Les treballadores del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) del Baix Llobregat contra la violència masclista apujaran el to de la seva vaga a partir de la setmana vinent. Les aturades laborals que fins ara es feien per protestar contra la “degradació” de les seves condicions laborals passaran a fer-se en horari d’atenció a les dones maltractades i, per tant, a afectar al servei directe.

Després de tres dilluns d’aturar la seva tasca de les 11h a 13h del migdia, un espai temporal reservat per a la coordinació entre l’equip tècnic, el centre d’atenció a dones que pateixen violència masclista posarà fre a la seva tasca assistencial els dijous de març de 10h a 12h del matí. Així, tal i com informa Sònia Mataró, portaveu del SIE baixllobregatí, “ara començarà a afectar l’atenció de les dones perquè la vaga tindrà lloc en horari d’intervenció directa”.

Aquesta és la resposta al fracàs de les negociacions. El centre d’atenció en vaga és un dels 8 punts SIE de tot el territori català. Són competència de la Direcció General de Famílies de la Generalitat, però el funcionament de cada indret ha quedat externalitzat a diferents empreses. En el cas del Baix Llobregat, la gestió correspon a Associació Benestar i Desenvolupament. De moment, no ha volgut fer declaracions al respecte.

Segons Mataró, però, les dues reunions entre empresa i treballadores que s’han donat al febrer han acabat “sense cap acord satisfactori”. Una situació que porta mesos de denúncia al darrere i que va iniciar-se amb les retallades, passant de 9 treballadores tècniques a 6. Això, en un servei d’atenció multi-disciplinar, on es conjuguen educadores, psicòlogues, juristes i treballadores socials, acaba afectant “de manera greu” a una “tasca vital”, resumia l’assistent jurídica del SIE, Maite Estrach.

Les reclamacions de les treballadores posen de manifest que s’han deixat de cobrir les baixes a curt termini, que no tenen temps per coordinar-se amb els companys de l’equip i que, tot i haver reduït el personal disponible, continuen atenent el mateix nombre d’usuàries, incrementant l’estrés laboral. “Abans podíem oferir atenció immediata, però cada vegada ens costa més perquè tenim les agendes plenes” reconeixia la portaveu al programa 105.3 Notícies de Ràdio Sant Feliu, el municipi on se situa el centre.

Aquesta problemàtica, amb un estancament de feina acumulat en el temps, va portar a les companyes del SIE del Baix Llobregat a formar el seu propi sindicat, anomenat Teresa Claramunt. Des de l’inici, a l’estiu del 2017, ja són 3 els centres adscrits dels 8 del conjunt de Catalunya. “Com ho gestionem al nostre temps d’oci i pertanyem a empreses diferents sense contacte previ, les reunions entre SIE’s costa dur-les a terme, però demostren que tenim les mateixes reclamacions” apunta Mataró.

La mateixa norma que va implementar la presència d’aquest tipus de servei, la Llei 05/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista del Parlament, és la que empara les reivindicacions laborals. Les treballadores reclamen poder “fer la nostra feina sense deixar-nos la salut pel camí” a la vegada que alerten la manca de temps per coordinar un bon servei a les afectades i la saturació de l’atenció sense descans entre visites. La llei, de la seva banda, garanteix que la Generalitat ha “d’establir mesures de suport i cura per a les persones professionals en exercici que tractin situacions de violència, per tal de prevenir i evitar els processos d’esgotament, confusió i desgast professional”.

De moment, però, l’única certesa és que a partir del proper dijous 8 de març i coincidint amb la vaga feminista recolzada pel Sindicat, les treballadores començaran les noves aturades a la plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat, estenent-se durant tot el mes de març de forma setmanal.

 

Foto: Sindicat Teresa Claramunt (Twitter)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here