franja maig-juny-juliol les dades de reducció de l’atur van ser superiors a les d’aquest any (3.458 persones). Aquesta diferència guarda especial relació amb el mes de juliol, que és on més contrasten els dos anys. Durant aquest mes, el 2017, l’atur només va baixar en 73 persones, mentre que el 2016 van ser 824.

Cal destacar també, en la mateixa línia retrospectiva, que els dos anys anteriors a l’actual també s’havien generat més contractes durant els mesos de maig, juny i juliol. El 2015 es van crear 4.485 nous contractes, el 2016 van ser 3.458 i aquest 2017, com ja hem comentat prèviament, han estat 3.110.

Aquesta paradoxa de la menor creació de llocs de treball durant l’estiu quan més en sortim de la crisi té una explicació: es crea menys perquè hi ha menys a crear. És a dir, hi ha menys persones a les llistes de l’atur. De fet, l’agost de 2015 tancava amb 56.511 persones desocupades al Baix Llobregat, i el 2017 són tan sols 43.041 persones.

De tota manera, com evidencien les dades, l’especialment acusada destrucció de feines al final d’aquest estiu posa en alerta la salubritat del mercat laboral. Els contractes temporals es fan forts i el següent pas és la inestabilitat econòmica.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here