De la Serna no dona terminis per finalitzar el projecte, que també pot afectar l’execució dels accessos viaris

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha avançat aquest dijous que l’Estat es replantejarà els accessos definitius al Port de Barcelona i que preveu destinar-hi 300 milions d’euros, una inversió superior als gairebé 150 milions que preveia el projecte actual. En una roda de premsa de presentació dels resultats anuals del Port de Barcelona, De la Serna ha admès que s’ha abandonat el projecte actual per raons de seguretat i per les dificultats d’aconseguir les homologacions pertinents.

Aquest replantejament representarà un nou retard en l’execució del projecte -el ministre no ha volgut avançar terminis- ja que caldrà tornar a tramitar l’estudi informatiu i la declaració d’impacte ambiental. El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, ha afirmat que comparteix aquest replantejament i s’ha ofert a incrementar la participació financera del Port en l’obra.

De la Serna ha apuntat que es recuperarà el disseny original del projecte, amb un traçat paral·lel a riu Llobregat i amb una plataforma de doble via amb ample mixt. “Hem mantingut reunions amb la Generalitat i l’Autoritat Portuària de Barcelona i hem pres la determinació de fer un disseny definitiu més ambiciós, retornant a la idea inicial”, ha sentenciat el ministre. Sobre el finançament, que fins ara era del 50% entre Foment i el Port de Barcelona, De la Serna ha dit que el port té prou “fortalesa financera” per assumir el projecte.

A més d’aquests nous accessos definitius ferroviaris, De la Serna ha recordat que “s’estan realitzant inversions molt importants al Port de Barcelona”, especialment els més de 100 milions d’euros que s’estan destinant a l’execució dels accessos ferroviaris provisionals. “El trànsit ferroviari no ha parat de créixer durant els darrers anys i és una alternativa consolidada del Port. Les xifres mostren la que la connexió per ferrocarril té un gran potencial, com apunta que s’ha arribat a un 12,5% de tràfic ferroviari de contenidors”, ha afirmat el ministre.

De la Serna ha repassat altres inversions públiques que s’estan realitzant al Port de Barcelona, com l’ampliació del moll adossat, el ‘syncrolift’ del moll Catalunya, l’ampliació de calat al moll Álvarez de la Campa, així com reurbanització de l’Estació Marítima. El ministre també ha citat altres inversions, com la construcció d’una nova terminal de creuers a càrrec del concessionari, la rehabilitació de l’edifici de Portal de la Pau i el desenvolupament addicional del Moll de l’Energia.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here