L’acord té la finalitat de treballar de forma conjunta diferents administracions locals i el Consell Comarcal per preservar l’entorn natural de la comarca

14 municipis de la comarca han subscrit un conveni marc amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per a la protecció, millora i desenvolupament integral de les Muntanyes del Baix. El seu àmbit territorial inclou els espais no urbanitzables de muntanya de la comarca situades entre el Delta del Llobregat, el riu Llobregat, el riu Anoia i el Parc del Garraf.

L’any 2006 es va signar el Conveni marc de col·laboració entre els 14 ajuntaments i el Consell Comarcal. Actualment i, desprès de més de deu anys, es creu necessari formular un nou acord per tal de donar un nou impuls a les accions a desenvolupar en el territori.

Així, s’estableixen tot un seguit d’objectius i es regulen els procediments de col·laboració entre els ajuntaments i el Consell Comarcal per treballar de forma conjunta en la posada en marxa d’estratègies i accions orientades a la protecció, millora i desenvolupament del patrimoni natural de la zona, les activitats agrícoles i forestals i altres activitats econòmiques que puguin ser compatibles amb el territori, així com les infraestructures d’ús públic i de lleure.

El conveni estableix diferents accions com són:

-promoure la preservació i millora dels valors naturals, ambientals i econòmics del medi agroforestal.

-desenvolupar les activitats agrícoles, forestals i de lleure.

-coordinar les actuacions dels ajuntaments en el medi agroforestal, intercanviar experiències i tendir a unificar els criteris d’intervenció entre municipis veïns.

-establir i consolidar mecanismes de coordinació i la cooperació entre els ajuntaments i ens supramunicipals per a la consecució d’objectius comuns.

-establir i fomentar mecanismes de col·laboració i suport amb els agents privats del territori.

-cercar la col·laboració d’altres administracions públiques, institucions científiques i altres entitats.

-difondre entre la població els valors i les funcions d’aquest territori, així com el respecte al patrimoni natural, les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen, i les infraestructures de lleure i els seus usuaris.

-projectar i executar accions per assolir les finalitats esmentades.

El nou conveni permetrà actualitzar el Pla Director de les Muntanyes del Baix, aprovat al 2013, com a pla estratègic per a definir i prioritzar les actuacions a impulsar des de l’àmbit i les competències dels Ajuntaments i del Consell Comarcal.

Els municipis adherits tenen la voluntat de treballar de forma conjunta per tal que el territori de muntanya no urbanitzable i no inclòs en cap parc, que conforma un espai continu, tingui  un futur com a espai natural preservant els seus valors, i com espai actiu amb el desenvolupament de les seves potencialitats econòmiques agroforestals i de lleure.

Les actuacions a realitzar seran de naturalesa diversa. A més, les característiques i la realitat de cada municipi pot comportar prioritats diferents per a cadascun d’ells. En aquest sentit, es preveu que hi hagi actuacions que poden tenir com a participants només alguns ajuntaments, havent-se de formular acords o grups de treball específics  ntermunicipals per accions concretes.

D’altra banda, es constituirà una Comissió de Seguiment del conveni integrada per una persona representant política de cadascuna de les institucions signants. Aquesta Comissió serà l’encarregada, entre d’altres qüestions, d’aprovar els plans de treball anuals i les actualitzacions del pla director i promoure els acords necessaris pel desenvolupament de les accions previstes.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here