La cultura popular i tradicional, protagonista de la Festa Major 2017, que se celebra del 22 al 25 de setembre. Un cop més, els carrers i places de la ciutat es convertiran en el punt de trobada d’amics, família i veïns; l’escenari perfecte per reunir-se, gaudir i unir-se a les diferents propostes i activitats per a tots els públics, que podeu trobar dins el programa d’actes

La cultura popular tradicional serà una de les protagonistes indiscutibles de la festa. La Federació d’entitats el Nus, que va estrenar la seva seu La Nau de Cultura Popular el passat 15 de setembre, s’encarregarà enguany de l’organització de moltes de les activitats vinculades amb la cultura popular. El tret de sortida serà el Toc d’Inici, seguit de l’Esclat de Festa Major. 

A continuació es farà el pregó, a càrrec de Quique Mecinas, cap dels Músics de Diables. Durant els quatre dies de festa podrem gaudir de cercaviles, correfocs, danses tradicionals, focs artificials, castellers… Durant la trobada castellera de la pl. de la Vila, els Castellers del Prat estaran acompanyats pels Capgrossos de Mataró, Castellers de Cornellà i Castellers de Terrassa.

La música és una altra de les protagonistes de la Festa Major: propostes musicals diverses, amb grups i ritmes per a tots els gustos i amb dos espais destacats. Músiques al Parc (al parc d’en Fondo d’en Peixo) amb Marlango, Jenny and the Mexicats, el festival Meló_dia amb propostes locals…; i Nits a l’Estació (al pàrquing de l’estació) amb El Arrebato, Kiko Veneno, Pachucos, Manel, Doctor Prat…

La festa és completa amb teatre i circ (la Cirquera a la pl. Pau Casals) i una gran varietat d’espectacles infantils per tal que els més petits puguin també ser part d’aquesta gran festa de la ciutat.

L’Ajuntament aprova un protocol contra les agressions sexistes als espais festius

Hi participen diversos departaments municipals i cossos policials, amb l’objectiu de sensibilitzar la població, prevenir les agressions i evitar que quedin impunes

Campanya municipal “No és no”

El govern municipal de l’Ajuntament del Prat ha aprovat un protocol contra les agressions sexistes en els espais de festa del municipi, fruit del treball conjunt dels darrers mesos entre els departaments de Cultura, Ciutadania, Igualtat, Salut, Joventut, Esports, Policia Local i Mossos d’Esquadra. 

El protocol ha de servir com a eina per poder donar una resposta col·lectiva davant qualsevol tipus d’agressió sexista, de manera que totes les persones puguin relacionar-se de forma segura, lliure, amb possibilitat de posar límits i que aquests siguin respectats.


Objectius del protocol:

• Sensibilitzar la població davant les actituds, conductes i/o agressions per raó de gènere i per orientació afectivo-sexual en entorns d’oci i en altres esdeveniments de ciutat, i incidir en el fet que aquests tipus d’agressions i conductes són injustificables i intolerables.

• Tenir espais d’oci lliures d’agressions sexistes en què les persones se sentin segures.

• Evitar que les agressions sexistes quedin impunes i sense resposta.

• Articular un circuit per denunciar i fer visibles les agressions sexistes.

Per assolir aquests objectius caldrà fer una intervenció conjunta i transversal dels i les professionals, serveis i entitats que participen de manera directa o indirecta en els espais de festa.
No només es donarà resposta a l’agressió sexista sinó que també es farà un acompanyament posterior si la persona agredida ho demana.

En el cas d’agressions greus s’activarà el protocol i es notificarà al Circuit Contra la Violència Masclista del Prat, que farà el seguiment de la persona agredida i li oferirà els recursos de què disposa i també una atenció integral adequada. 

Punt d’informació sobre alcohol, drogues i relacions sexuals

Adreçat especialment a la gent jove, amb professionals que oferiran assessorament. També s’hi podran aconseguir preservatius masculins i femenins.

Durant aquesta Festa Major, i per segon any consecutiu, el pàrquing de l’estació acollirà durant les nits de divendres i dissabte una carpa informativa amb professionals que assesoraran i informaran sobre el risc del consum abusiu de begudes alcohòliques i altres drogues, així com sobre les relacions sexuals i afectives. També oferiran preservatius masculins i femenins. 

Les persones presents a la carpa tindran contacte directe amb les persones que s’hi acostin, a través de diàleg informal i incorporant la perspectiva de gènere, el foment del respecte, la diversitat i la tolerància. Aquest servei s’adreça a tota la població, però especialment a la franja jove, on hi trobaran assessorament i pautes preventives i de reducció de riscos. 

Aquest servei que ofereix l’Ajuntament segueix les línies de treball dels serveis municipals de Salut Pública i Consum, a més de les accions preventives i serveis específics que s’ofereixen durant tot l’any. Amb motiu de la Festa Major es reforça així el servei, ja que hi ha espais de festa i oci nocturn, susceptibles de produir-s’hi situacions de risc.

Bescanvi d’ampolles de vidre per altres de plàstic als concerts del pàrquing de l’estació

Com ja s’ha fet els darrers anys, els concerts de Festa Major del pàrquing de l’estació, de divendres i dissabte a la nit, comptaran amb un servei gratuït de bescanvi d’ampolles de vidre per altres de plàstic.


Cinc monitors i monitores se situaran a l’accés del pàrquing des d’abans de l’inici dels concerts i fins a ben entrada la matinada oferint aquest servei voluntari. Les persones que portin begudes en ampolles de vidre les podran abocar en ampolles de plàstic de broc gros que els seran facilitades. 

Més perill si es calcen xancletes
Aquesta mesura, donada a conèixer amb la campanya “Que res no et talli la festa”, pretén reduir el nombre de vidres trencats al terra i, com a conseqüència, els talls als peus. Aquest perill és especialment present quan fa calor, ja que moltes persones calcen xancletes i la possibilitat de tallar-se augmenta. Des que s’ofereix aquest servei, el nombre d’incidències per talls als peus s’ha reduït força.

Més nivell de reciclatge
Un altre benefici d’aquest servei que ofereix l’Ajuntament és l’augment del nivell de reciclatge del vidre durant la Festa Major. D’altra banda, també s’evita que les ampolles de vidre es puguin fer servir com a objectes de llançament. En total està previst bescanviar unes 700 ampolles de plàstic. 

Font: Ajuntament del Prat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here