“Prou retallades a la sanitat”. S’ha sentit avui a diferents hospitals de tota Catalunya. I d’aquí cap a dalt. La plataforma en defensa de la sanitat pública Marea Blanca ha cridat múltiples col·lectius a manifestar-se davant els centres mèdics, seguint la protesta a nivell estatal, per defensar un model sanitari sense “llistes d’espera eternes”. Al Baix Llobregat, les concentracions han estat a l’Hospital de Viladecans i al Moisès Broggi de Sant Joan Despí.

El moviment viladecaní, a més de respondre a la convocatòria estatal sota el lema “Les llistes d’espera maten”, ha aprofitat per visibilitzar la lluita en defensa de l’ampliació del seu centre hospitalari. A nivell local, de fet, la crida l’ha encapçalat la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans i la Sanitat Pública. I la seva portaveu, a la vegada que Presidenta de la Junta de Personal del centre mèdic, Eliana López, ha remarcat que “a aquest centre sanitari funcionem al màxim, i hi ha molt poc espai per l’optimització dels recursos. Simplement, necessitem més inversió”.

Segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat, les llistes d’espera a Viladecans al desembre de 2017 apuntaven a un total de “3.107 persones pendents d’intervencions quirúrgiques, 791 de proves diagnòstiques i 7.291 usuaris esperant ser atesos per l’especialista” com han apuntat des de l’Ajuntament de Viladecans. Dades inferiors a les d’altres hospitals catalans, però que amaguen grans pauses entre la visita i la intervenció d’operacions de disciplines concretes.

La campiona de totes és la “intervenció quirúrgica de pròtesi de genoll”. Hi ha una llista de 197 persones i una mitjana de temps d’espera per pacient que supera els 6 mesos. López reconeix és un dels focus de màxima problemàtica, juntament amb els casos de “cataractes i operacions relacionades amb l’otorrinolaringologia”.

Avui, a la concentració matinal als jardins de l’hospital viladecaní, més de 200 persones han exigit implicació política efectiva i una aposta per revertir el procés de privatització vers la sanitat catalana. En el cas santjoanenc, la concentració ha estat a la tarda i de manera més minsa, simbòlica, però efectiva.

En el cas de la protesta a Viladecans, la portaveu de la plataforma sanitària ha subratllat que la precarietat en “atenció primària i especialitzada” a l’àrea del Baix Llobregat i Bellvitge és “de les pitjors de Catalunya”. I ha remarcat que, en el cas dels metges especialistes, i concretament amb pediatres i anestesistes, “costa trobar personal”. El principal motiu: la diferència de sou amb els centres privats.

Presència política

I remarcant que aquesta és una reivindicació de caire profundament polític, des de Marea Blanca s’ha criticat la gestió de retallades constants entre 2010 i 2015 qualificant-les de “destralada” segons recull Vilaweb, la presència de diferents partits a la protesta de Viladecans ha estat variada. Les més destacades han estat les de Jéssica Albiach i Marta Ribas, diputades al Parlament per Catalunya en Comú – Podem.

Ribas, també coordinadora nacional d’ICV, en declaracions a elbaix.cat, ha confessat una reunió amb la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans i la Sanitat Pública, a qui els ha explicat que “és possible una demora” en els terminis d’execució de l’obra d’ampliació hospitalària. Segons la diputada, si el llavors conseller Toni Comín “no havia deixat lligada una partida pressupostària que assegurés les obres, el compliment del calendari no serà segur”.

Tanmateix, el moment de desgovern fa palesa la necessitat urgent d’un “nou pla de xoc contra les llistes d’espera” que, si no es pot augurar cap implicació de l’Estat Espanyol, busqui “una nova fiscalitat i amplii els recursos públics per destinar-los als serveis públics”.

Ara bé, Marta Ribas, conscient dels 8 diputats amb els que compta el seu grup al Parlament, en cas d’un govern liderat per Junts Per Catalunya, es mostra “desconfiada”. “El que ha passat aquests darrers anys no ha caigut del cel” puntualitza en referència a les retallades liderades per l’ex-conseller Boi Ruiz. Tot i així, confia en que el seu grup es mantindrà ferm amb els compromisos electorals i buscarà “iniciatives per apuntalar les necessitats bàsiques de la ciutadania”.

Segurament la diputada ecosocialista fa referència als mateixos responsables administratius dels que parla Eliana López quan explica que “per aquí s’han apropat polítics de tots els colors, s’han fet la fotografia i, després, han pres unes decisions que entenem que no afavorien el bé ciutadà”. Per això, i per la simplicitat de les seves demandes, ha resumit tota la reivindicació amb un: “Només tenim una proposta. Millorar el finançament de la sanitat pública”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here