Des que dissabte passat es va aprovar l’article 155 de la Constitució espanyola, el taulell de governacions arreu del territori català ha girat. En concret, en aquells acords que involucren el PSC

El recolzament inicial del Partit Socialista estatal a l’article que va permetre l’anunci de la suspensió de l’autonomia catalana ha obert una esquerda en alguns ajuntaments del Baix Llobregat, especialment els que barregen PDeCAT i socialistes, com Molins de Rei o Gavà.

El primer cas en explotar ha estat el de Gavà, ahir mateix, al ple municipal. El regidor del CiU, encarregat de l’àrea de Civisme, Antoni Rafanell, va decidir sortir del pacte de govern establert amb el PSC municipal. Els motius de la renúncia recalquen que el partit socialista “no es va manifestar en contra de la violència policial exercida el dia 1 d’octubre” i que no es van cedir locals per a la celebració del referèndum.

Per tant, Rafanell assegura que no vol formar part “d’un govern que dona l’esquena a l’anhel de llibertat de bona part dels catalans i que no condemna amb contundència uns fets gravíssims propis d’un estat opressor”. En el seu cas, el 155 i l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van arribar a posteriori de la seva decisió i, per tant, no van ser inclosos en la justificació escrita, però sí en l’oral.


D’aquesta manera, a Gavà queda un quadre excepcional: un dels regidors del CiU es queda al govern i l’altre se’n surt. El que es manté és el tinent d’alcalde Ramon Castellano que, un mes enrere, quan se li va preguntar sobre si l’1-O i la posició socialista feien incompatibles la continuïtat de CiU, va negar-ho rotundament i es va felicitar “per la molt bona feina del Govern Municipal”. Així, el govern gavanenc queda amb 9 regidors (8 PSC + 1 CiU), encara en més minoria, i el partit sobiranista queda amb un regidor a l’equip governant i un a l’oposició.

Molins de Rei, bullint

De la resta de municipis, el cas més encès és el de Molins. Des de 2011, els membres del Partit dels Socialistes de Catalunya – amb Xavi Paz al capdavant – i els del partit nacionalista han compartit govern. L’anterior legislatura va ser amb alcaldia compartida. Aquesta, en canvi, amb Joan Ramon Casals al capdavant de l’Ajuntament i un regidor més (6 PDeCAT -5 PSC), sembla que pot acabar amb l’idil·li.

El mateix dissabte de l’anunci del 155, Casals va piular que l’aplicació del polèmic article gràcies al vistiplau del Partit Popular, Ciutadans i PSOE “canviava moltes coses”. A més de puntualitzar que “com alcalde” en les properes hores prendria les decisions oportunes per a que “l’Ajuntament de Molins de Rei s’oposés fermament a l’aplicació del 155”.

Ahir mateix, a un article d’opinió al digital Viu Molins de Rei, el número 2 del PSC a la ciutat, Pep Puiggarí, ha demanat a Casals que s’ho repensi. I ha recordat a l’alcalde que no van posar cap impediment “per a l’1-O, que han condemnat públicament el 155, que s’han presentat a les mobilitzacions contra l’empresonament dels Jordis i que tenen de segon (ell mateix) a un independent independentista”. De fet, el partit socialista municipal va compartir ahir un nou comunicat rebutjant el polèmic article i instant a la seva retirada abans que les conseqüències es tornin “irreparables”.

A l’espera del que succeeixi els següents dies, Casals encara té les dues cartes sobre la taula: mantenir el pacte de govern o buscar un nou pacte. El més probable d’aquests acords inclouria els tres regidors d’ERC, que ja ha pressionat públicament demanant el trencament del pacte actual, i, per tal d’arribar a la majoria, als quatre de la CUP. Un pacte inèdit fins ara que, d’altra banda, haurien de consultar amb cadascun dels seus partits.

El PSC comarcal demana pausa

I en mig d’aquesta voràgine als seus governs, el secretari del partit al Baix Llobregat, Antoni Poveda, assegurant “que és un error traslladar la crisi política catalana als ajuntaments”. El també alcalde de Sant Joan Despí ha destacat que són “l’únic partit que no hi és al bloc unionista ni independentista” i que “els ciutadans no es deixaran enganyar i sabran distingir les funcions de cada govern”.

El mateix missatge l’ha abraçat el PSC de Sant Feliu, que és un altre dels consistoris on forma coalició de govern, aquest cop amb els socialistes amb quatre regidors pels sis d’ICV-EIUiA. En aquest cas, el pacte no sembla que hagi de trontollar. Bàsicament perquè els dos partits i ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit han signat una declaració rebutjant l’aplicació del 155. Ni el PP ni Ciutadans han volgut unir-se. Una situació que s’ha repetit de manera exacta avui mateix a El Prat de Llobregat.

Imatges: @PDeCATGava

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here