Quan l’esclat del cas de les multes per penjar llaços grocs a Cervelló compleix una setmana, l’entesa entre les diferents parts sembla que ni hi és, ni se l’espera. Avui mateix, elbaix.cat s’ha posat en contacte amb el portaveu d’ERC a Cervelló, Josep Ramon Mut, i amb el Secretari d’Organització al Baix Llobregat del PSC, Joaquin Fernández, i mentre el republicà confirma la “persecució de l’independentisme”, el socialista titlla l’acusació “d’absurda” i celebra que els dos partits tenen una “relació excel·lent”.

Tot va sortir a la llum divendres passat. Cinc ciutadans de Cervelló havien rebut multes de fins a 400€ per haver penjat llaços contra els empresonaments de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i part del govern cessat. Va ser durant la jornada de vaga general del 8 de novembre però les multes les van rebre fa pocs dies. Mut, el cap de llista d’Esquerra al municipi, ens recorda que “ens va arribar dijous a la nit, però nosaltres, en clau diplomàtica, vam voler parlar amb els regidors del govern socialista abans de crear rebombori”.

Va ser llavors, segons el relat de Mut, quan la regidora republicana Irina Moreno va dialogar amb la primera Tinenta d’Alcalde, Cristina Martínez, qui, “sorpresa” per la situació, va exculpar el seu company, Juan Santiago, per haver acreditat de les sancions econòmiques: “Les ha signat sense mirar”. El regidor de seguretat ciutadana, a l’assabentar-se, va negar rotundament l’exculpació de la seva companya, segons Mut. Ara bé, en paraules de l’alcalde, José Igmacio Aparicio, a La Vanguardia “és rotundament fals” i demanen a ERC “que rectifiqui aquestes afirmacions”.

Ara bé, el mateix Aparicio, líder del partit de govern M’estimo Cervelló – PSC, va argumentar que no poden accedir a les demandes de retirada de les sancions econòmiques perquè “no tenen la potestat”. El comunicat del Partit Socialista al Baix Llobregat ho reitera i subratlla un sentiment de doble “sorpresa” davant els reclams d’ERC Cervelló. Per una banda, perquè “cap ajuntament pot retirar una multa policial” i, d’una altra, perquè a Sant Vicenç dels Horts, amb govern republicà, es van imposar “sancions idèntiques a determinats veïns per part de la policia sense que l’Ajuntament, el partit local o comarcal s’oposés”.

És en aquest punt on Josep Ramon Mut més ha destacat el “despropòsit” del comunicat socialista. El portaveu cervelloní desmenteix les acusacions per pams. Explicant una conversa amb l’alcaldessa vicentina, Maite Aymerich, assegura que no són “determinats veïns”, sinó “un de sol”. A banda, basant-se en la seva formació en dret, confirma que sí que es pot retirar una sanció si s’interposa un “recurs de reposició”. És a dir, que els ciutadans tenen un mes per recórrer la sanció.Tant és així que, en el cas de Sant Vicenç, l’Ajuntament li retirarà la multa a l’afectat, ha avançat Mut.

Per aquests motius, des d’Esquerra Republicana, es considera que els socialistes “estan anticipant la negativa” al recurs presentable pels sancionats i confirmant, per tant, la “persecució des de fa prop d’un any” contra tot allò “vinculat a l’independentisme”. Una denúncia que el secretari de la Federació Territorial del Baix Llobregat del PSC, Joaquin Fernández, ha catalogat “d’absurda”. Per il·lustrar-ho ha recordat “els nombrosos pactes de govern” entre els dos partits implicats arreu de la comarca.

Uns acords que, si bé s’han vingut avall a Corbera o el Consell Comarcal arran de l’aplicació de l’article 155, Fernández assegura que “s’està treballant per fer-los créixer” perquè la relació, a nivell comarcal, és “excel·lent”. Tot i així, al ser preguntat per la resposta de Mut a les afirmacions del PSC comarcal, ha defugit la resposta argumentant que no és jurista i que ell entén “de política, no de lleis”.

Així, per Fernández la situació és senzilla: “hi ha una ordenança de civisme, i qui la incompleix, rep sanció”. Mut, per la seva banda, ha plantat l’ombra de la sospita tot posant el focus sobre l’ordenança en qüestió. “Si va ser implantada el 2007 i no s’havia utilitzat fins ara, per què de sobte la policia en fa ús?” es preguntava el representant republicà apuntant a les ordres polítiques sobre la policia, que confirmarien la “persecució” que ERC denuncia.

A més, Santiago, el regidor encarregat de la signatura de les multes en qüestió, va revelar al programa Versió Rac1 que es va viure una “picabaralla” entre els sancionats i els agents policials. Un element més que posa en dubte el cap de llista republicà a Cervelló, ja que “l’informe de la policia no diu res similar” i, en aquell cas, la sanció aniria per “tipus penal i no administratiu”.

En definitiva, un llarg i divergent camí que, com manen els cànons municipalistes, es veurà les cares al proper ple cervelloní. Allà, Esquerra Republicana explicarà la seves demandes més punyents, entre les que destaca la destitució del regidor Juan Santiago per negligència  si no va llegir les multes, i “encara amb més gravetat” si les havia llegit.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here