Ho van avisar dies enrere i avui s’ha complert. A la manca de solucions a la precarietat cronificada dels seus llocs de treball, el col·lectiu professional del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) contra la violència masclista al Baix Llobregat ha respost amb dues hores de vaga setmanals. Avui, de 11 a 13h han sortit del seu centre de treball, a Sant Feliu de Llobregat, per mostrar la disconformitat amb unes condicions laborals en detriment des del 2014.

Arran de les retallades que van reduir la plantilla de 9 tècnics professionals a 6, el centre d’atenció a les dones que pateixen violència de gènere ha mantingut el mateix nivell del servei amb uns recursos molt minvats. Segons ha denunciat l’equip al manifest llegit avui davant d’una trentena de ciutadans, “la complexitat dels casos i la precarietat” han portat la situació a un punt “insostenible”.

L’aturada laboral d’avui ha rebut també el suport de diferents personalitats polítiques. A més de la presència de diferents regidors i la pròpia alcaldessa accidental, Lídia Muñoz, el consistori municipal s’ha bolcat amb la protesta amb un comunicat institucional. En ell es destaca la “vital importància” d’un servei amb les condicions laborals degradades i amb manca de personal. De la mateixa manera, es compromet a enviar una carta al Departament de Treballs, Afers Socials i Família i a incloure una moció en proper ple municipal.

D’altra banda, Maria Rovira, regidora barcelonina de la CUP, va expressar dies enrere a Twitter el seu ple suport a la plataforma de protesta baixllobregatina i va apuntalar que “per posar la vida al centre” cal garantir “les condicions de les treballadores que combaten dia a dia el patriarcat”.

Externalització i precarietat

Les reivindicacions han estat arreplegades sota el paraigua del Sindicat Teresa Claramunt, creat per les mateixes companyes del SIE del Baix Llobregat per reunir les demandes del seu col·lectiu concret. Hi ha 8 centres com aquest repartits pel territori català i, tot i ser competència de la Direcció General de Famílies de la Generalitat, tots ells estan gestionats per empreses privades. Això ha comportat un contacte entre els diferents professionals de Catalunya que, al conversar, s’han trobat amb “els mateixos problemes i reclamacions”.

Ens ho explicava dies enrere Sònia Mataró, portaveu del sindicat i educadora social del SIE al Baix Llobregat, tot remarcant que ja s’han adherit 3 dels centres d’atenció a la violència masclista arreu de Catalunya al grup sindical. Irònicament, avui era Mataró la que no ha pogut assistir al primer dia de vaga com a conseqüència d’una malaltia. Precisament, una de les reivindicacions de l’equip professional, que resumia la psicòloga de dones Isabel Pastor amb un: “Volem fer la nostra feina sense deixar-nos la salut pel camí”.

El cas del centre d’atenció a la dona maltractada baixllobregatí està gestionat per l’empresa Associació Benestar i Desenvolupament, que no va voler fer declaracions en ser contactada per aquest diari. Segons el grup professional, ja van “sis mesos de converses infructuoses”, motiu d’inici de la vaga d’avui que, de moment, preveu repetir-se els dos propers dilluns en el mateix horari.

Entre les principals demandes es troba la reorganització de l’horari laboral per poder abordar des d’un punt de vista multidisciplinar els casos que els arriben. Així, per coordinar la resposta a un mateix cas, l’equip ens explicava a elBaix.cat la importància de conversar entre els diferents perfils del conjunt professional: la psicòloga de dones, la psicòloga infantil, l’educadora social, la treballadora social, la jurista i l’educador social infantil. Unes reunions de decisió col·lectiva que han perdut presència per l’incessant degoteig de visites a atendre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here