El Banc dels Aliments ha superat els 25.000 voluntaris mínims imprescindibles per cobrir els 2.700 punts de recollida d’aliments que estaran disponibles els propers divendres i dissabte 1 i 2 de desembre durant el Gran Recapte. Les zones més poblades, com el Baix Llobregat, encara necessiten voluntariat per a acabar de cobrir tots els punts de recollida 

D’aquesta manera, s’espera assolir i augmentar els 4,3 milions de quilos recaptats l’any passat gràcies a 1,5 milions de famílies donants i arribar als 210.000 beneficiaris. La xifra de voluntaris s’ha assolit en els últims dies, després d’una arrencada lenta per culpa de la situació social i política de les últimes setmanes, i ha coincidit amb el fet de poder disposar d’una gran nau industrial a la ZAL de Barcelona que permetrà organitzar i distribuir els aliments recollits.

Els aliments preferits pel Banc dels Aliments són l’oli, la llet i les conserves vegetals i de peix, perquè tenen dates de caducitat llargues i aporten nutrients bàsics.

En les últimes setmanes, a banda de la falta de voluntaris, el Banc també tenia problemes per trobar una nau prou gran i amb molls de descàrrega pels 250 tràilers que descarregaran aliments en dos dies. Davant de diverses ofertes no ideals, es va optar per diverses naus mitjanes distribuïdes per l’àrea de Barcelona.

No obstant, finalment aquest dijous la Zona d’Activitats Logístiques de la Zona Franca de Barcelona va oferir una nau d’uns 2.000 metres quadrats i amb les característiques adequades, reservada inicialment per a un client que al final ha desistit. Aquesta nau permetrà mantenir tres línies de distribució obertes, amb 250 persones per torn, unes 1.000 persones cada dia, que organitzaran les més de 11.700 ‘banyeres’ previstes, les grans capses de cartró on els voluntaris col·locaran els aliments que comprin els donants.

Així mateix, Barcelona comptarà amb una altra nau a Cervelló (Baix Llobregat), una altra al ZAL de la capital, la seu central del Banc a la Zona Franca i una cinquena nau al CIM Vallès de Santa Perpètua de Mogoda. Girona, Lleida i Reus tindran els altres tres grans magatzems per cadascuna de les demarcacions.

Pel que fa a les persones voluntàries, encara queden alguns forats a la comarca de les Garrigues i en zones densament poblades com el Baix Llobregat o el districte de Nou Barris de Barcelona. La presidenta del Banc, Rosa Brutau, i la cap de campanya, Sabine Hindersin, han agraït les inscripcions d’última hora.

Per la seva banda, el director del Banc, Lluís Fatjó, ha explicat que bona part dels receptors d’aquests aliments els propers tres mesos són famílies de l’anomenada ‘nova pobresa’, persones formades però que no troben feines estables i ben remunerades i que pateixen altres restriccions com pobresa energètica o manca de medicines.

Així, ha dit que tot i la recuperació econòmica, hi ha pobresa cronificada i severa, que afecta un 4% de la població, i el 2% aproximadament és la que rep part dels aliments recaptats d’aquí una setmana.Fatjó també ha volgut desmentir que les grans cadenes de distribució alimentària facin negoci amb el Gran Recapte.

Segons ell, els supermercats ocupen part del seu espai amb les ‘banyeres’, s’encarreguen de la logística per portar els aliments als magatzems del Banc dels Aliments, aporten aliments de forma gratuïta i aproximadament facturen uns 2.200 euros amb el que compren els seus consumidors. A més, els aliments més venuts són de baix preu, excepte l’oli, i no tenen gaire marge de benefici.

També s’han presentat uns breus anuncis per televisió on diverses persones expliquen què significa la voluntat.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here